• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Beethovenovu desiatu symfóniu dokončuje umelá inteligencia

  • 6:14 14.12.2019
  • Berlín
Beethovenovu desiatu symfóniu dokončuje umelá inteligencia

Nemecký hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven napísal pred svojou smrťou v roku 1827 do zápisníka niekoľko nôt, a to je všetko, čo zostalo z jeho desiatej symfónie.

Teraz tím muzikológov a programátorov za pomoci umelej inteligencie rýchlo dokončuje verziu tohto diela, aby stihol budúcoročné 250. výročie umelcovho narodenia, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.

Dosiahli sme pôsobivý pokrok, hoci aj počítač sa má stále čo učiť,“ povedala Christine Siegertová, šéfka archívu v Beethovenovom dome (kultúrnom centre s múzeom) v skladateľovom nemeckom rodnom meste Bonn.

Siegertová dodala, že je „presvedčená“, že Beethoven (1770 - 1827) by s takýmto postupom súhlasil, lebo aj on bol vo svojich časoch novátorom. Poukázala pritom na panharmonikon - druh organu, ktorý napodobňoval zvuky vetra a bicie nástroje.

Šéfka archívu zdôraznila, že toto dielo nebude pokladané za súčasť Beethovenovej tvorby.

Konečný výsledok projektu predvedie orchester 28. apríla 2020 v Bonne, ktorý sa stane centrom osláv skladateľa. Ten tvoril v období klasicizmu, ale otvoril dvere novej hudobnej epoche - romantizmu.

Je to úplne nová sféra,“ uviedol Dirk Kaftan, dirigent Beethovenovho orchestra, ktorý zahrá toto dielo.

Beethovena, najslávnejšiu hudobnú osobnosť Nemecka, v jeho rodnej krajine milujú a kritici projektu sa obávajú, či to neuškodí Beethovenovmu hudobnému posolstvu.

Prípravy na 250. výročie narodenia Beethovena boli dokonca začlenené ako „národná povinnosť“ aj do koaličnej dohody pravice s ľavicou, keď pred šiestimi rokmi zostavovali vládu.

Rok osláv sa oficiálne začne 16. decembra - čo sa pokladá za 249. výročie hudobníkovho narodenia.

V piatok pozvali médiá do múzea Beethovenovho domu, ktorý podstúpil renováciu, a ponúkli im pohľad do sveta tohto génia. Novinári mohli nahliadnuť do jeho zápisníkov, ktoré používal na komunikáciu po tom, čo v roku 1801, 26 rokov pred svojou smrťou, ohluchol.

Beethoven začal pracovať na desiatej symfónii zároveň s deviatou symfóniou, ktorá obsahuje slávnu záverečnú časť, „Ódu na radosť“.

Avšak desiatu symfóniu nechal rýchlo tak a keď vo veku 57 rokov zomrel, bolo z nej zapísaných len pár nôt a hrubých náčrtov.

V rámci projektu vyvinuli softvér na báze strojového učenia, do ktorého vložili celé Beethovenovo dielo, a teraz komponuje rôzne možné pokračovania symfónie v štýle slávneho skladateľa.

Nemecká telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom, ktorá projekt sponzoruje, dúfa, že nové poznatky využije pri vývoji technológie, ako napríklad rozpoznávanie hlasu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

DNES - 7:00Zahraničné

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní "ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily" na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong.

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

DNES - 5:52Zahraničné

Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

DNES - 5:46Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 5:23Zahraničné

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.