• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Zlý spánok má prekvapivý vplyv na čuch. Následky pocítite na váhe

  • 19:39 04.01.2020
  • Bratislava
Zlý spánok má prekvapivý vplyv na čuch. Následky pocítite na váhe

Ak ste sa dobre nevyspali, nemali by ste veľmi dôverovať svojmu čuchu.

Po zlom spánku je ovplyvnená nielen naša schopnosť sústrediť sa, ale dokonca aj čuch. Podľa vedcov má tento zmysel za následok, že keď sme unavení, tak túžime po vysoko kalorickom jedle s vysokým obsahom tukov. Nové zistenia publikovali v časopise eLife.

Nedostatok spánku ovplyvňuje čuch dvoma spôsobmi. Po prvé tým, že sa vôňa jedla v mozgu stáva ešte príjemnejšou, a po druhé ovplyvňovaním mozgu v rozhodovaní, čo chceme jesť. Zmena v rozhodnutiach je spôsobená poruchou komunikácie v časti mozgu, ktorá prijíma signály o jedle.

Thorsten Kahnt, spoluautor štúdie, vysvetlil:

„Keď trpíte nedostatkom spánku, tieto mozgové oblasti nemusia mať dostatok informácií a nadmerne si to kompenzujete výberom jedla s bohatším energetickým signálom. Je tiež možné, že tieto ďalšie oblasti nedokážu udržať prehľad o ostrejších signáloch v čuchovej kôre. To by tiež mohlo viesť k výberu šišiek a zemiakových lupienkov. “

Predchádzajúce štúdie ukázali, že zlý spánok zvyšuje špecifické endokanabinoidy, ktoré sa prirodzene produkujú v tele. Endokanabinoidy sú dôležité pre reakcie mozgu na pachy a vôňu jedla. Tieto zlúčeniny dokážu znižovať úzkosť a zlepšovať náladu, ako aj zvyšovať chuť do jedla a príjem kalórií.

Kahnt povedal:

„Dali sme to všetko dohromady a pýtali sme sa, či zmeny v príjme potravy po nedostatku spánku súvisia s tým, ako mozog reaguje na pach jedla, a či je to v dôsledku zmien endokanabinoidov. Čo núti náš mozog odlišné reagovať, kvôli čomu jeme inak?“

V tejto štúdii mali účastníci 4 týždne dobrý spánok a potom im bolo dovolené spať iba štyri hodiny denne počas ďalších 4 týždňov. Dostávali kontrolované menu na raňajky, obed aj večeru a bolo im ponúkané občerstvenie.

Kahnt povedal:

„Zistili sme, že účastníci zmenili výber jedál. Po nedostatku spánku jedli jedlo s vyššou energetickou hustotou (viac kalórií na gram), ako sú šišky, sušienky. čokolády a zemiakové lupienky. “

Tiež jedna z endokanabinoidných zlúčenín známa ako 2-OG bola zvýšená v krvnom sére účastníkov po noci zlého spánku.

Štúdia odhalila, že piriformná kôra kódovala pachy silnejšie u jedincov s nedostatkom spánku. Piriformná kôra je oblasť v mozgu, ktorá vysiela informácie do inej časti nazývanej insulárny kortex, ktorá má silný vplyv na rozhodovanie.

Zdá sa, že zlý spánok znižuje komunikáciu medzi týmito oblasťami, zatiaľ čo 2-OG ju zvyšuje, čo vedie k tomu, že túžime po vysoko kalorických potravinách.

Ako dodal Thorsten:

"Naše zistenia naznačujú, že nedostatok spánku spôsobuje, že náš mozog je viac náchylný na lákavé vône jedla, takže možno by stálo za to urobiť si odbočku, aby ste sa vyhli miestnemu obchodu so šiškami, keď sa budete nabudúce ponáhľať na let o 6:00. “

Zdroj: Info.sk, TM, elifesciences.org, neurovault.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?