• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

V tomto veku podľa vedcov nachádzame zmysel života

  • 19:25 14.12.2019
  • San Diego
V tomto veku podľa vedcov nachádzame zmysel života

Ak sa vám ešte nepodarilo prísť na to, aké je vaše poslanie na tomto svete, nezúfajte. Zrejme ste len nedospeli do veku, v ktorom to pochopí väčšina z nás.

Či už svoje šťastie nájdete v rodine, priateľoch, kariére alebo niečom celkom inom, je veľmi pravdepodobné, že svoj zmysel života spoznáte najskôr v 60-ke.

Vedci sa pýtali na spokojnosť so životom 1.000 Američanov vo veku od 21 po viac ako 100 rokov. Prišli na to, že najspokojnejší z nich sa nachádzali niekde uprostred v rámci tohto rozhrania.

Vďaka poznaniu zmyslu života sa väčšina ľudí v strednom veku cítila fyzicky a psychicky zdravšie a bola u nich oveľa nižšia pravdepodobnosť predčasného úmrtia. Ako dodávajú vedci, ktorí výskum podnikli, medzi zdravím a zmyslom života existuje „intímne prepojenie“.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity v San Diegu si myslia, že nevedomosť o zmysle života pretrvávajúca do vysokého veku vás môže ukrátiť o roky života.

Ako hovorí profesor psychiatrie a neurológie Dilip Jeste, „mnohí sa na zmysel života pozerajú z filozofického uhla pohľadu. Zmysel života sa ale spája s lepším zdravím, pohodou a pravdepodobne aj dlhovekosťou. Tí, ktorí poznajú zmysel života, sú šťastnejší a zdravší ako ostatní.“

Úlohou 1.000 účastníkov v rámci štúdie bolo zhodnotiť pravdivosť tvrdení ako „Hľadám zmysel alebo poslanie svojho života,“ alebo „Objavil/a som zmysel života, ktorý ma napĺňa.“

Tí, ktorí uznali, že už našli svoj zmysel života, prekypovali lepším fyzickým a psychickým zdravím ako tí, ktorí svoje poslanie stále nenašli. Neustále hľadanie zmyslu života sa dokonca údajne spája s horším mentálnym rozpoložením a kognitívnymi funkciami mozgu.

Podľa štúdie zverejnenej v Žurnále klinickej psychiatrie sa všetko láme v 60-ke. Ľudia v tomto veku najčastejšie uvádzali, že našli svoj zmysel života a že ho už nehľadajú.

„V mladosti, keď máte okolo 20-ky, si ešte nie ste istí svojou kariérou, životným partnerom alebo tým, kým v skutočnosti ste. Svoj zmysel života stále hľadáte,“ hovorí Jeste.

„Po dovŕšení 30-ky, 40-ky a 50-ky už máte jasnejšie vo vzťahoch, možno ste už zosobášení a máte rodinu, a možno sa vám už podarilo stanoviť si kariérny cieľ. Hľadanie zmyslu v našich životoch stráca miesto.“

Po 60-ke sa však všetko mení, pokračuje Jeste. Väčšina Američanov odchádza do dôchodku vo veku 60-65 rokov a opúšťanie práce môže mať negatívny dopad na zmysel života, o ktorom si do tohto času mysleli, že ho už našli.

„Ľudia odchádzajúci do dôchodku strácajú identitu. Stretávajú sa so zdravotnými problémami a čoraz častejšie im umierajú blízki príbuzní a priatelia. Títo ľudia znova začínajú hľadať zmysel života, pretože všetko, čo raz dosiahli, sa zmenilo.“

Vedecký tím v budúcnosti plánuje preskúmať aj ďalšie aspekty života, ako je múdrosť, osamelosť a súcit, ktoré by mohli mať vplyv na zmysel života. „Toto vedecké pole zažíva významné časy, keď pomocou vedy hľadáme odpovede na najhlbšie životné otázky,“ uzatvára Jeste.

Zdroj: Info.sk, DP, psychiatrist.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

DNES - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

VČERA - 21:16Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

VČERA - 5:55Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.