• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Zvýšené tuky v krvi môžu poškodiť orgány

  • 19:23 13.12.2019
  • Bratislava
Zvýšené tuky v krvi môžu poškodiť orgány

Lekári objavili mechanizmus, prostredníctvom ktorého zvýšené lipidy v krvi vedú k poškodeniu orgánov.

K zápalu v tele dochádza v dôsledku mnohých stavov a rizikových faktorov. Patria sem kardiovaskulárne problémy, obezita a cukrovka.

Jedným z najčastejších dôvodov zápalu je infekcia. Keď telo zistí, že doň vstúpili nebezpečné cudzie mikroorganizmy, ako napríklad baktérie, spustí imunitnú odpoveď. Zápal je kľúčovou súčasťou tejto reakcie.

Táto reakcia je prirodzená a zvyčajne pomáha udržiavať dobrý zdravotný stav. Niekedy sa však zápal vyskytuje z iných dôvodov a môže pretrvávať abnormálne dlho, čo môže viesť k rôznym typom poškodenia.

V novej štúdii, ktorej výsledky sú zverejnené v časopise Nature Immunology, doktor Timo Speer a jeho kolegovia zo Saarlandskej univerzity v Saarbrückene v Nemecku objavili faktor, ktorý podľa nich spôsobuje nezdravý zápal: vysoké hladiny triglyceridov, ktoré sú mierou tuku v krvi.

Štúdia odhalila mechanizmy, prostredníctvom ktorých môže vysoký obsah tukov v krvi viesť k zápalom, ktoré zase môžu ovplyvniť ďalšie biologické procesy, čo môže potenciálne viesť k poškodeniu orgánov a krvných ciev.

Vysoké hladiny tukov v krvi sú spojené s vyšším rizikom smrti

Ich predbežné úsilie odhalilo, že abnormálne vysoké hladiny lipidov, konkrétne vysoké hladiny triglyceridov, sú zodpovedné za škodlivý zápal.

Prečo je tomu tak? Vedci zistili, že apolipoproteín C3 - proteín vylučovaný pečeňou, ktorý je prítomný aj na lipoproteínoch bohatých na triglyceridy - aktivuje NLRP3, čím vyvoláva zápal.

Vedci zaznamenali, že u myší viedli vysoké koncentrácie apolipoproteínu C3 k poškodeniu orgánov.

U ľudských účastníkov, pričom niektorí mali chronické ochorenie obličiek, alebo mali srdcový infarkt, vedci zistili, že vyšší apolipoproteín C3 môže prispievať k poškodeniu obličiek a cievnym problémom.

Vysoké hladiny apolipoproteínu C3 boli tiež spojené so zvýšeným rizikom úmrtia zo všetkých príčin. Ako vysvetlil Speer:

„Naša práca zahŕňala štúdium špeciálnej skupiny lipidov, triglyceridov. Dokázali sme, že keď sú tieto prirodzene sa vyskytujúce tuky prítomné vo zvýšených koncentráciách, môžu zmeniť naše obranné bunky takým spôsobom, že telo reaguje, akoby reagovalo na bakteriálnu infekciu.

To vedie k zápalu, ktorý, ak sa stane chronickým, môže poškodiť obličky alebo spôsobiť aterosklerózu - zúženie tepien v dôsledku nahromadenia usadenín na vnútornej stene tepny. Ateroskleróza je jednou z hlavných príčin infarktu a mozgovej mŕtvice."

Vedci tvrdia, že tieto zistenia naznačujú, že zameraním sa na nadmerný apolipoproteín C3 môžu odborníci napokon bojovať proti nezdravému zápalu.

Na vine je aj strava

Bude tiež dôležité zamerať sa na spôsoby, akými môže strava ovplyvniť hladinu tukov v krvi. „Inak povedané, teraz môžeme vyhlásiť, že zavedenie stravy s nízkym obsahom tuku môže významne predĺžiť dĺžku života vysoko rizikových pacientov, ako sú pacienti s cukrovkou alebo pacientov s príliš vysokým tlakom,“ poznamenáva Speer.

Dôvodom je skutočnosť, že hladiny triglyceridov v krvi majú tendenciu sa zvyšovať u ľudí so stravou s vysokým obsahom tukov.

„V dôsledku biochemických zmien sa u triglyceridov vyvíjajú toxické vlastnosti, ktoré aktivujú vrodený imunitný systém tela. To iniciuje celý rad samodeštruktívnych procesov, vrátane procesov, pri ktorých sú napadnuté steny tepien a sú uzavreté krvné cievy, čím sa znižuje prietok krvi,“ dodáva Dr. Speer.

Dospel však k záveru, že on a jeho kolegovia „dúfajú, že [ich] výsledky pomôžu pri vývoji nových stratégií liečby a prevencie týchto život ohrozujúcich chorôb“.

Zdroj: info.sk, TM, medicalnewstoday.com, nature.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.