• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Táto chyba pri jedení môže za to, že vás stále nafukuje

  • 20:04 09.01.2020
  • Bratislava
Táto chyba pri jedení môže za to, že vás stále nafukuje

Nafukovanie brucha je bežný tráviaci problém, ktorý postihuje okolo 15 až 30 percent populácie. K nafukovaniu dochádza z viacerých dôvodov, ku ktorým patrí aj táto chyba pri jedení.

Nafukovanie je fyzickým príznakom nedostatočného trávenia, ku ktorému dochádza z niekoľkých možných dôvodov. K nafukovaniu často dochádza vplyvom rýchleho jedenia, kvôli ktorému je mozgu neskoro vyslaný signál o tom, že sa cítime byť sýti.

K nafukovaniu prispieva aj bežný zlozvyk, ktorého sa dopúšťame pri jedení. Podľa špecialistov by sa nepríjemnému pocitu dalo zabrániť, ak by sme sa pri jedení sústredili výlučne na jedlo – to znamená nejesť pri televízore, popri práci alebo cestou niekam.

Zbavte sa nepríjemného nafukovania – tieto triky vám pomôžu

Trávenie sa podľa niektorých začína ešte predtým, ako vložíme do úst prvé sústo. Pohľad na jedlo, jeho vôňa a chuť spoločne ovplyvňujú chod mozgu, ktorý reaguje trávením. Sústredením sa na odlišné veci tento proces spomaľujeme, čo môže viesť aj k nafukovaniu.

Nedostatočné prežúvanie

K nafukovaniu prispieva aj nedokonale požuté jedlo. Žutie pomáha mechanicky spracovať jedlo a uvoľniť tráviace hormóny v slinách. Ak tento krok podceníme, vyvíjame zbytočný tlak na ďalšie časti tráviacej sústavy a jedlu môže dlhšie trvať, kým prejde cez črevá.

Vo všeobecnosti platí, že by sme každé sústo mali požuť aspoň 20-krát pred prehltnutím.

Žuvačka

Žutie žuvačky môže tiež vyvolať zbytočné príznaky nafukovania. Pri tejto činnosti totiž „prehĺtate“ nadbytočný vzduch, ktorý sa zasekáva v žalúdku a črevách. Okrem toho netreba zabúdať na to, že žuvačky bez cukru často obsahujú umelé sladidlá, ktoré sa u niektorých ľudí ťažšie trávia, a teda podporujú nafukovanie.

Dehydratácia

Dehydratované telo zadržiava tekutiny, následkom čoho sa môžete cítiť nafúknuto. Dehydratácia a nerovnováha elektrolytov spomaľuje trávenie a telo sa tento proces snaží zvrátiť tým, že v sebe zadržiava zbytkovú vodu.

Stres

Negatívnym účinkom stresu sa nevyhne ani tráviaca sústava. Vplyvom stresu dochádza k oslabenej produkcii žalúdočnej kyseliny a tráviacich enzýmov, čo má negatívny dopad na črevné baktérie. Vplyvom stresu tak môže dôjsť aj k nafukovaniu.

Stres dokážete zahnať napríklad cvičením, meditáciou, jogou alebo rozhovorom so špecialistom.

Neskoré večere

Ľudia sa k večeri dostávajú čoraz neskôr. Je pravda, že týmto zlozvykom získate viac času na prácu, ale jedením krátko pred spaním opäť vystavujete tráviacu sústavu zbytočnej záťaži.

Alergie

Nafukovanie je jedným z hlavných príznakov alergie na niektoré jedlá, intolerancie a citlivosti na ne. Medzi najčastejších škodcov pritom patria mliečne výrobky a výrobky s obsahom lepku. K zápche a nafukovaniu môže dôjsť aj u ľudí, ktorým nediagnostikovali alergiu, ale sú na niektorý druh jedla citliví.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.