• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

OĽaNO: Slovensku môže hroziť žaloba od EK pre tender na záchranky

  • 16:16 13.12.2019
  • Bratislava
OĽaNO: Slovensku môže hroziť žaloba od EK pre tender na záchranky

Hnutie OĽaNO si myslí, že Slovensku hrozí žaloba za nedodržiavanie európskej legislatívy v súvislosti s tendrom na záchranky. Vychádza z rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktorý o podobnom prípade rozhodoval v júni tohto roka.

K otázke súladu slovenskej právnej úpravy týkajúcej sa výberového konania na licencie pre záchranky s európskou legislatívou sa obrátil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) na Európsku komisiu (EK). OĽaNO tvrdí, že uznesenie európskeho dvora je smerodajné aj pre EK, a teda odpovedá aj na nejasnosti, s ktorými sa ÚVO obrátil na komisiu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii uviedlo, že rešpektuje rozhodnutie ÚVO obrátiť sa na EK.

Súdny dvor podľa poslanca parlamentu Mareka Krajčího (OĽaNO) rozhodoval v júni o podobnom prípade v Taliansku. Poslanec preto na základe rozhodnutia dvora tvrdí, že tender na poskytovanie služieb ambulancií záchrannej zdravotnej starostlivosti bol realizovaný v rozpore so smernicou EÚ. „Na základe týchto faktov hrozí SR žaloba od EK za nedodržanie európskych právnych predpisov. Žaloba na SR, samozrejme, poputuje potom na európsky súdny dvor, ktorého rozhodnutie sa dá aj na základe spomenutého uznesenia očakávať,“ uviedol na piatkovej tlačovej konferencii Krajčí s tým, že sa dá očakávať udelenie pokuty v hodnote 800 miliónov eur. Jej výška bude podľa neho závisieť od toho, „ako dlho budeme tento nezákonný stav udržiavať“.

Licencie by mali byť podľa hnutia okamžite vyhlásené za neplatné. Krajčí tiež kritizuje návrh zákona, ktorý v tejto súvislosti pripravilo MZ. „Opätovne tento návrh nie je v súlade so zákonmi EÚ a obchádza proces verejného obstarávania. Návrh je z môjho pohľadu zlý, a preto vyzývam MZ, aby pripravilo nový zákon na výber ambulancií záchrannej zdravotnej služby v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ povedal Krajčí.

MZ v reakcii uviedlo, že návrh zákona obsahuje také pravidlá a postupy v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti a transparentnosti tohto procesu. Mali by tiež v budúcnosti vylúčiť akékoľvek podozrenia. „Nový spôsob kreovania výberovej komisie zaručuje do budúcnosti transparentnosť celého výberového konania okrem iných nových prvkov, aj práve prostredníctvom jej zloženia,“ vysvetlila hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Rezort zdravotníctva zároveň uviedol, že zrušenie tendra na záchranky nie je možné. „Opakovane uvádzame, že ministerstvo nedisponuje zákonnou pôsobnosťou zrušiť predmetné výberové konanie,“ uviedla Eliášová.

Krajčí tiež v piatok informoval, že požiadal ÚVO, aby chránil verejný záujem a požiadal príslušný súd o vyhlásenie neplatnosti vydaných licencií, čo podľa neho úrad doteraz neurobil. „Vyzývam preto aj na základe uznesenia súdneho dvora z 20. júna tohto roku pána predsedu a úrad, aby sa čo najskôr obrátili na súd s určovacou žalobou, aby na základe európskych právnych predpisov vyhlásil neplatnosť vydaných licencií,“ doplnil.

Šéf ÚVO Miroslav Hlivák v reakcii uviedol, že úrad dôsledne chráni verejný záujem pri nakladaní s verejnými zdrojmi. Doplnil tiež, že ÚVO je oprávnený podať žalobu o neplatnosť zmluvy v rámci svojej kompetencie, teda len vtedy, „keď má preukázané, že dané výberové konanie sa malo realizovať podľa zákona o verejnom obstarávaní“. Dodal, že výberové konanie bolo realizované podľa legislatívy nastavenej v minulosti. Hlivák tiež dodal, že úrad podrobil právnej analýze aj spomínaný rozsudok Súdneho dvora.

Výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby v polovici júna sa týkalo 328 bodov. Najviac ich získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc. Dôvodom pochybností okolo tendra boli informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Vtedajší šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáš Haško zaujatosť členov komisie odmietal. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Svojej funkcie sa pre kauzu vzdal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.