• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Prechladnutie môže byť aj smrteľné. Táto skupina ľudí je v najväčšom ohrození

  • 19:43 06.01.2020
  • Bratislava
Prechladnutie môže byť aj smrteľné. Táto skupina ľudí je v najväčšom ohrození

Existuje viacero prípadov, keď pacient podľahol príznakom ničivej chrípky. V správach sa však často nehovorí o tom, že by niekto zomrel kvôli prechladnutiu. Je to vôbec možné? Ktoré skupiny ľudí sú najviac ohrozené?

Napriek tomu, že sa to nestáva často, väčšina ľudí vie, že chrípka môže byť smrteľná. V roku 1918 zabila 50 miliónov ľudí po vypuknutí pandémie známej ako španielska chrípka, čo je viac ako bolo obetí počas prvej svetovej vojny. Dokáže takto vyčíňať aj prechladnutie?

Keď prechladnutie zabíja

Pod pojmom prechladnutie máme na mysli niekoľko naraz sa vyskytujúcich príznakov: kašeľ, kýchanie, tečenie z nosa, únava a niekedy aj horúčka. Prechladnutie má niekoľko začiatočných príznakov, ktoré sa podobajú chrípke, no z biologického hľadiska ide o dve rôzne formy nakazenia.

Za viac ako polovicu prípadov prechladnutia sú zodpovedné rinovírusy. Za niektoré príznaky prechladnutia môžu aj ďalšie vírusy, ako adenovírus, vírus chrípky a ľudský vírus parainfluenzy.

Bežné prechladnutie obyčajne prebieha stredne ťažko a nevyžaduje si špeciálnu liečbu. Posledné príznaky odznievajú v priebehu niekoľkých dní od vypuknutia.

Prechladnutie alebo chrípka? Spoznajte rozdiel a liečte ich správne

Nákaza rinovírusom alebo niektorým z ďalších vírusov spôsobujúcich prechladnutie môže mať u niektorých ľudí ťažší priebeh. Komplikácie môžu viesť k vzniku ďalších ochorení a v najhoršom prípade k úmrtiu. Takýto scenár najviac ohrozuje ľudí s oslabenou imunitou.

Niekoľko štúdií preukázalo, že ľuďom, ktorí v minulosti absolvovali transplantáciu kostnej drene, hrozí vyššie riziko vzniku vážnejšej infekcie dýchacích ciest. Tú väčšinou zapríčiňuje adenovírus alebo ľudský vírus parainfluenzy.

Existuje viac spôsobov, akými nákaza prechladnutím môže ohroziť život človeka. Napríklad adenovírus má po napadnutí schopnosť ovplyvniť chod aj ďalších častí tela, vrátane tráviacej sústavy, močových ciest a pečene.

Vírus chrípky na druhej strane môže viesť k ťažkému zápalu dýchacích ciest a bakteriálnemu zápalu pľúc.

Bakteriálna infekcia vyvolaná vírusom patrí medzi najťažšie prípady prechladnutia. Vedci síce presne nevedia, ako k nej dochádza, ale má sa za to, že k nej prispievajú baktérie pripevnené k bunkám pľúc.

Rinovírus napríklad zvyšuje počet receptorov v bunkách pľúc, vďaka ktorým baktérie ako pneumokok tvoria bližšie väzby s bunkami pľúc a zvyšujú tak riziko vzniku zápalu pľúc.

Niektorí ľudia sú viac ohrození

Najťažšie príznaky prechladnutia sa často prejavujú u tých najstarších a najmladších z nás. Na prechladnutie a zhoršené príznaky sú náchylnejší aj fajčiari a pasívni fajčiari.

Do ďalšej skupiny ľudí náchylných na úmrtie v dôsledku prechladnutia môžeme zaradiť pacientov s už existujúcim problémom s dýchaním. Ide teda napríklad o astmatikov, ľudí s cystickou fibrózou a pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. U posledných menovaných je pri prechladnutí aj vyššie riziko vzniku bakteriálnej infekcie.

Liečba bakteriálnej infekcie pozostáva z užívania antibiotík. Pri rinovíruse však existujú typy, ktoré sa dodnes nepodarilo efektívne vyliečiť.

Ako prevencia pred chrípkou a prechladnutím slúži očkovanie, ktoré by mali zvážiť najmä astmatici, starší ľudia a rodičia pre svoje deti. Pomáha aj dôkladné umývanie rúk.

Nepoznáme žiadny konkrétny prvok, podľa ktorého by sa dalo dopredu určiť, aké vážne bude prechladnutie. Existuje však niekoľko ochorení a faktorov, ktoré sú varovným znamením.

Zdroj: Info.sk, DP, nih.gov, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.