• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Vstúpili do platnosti nové pravidlá v oblasti ochrany spotrebiteľov

  • 12:34 07.01.2020
  • Brusel
Vstúpili do platnosti nové pravidlá v oblasti ochrany spotrebiteľov

Európska komisia (EK) v utorok privítala nadobudnutie účinnosti nových pravidiel EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľov, ktoré sú súčasťou takzvanej Novej dohody pre spotrebiteľov.

Ich cieľom je modernizovať a lepšie presadzovať súčasné pravidlá EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa v súlade s vývojom v oblasti digitalizácie.

Pri tejto príležitosti podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová pripomenula, že nové pravidlá zvýšia ochranu spotrebiteľov v digitálnom svete. Vysvetlila, že EÚ tiež hovorí „nie“ výrobkom dvojakej kvality, čiže výrobkom predávaným ako identické v iných členských štátoch, ak to tak zjavne nie je.

Tieto nové pravidlá však nebudú chrániť spotrebiteľov pred nečestnými obchodníkmi a online podvodníkmi, pokiaľ nebudú prísne implementované v praxi. Preto dôrazne vyzývam všetky členské štáty, aby zabezpečili bezodkladné vykonávanie nových pravidiel,“ upozornila Jourová v správe pre médiá.

Podľa eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa exekutíva EÚ novými pravidlami vyslala obchodníkom dôrazné varovanie, že pravidlá musia dodržiavať, a nie ich ohýbať. Upozornil tiež, že porušovanie spotrebiteľských pravidiel v EÚ vo veľkom rozsahu môže pre spoločnosť, ktorá sa toho dopúšťa, znamenať finančnú pokutu vo výške najmenej 4 % ročného obratu.

Bude to dostatočne odrádzajúci a účinný trest, ktorý zabráni nečestným obchodníkom podvádzať. Vítam nové právne predpisy, pretože stanovujú skutočne európske normy ochrany spotrebiteľov,“ vysvetlil Reynders.

Nové únijné pravidlá, okrem iného, zaistia aj väčšiu transparentnosť pri internetovom obchodovaní. Vyjasní sa totiž, či výrobky predáva obchodník, alebo súkromná osoba, a zakazuje sa predkladanie falošných recenzií alebo potvrdení. Okrem toho predajcovia nebudú môcť inzerovať falošné zníženie cien a stránky na porovnávanie cien budú musieť informovať spotrebiteľov o kritériách hodnotenia.

Nové pravidlá budú presadzovať práva spotrebiteľov aj zabezpečením odškodnenia obetí nekalých obchodných praktík a ukladaním sankcií v prípade „situácií hromadného poškodenia“, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľov v celej EÚ.

Členské štáty EÚ majú dva roky na zavedenie smernice do svojich vnútroštátnych právnych predpisov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

SaS navrhuje ústavný zákon na ochranu 2. piliera

DNES - 17:34Ekonomické

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom.

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva

DNES - 16:59Ekonomické

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine. TASR o tom informuje na základe

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.