• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Toto probiotikum je účinné proti zápalu aj keď je mŕtve

  • 19:33 26.12.2019
  • Bratislava
Toto probiotikum je účinné proti zápalu aj keď je mŕtve

Jedno probiotikum ľudského pôvodu nemusí byť nažive, aby znížilo príznaky zápalu a podporilo zdravie.

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré interagujú s črevnou flórou a podporujú tak baktérie už prítomné v črevách. Výskum teraz ukazuje, že inaktivované - alebo „mŕtve“ - probiotické baktérie môžu tiež ponúknuť množstvo výhod. Kedže definícia probiotík odkazuje na „živé mikroorganizmy“, mnohí vedci tvrdia, že „mŕtve“ alebo inaktivované baktérie sa nekvalifikujú ako probiotiká a niektorí ich nazývajú paraprobiotiká.

Nová štúdia vedcov z Wake Forest School of Medicine vo Winston-Salem testovala potenciál inaktivovaného kmeňa Lactobacillus paracasei pochádzajúceho z človeka.

V štúdii zverejnenej v časopise GeroScience autori uvádzajú, že L. paracasei preukázal účinnosť predĺžením životnosti škrkaviek a tiež znížil zápal a zlepšil kognitívne funkcie u starších myší.

Predbežné výsledky sú sľubné

Výskumníci zistili, že jeden kmeň L. paracasei skutočne predĺžil životnosť červov, ktorým ho podali. Tím sa následne rozhodol otestovať inaktivovaný kmeň L. paracasei na starších myšiach.

Naše črevné steny majú vrstvu hlienu, ktorá zabraňuje prenikaniu črevných baktérií a ďalších prvkov cez krv do orgánov. Táto prirodzená bariéra by mala predchádzať infekciám a prispievať k udržaniu nášho celkového zdravia.

Avšak ako starneme, táto bariéra sa stáva stále priepustnejšou, umožňuje ľahšie úniky a nakoniec vedie k výskytu všeobecného zápalu na nízkej úrovni. Toto je samo o sebe rizikovým faktorom pre ďalšie stavy, vrátane cukrovky, obezity, ako aj kardiovaskulárnych a kognitívnych problémov.

„Stanovenie kmeňa, ktorý je najúčinnejší pri znižovaní priepustnosti a zápalu, by nám pomohlo zamerať sa na účinnejšie stratégie na riešenie problému a pomohlo by nám vysvetliť, prečo probiotiká fungujú pre niektorých ľudí, ale nie pre iných,“ poznamenáva spoluautor štúdie Hariom Yadav.

V pokusoch na myšiach pomohlo podávanie inaktivovaných L. paracasei starším hlodavcom zabrániť vývoju metabolických dysfunkcií, ktoré spôsobuje strava s vysokým obsahom tukov.

Podľa vedcov sa tiež znížila priepustnosť čriev, znížil sa zápal a podporili sa kognitívne funkcie.

Kľúčovou zložkou, ktorá priniesla tieto pozitívne účinky, bola kyselina lipoteichoová, ktorá je primárnou zložkou bunkovej steny baktérií v kmeni, ktorý použili vyšetrovatelia.

Tieto zistenia môžu pomôcť pri navrhovaní lepších stratégií na udržanie zdravia a na zníženie rizika ochorenia v neskoršom veku. Ako dodáva Yadav:

„Nielenže sme určili, ktorý probiotický kmeň bol najúčinnejší pri prevencii zápalov, tiež sme ukázali, že jeho mŕtve verzie mali rovnaké výhody. Myslíme si, že naše zistenia by mohli byť veľmi užitočné v potravinovom a doplnkovom priemysle, pretože mŕtve probiotiká majú potenciál byť stabilnejšie a mať dlhšiu trvanlivosť ako živé probiotiká.”

Zdroj: info.sk, TM, link.springer.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.