• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.9.2020Meniny má Móric
25°Bratislava

Avocatin B podporuje chudnutie a zabraňuje lipotoxicite. Nachádza sa v tejto potravine

  • 20:34 09.01.2020
  • Bratislava
Avocatin B podporuje chudnutie a zabraňuje lipotoxicite. Nachádza sa v tejto potravine

Potravinová zložka, ktorú nájdeme v bežnej potravine, účinne bojuje proti cukrovke 2. typu a obezite.

Avokádo obsahuje tukovú molekulu, ktorá môže pomôcť predchádzať cukrovke a udržiavať zdravú váhu tak, že zlepšuje hladiny glukózy v krvi, metabolizmus glukózy a citlivosti na inzulín.

Avocatin B (AvoB), ktorý sa nachádza iba v jadre avokáda, má schopnosť čeliť neúplným oxidačným procesom vo svaloch a pankrease a znižuje hladiny inzulínu.

Skupina ľudí v štúdii publikovanej v časopise Molecular Nutrition & Food Research dostávala doplnok s AvoB spolu s bežnou západnou stravou.

Výsledky ukázali, že tí, ktorí užívali doplnky AvoB, schudli a zlepšila sa u nich citlivosť na inzulín bez nepriaznivého účinku na kostrovú svalovinu, pečeň alebo obličky.

Inzulín je hormón, ktorý vysiela do tela signál, aby zachytil glukózu a použil ju ako palivo pre energiu. Ale ľudia s cukrovkou sú rezistentní na inzulín, čo znamená, že ich telo nemôže správne odstrániť hladinu glukózy v krvi.

Tieto problémy môžu mať za následok zlý metabolizmus tukov a zvýšené mastné kyseliny (hromadenie tuku) v tkanivách citlivých na inzulín, ako sú pečeň a svaly. Toto hromadenie tuku v tkanivách sa nazýva lipotoxicita.

K rozkladu mastných kyselín dochádza v mitochondriách, malých bunkách, ktoré v tele generujú energiu. Za normálnych okolností telo spaľuje tuk procesom oxidácie mastných kyselín, ale tento proces blokuje cukrovka alebo obezita a oxidácia tukov nie je dokončená.

Štúdia ukazuje, že AvoB môže čeliť neúplnému oxidačnému procesu v pankrease a kostrovej svalovine.

Podľa vedcov však nebude stačiť, ak zjeme pomleté jadro avokáda. Vedúci štúdie profesor Paul Spagnuolo povedal:

„Konzumácia samotného avokáda by bola pravdepodobne neúčinná, pretože množstvo prírodného avocatinu B sa v ovocí veľmi líši a stále presne nechápeme, ako sa trávi a vstrebáva, keď spotrebujeme celé avokádo.”

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa stane, ak naraz dostanete chrípku a COVID-19? Briti posielajú svetu výstrahu

Čo sa stane, ak naraz dostanete chrípku a COVID-19? Briti posielajú svetu výstrahu

DNES - 11:07Zdravie

Osoby, ktoré sa naraz nakazia chrípkou aj koronavírusom, budú podľa britského vládneho Úradu pre verejné zdravie v mimoriadnom ohrození života.

Tento faktor zvyšuje riziko úmrtia na COVID-19, často ho ignorujeme

Tento faktor zvyšuje riziko úmrtia na COVID-19, často ho ignorujeme

20:07 20.09.2020Zdravie

Pacienti s COVID-19, ktorí majú vysoké hladiny tohto hormónu, sú vystavení väčšiemu riziku.

Ako sa vyhnúť rakovine pľúc: Tieto 3 bežne dostupné lieky jej dokážu zamedziť

Ako sa vyhnúť rakovine pľúc: Tieto 3 bežne dostupné lieky jej dokážu zamedziť

19:38 20.09.2020Zdravie

Podľa lekárov ľudia, ktorí na dennej báze užívajú tieto lieky, neriskujú rakovinu pľúc.

Zistite, či vám hrozí duševné ochorenie: Takýto tep srdca to prezradí

Zistite, či vám hrozí duševné ochorenie: Takýto tep srdca to prezradí

18:09 20.09.2020Zdravie

Výskum potvrdil spojenie srdcového tepu a depresie, čo by mohlo pomôcť pri diagnóze a liečbe tohto duševného ochorenia.

Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

20:45 19.09.2020Zdravie

Nosenie topánok so zdvihnutou špičkou sa môže pretaviť do dlhodobých problémov. Riziko netreba podceniť, varujú podológovia.