• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Bežná očkovacia látka dokázala zmenšiť tumor. Lekári našli nový spôsob liečby rakoviny

  • 20:46 15.01.2020
  • Bratislava
Bežná očkovacia látka dokázala zmenšiť tumor. Lekári našli nový spôsob liečby rakoviny

Experimenty ukázali, že očkovacia látka vpichnutá do rakovinových nádorov spôsobuje ich zmenšenie a zvyšuje účinnosť imunoterapie.

V posledných rokoch získava na popularite nový typ liečby rakoviny, imunoterapia. Táto forma terapie účinkuje tak, že zvyšuje imunitnú odpoveď tela na rakovinové nádory.

Aby však liečba mala vyššiu šancu, že bude fungovať, nádory musia obsahovať imunitné bunky. Ak nádor neobsahuje dostatok alebo žiadne imunitné bunky, či imunosupresívne bunky, šanca na úspech je nízka. Vedci preto chceli zistiť, ako by mohli nádory modifikovať, aby reagovali na imunoterapiu.

Tím vedcov z Rush University Medical Center v Chicagu našiel efektívny spôsob, ako to dosiahnuť len pomocou inaktivovaných vírusov chrípky, čo sú v podstate vakcíny proti chrípke. Vedci zverejnili výsledky novej štúdie na myšiach v časopise PNAS.

Nový prístup zmenšuje nádory

Vedci dostali nápad na svoju novú štúdiu na základe údajov z Národného inštitútu pre rakovinu. Údaje naznačujú, že ľudia s rakovinou pľúc, ktorí boli tiež v nemocnici s pľúcnymi infekciami súvisiacimi s chrípkou, mali tendenciu žiť dlhšie ako ľudia s rakovinou pľúc, ktorí nemali vírus chrípky.

Keď napodobnili tento scenár na myšacích modeloch, vedci potvrdili, že tie myši, ktoré majú rakovinové nádory a boli infikované chrípkou, majú tendenciu žiť dlhšie.

Vedci chceli zistiť, či by k podobným účinkom došlo aj v tkanivách, ktoré nemôžu byť infikované chrípkou. Vstrekli preto vírus chrípky do kožných nádorov myší.

Zistili, že vakcína zvýšila koncentrácie dendritických buniek v nádoroch. Tieto bunky môžu stimulovať imunitnú reakciu a v skutočnosti viedli k zvýšeniu CD8 + T buniek. Tie dokážu rozoznávať a ničiť rakovinové bunky.

V dôsledku toho nádory myší buď rástli pomalšie alebo sa začali zmenšovať. Vedci tiež pozorovali, že účinok nebol len v nádore, do ktorého vpichli vakcínu, ale aj v iných nádoroch na druhej strane tela myší.

Podobné výsledky sa preukázali aj pri vpichnutí vakcíny do metastatického trojnásobne negatívneho karcinómu prsníka na myšacích modeloch.

Vakcíny proti chrípke môžu posilniť imunoterapiu

Vedci následne pracovali so špeciálne navrhnutými myšacími modelmi, do ktorých boli schopní transplantovať nádory a imunitné bunky od ľudí s rakovinou pľúc a metastatickým melanómom.

Doktor Andrew Zloza a jeho kolegovia zistili, že aj tieto nádory pochádzajúce z človeka sa zmenšili, keď do nich vstrekli bežnú, úradmi schválenú vakcínu proti chrípke. Podľa vedcov mali tieto experimenty najbližšie ku klinickým skúškam na ľuďoch.

Vedci tiež chceli zistiť, či by mohli použiť vakcíny proti chrípke ako pomôcku pre existujúce liečby. V ďalších experimentoch teda podávali vakcíny spolu s formou imunoterapie. Zistili, že ak nádor reagoval na imunoterapiu, kombinácia s injekciou viedla k ešte výraznejšiemu zníženiu rastu nádoru. Ako dodáva Zloza:

„Tieto výsledky naznačujú, že nakoniec ľudia, ktorí reagujú aj tí, ktorí nereagujú na iné imunoterapie, by mohli mať prospech z injekcie vakcíny proti chrípke do nádoru, a môže to zvýšiť malý podiel pacientov, ktorí v súčasnosti dlhodobo reagujú na imunoterapie. Keďže ľudia a myši sú približne z 95% geneticky totožní, dúfame, že tento prístup bude fungovať u pacientov. Ďalším plánovaným krokom je vykonanie klinických skúšok na testovanie rôznych faktorov.”

Zdroj: info.sk, TM, pnas.org, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.