• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

9 vecí, ktoré by ste nikdy nemali vysávať

  • 20:00 11.01.2020
  • Bratislava
9 vecí, ktoré by ste nikdy nemali vysávať

Možno vás prekvapí, že vysávač nie je univerzálnou pomôckou, ktorá si poradí s každou nečistotou na podlahe. V niektorých prípadoch je lepšie neporiadok odstrániť iným spôsobom.

Vysávače v mnohých moderných domácnostiach prevzali úlohu metly a slúžia nám ako pomocník aj v situáciách, keď omylom niečo rozbijeme alebo rozsypeme. O tom, že sa ich neoplatí používať v každej situácii, sa väčšina ľudí presvedčí až po tom, ako vnútro vysávača začne páchnuť, zníži sa jeho výkon alebo celkom prestane fungovať.

Existujú predmety, ku ktorým by ste sa s vysávačom za žiadnych okolností nemali ani priblížiť. Okrem ortute z rozbitého teplomera sú to aj tieto:

1. Káva, kávové zrniečka a kakao

Vysatie použitej zrnkovej kávy môže viesť k vzniku plesne vnútri vysávača. Ak navyše nepoužívate odnímateľné vrecko, riskujete aj to, že sa tieto čiastočky prilepia o vnútorné časti vysávača.

Vysávať by ste nemali ani čerstvo namletú kávu alebo nepoužitý kakaový prášok. Ich zrnká sú často dôvodom upchatého filtra a vedia sa dostať aj do motora, ktorý môžu zablokovať.

2. Zemina a iné suché časti domácich rastlín

Foto: korkeng/Shutterstock.com

Postarali sa niekedy vaše deti alebo domáci miláčikovia o to, aby vám skrášlili podlahu zeminou z kvetináča? Ako najrýchlejšie riešenie nepríjemnej situácie sa ponúka vysávač. Namiesto neho by sme ale radšej mali siahnuť po metle.

Vysatá zemina by mohla nečistoty vo vysávači dostať do takých častí, z akých nie je ľahké ich vybrať. Ak navyše išlo o vlhkú pôdu, tá môže spôsobiť technické problémy v motore stroja.

Suché listy a kvety rastlín by sme nemali vysávať preto, lebo môžu upchať hadicu vysávača alebo filter. Stroju môže ublížiť aj ich vlhkosť.

3. Vlasy

Pri vysávaní sa vlasom a chlpom z domácich zvierat vyhnete len ťažko, no napriek tomu by ste mali spraviť všetko preto, aby ste ich nevysali vo veľkých množstvách. Spolu totiž tvoria najčastejšiu príčinu upchatia odpadovej komory a filtra.

Vlasy a chlpy na zemi sú najväčším nepriateľom vysávačov vybavených rotujúcimi kefami, z ktorých je nutné vyberať ich manuálne po takmer každom vysávaní.

4. Kozmetika

Foto: photopixel/Shutterstock.com

Rozsypaný púder, bronzer či zvýrazňovač sú na dotyk suché, no v skutočnosti obsahujú čiastočky olejov, ktoré sa z nich pri aplikovaní horúceho vzduchu uvoľňujú. Kozmetiku preto môžeme považovať za jednu z najhorších vecí na vysatie. Oleje sa vnútri zariadenia uvoľnia a rýchlo upchajú viaceré časti, ktoré sa len veľmi ťažko čistia.

5. Malé papieriky a konfety

Po vysatí konfiet dochádza k čiastočnému upchatiu niektorých častí vysávača a prehriatiu motora. Najnebezpečnejšie sú konfety vyrobené z fólie, ktoré sa vnútri vysávača roztápajú a zasekávajú sa v rôznych ťažko dostupných častiach.

6. Káble

Čistiť elektrické káble pomocou vysávača je pre mnohých praktické, ale v skutočnosti škodlivé riešenie. Káble sa môžu pod tlakom sacej sily poškodiť a polámať, pričom nie vždy je toto poškodenie viditeľné.

7. Mokrá podlaha

Vysávanie mokrej alebo vlhkej podlahy je nebezpečné preto, že pri ňom môžete dostať elektrický šok. Menej vážnym problémom je skrat v elektrickom obvode. Okrem toho prach, ktorý vysajete z vlhkej podlahy, po čase vo vysávači stvrdne a spôsobí nepríjemný zápach.

8. Črepiny skla

Foto: Birute Vijeikiene/Shutterstock.com

Ak opakovane vysajete rozbitý riad alebo sklenené ozdobné predmety, hrozí, že tým poškodíte hadicu, filtre a odpadové vrecko vysávača. Taktiež dôjde k menším škrabancom a trhlinám vnútri vysávača, kvôli čomu sa vysatý prach začne vracať späť do čistej izby.

9. Múka

Malé množstvo múky váš vysávač nepoškodí, ale ak ste rozsypali celý balík, na vysávač radšej ani nepozrite. Múka totiž zapchá filtre a hrozí, že sa dostane aj do motora, ktorý sa môže upchať.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.