• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Kimčchi: Tradičný kórejský pokrm, ktorý v sebe skrýva nielen týchto 7 benefitov

  • 18:13 14.12.2019
  • Bratislava
Kimčchi: Tradičný kórejský pokrm, ktorý v sebe skrýva nielen týchto 7 benefitov

Kimčchi je predovšetkým doménou ázijskej kuchyne, ale čoraz častejšie ho možno badať aj v regáloch západných obchodných reťazcov. Pripraviť si ho zvládnete aj sami.

Ak milujete štipľavé jedlá a zároveň nepohrdnete zdravou dávkou probiotík, zoznámte sa s kimčchi. Kimčchi je v podstate ázijská verzia kvasenej kapusty. Rozdiel je v tom, aká kapusta sa pri jeho výrobe používa – obyčajne ide o čínsku kapustu dochutenú cesnakom a čili. Rozdiel možno okrem zloženia badať aj v chuti.

Kimčchi sa rovnako, ako kvasená kapusta, odpradávna využíva pri príprave tradičných jedál. Dodnes slúži ako jednoduchý prostriedok na doplnenie živín a vitamínov, neobsahuje veľa kalórií a prekypuje prospešnými baktériami (probiotikami).

Prečo sa oplatí jesť kimčchi

1. Prospešné pre zdravie čriev

Tak, ako iné kvasené jedlá, aj kimčchi je bohaté na prospešné probiotiká. Konzumácia kimčchi pomáha vyrovnať počet dobrých a zlých baktérií v črevách, čím výrazne prospieva tráveniu a zlepšuje psychiku.

2. Prospešné pre celkovú imunitu

Imunita v mnohom závisí od zdravia tráviacej sústavy, a tak nie je prekvapením, že po zlepšení trávenia nasleduje aj posilnenie imunity.

3. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu

Niekoľko štúdií dokladuje pozitívny vplyv pravidelnej konzumácie kimčchi na znižovanie hladiny „zlého“ (LDL) cholesterolu. Môže za to kapusta, čili, cesnak, pór, ďumbier a prospešné baktérie, ktoré sa v kimčchi nachádzajú.

4. Zlepšuje zdravie srdca

Okrem znižovania hladiny cholesterolu má kimčchi vplyv aj na zdravie srdca. Posilňuje ho najmä uvoľňovaním veľkého množstva antioxidantov do organizmu. Tie pomáhajú stabilizovať poškodené bunky, ktoré zrýchľujú postup ochorení. Vysoký obsah antioxidantov v tele vás chráni pred chronickými ochoreniami, kam zaraďujeme aj problémy so srdcom.

5. Bojuje proti zápalu

Nadmerný alebo chronický zápal v tele je po dlhšej dobe príčinou vzniku ochorení a zhoršenia zdravotného stavu. Probiotiká, aké možno nájsť práve v kimčchi, majú na črevá protizápalový účinok, takže pomáhajú tento proces spomaliť, ak nie celkom zastaviť.

6. Podporuje zdravie mozgu

Za zdravý mozog sa opäť môžete poďakovať probiotikám. Mozog pre bezchybnú činnosť vyžaduje spoluprácu zdravých čriev, s ktorými ho prepája enterický nervový systém.

7. Vie pomôcť aj pri chudnutí

Kimčchi vám síce neukradne prebytočné kilá, ale pri chudnutí vám skvele poslúži ako doplnok zdravého životného štýlu. Keďže neobsahuje veľa kalórií, pri jeho pravidelnej konzumácii sotva priberiete a navyše okrem zdravia dodá jedlu jedinečnú výraznú chuť a rýchlejšie vás zaplní.

Kto by sa mal kimčchi vyhnúť

Pri kvasenej kapuste len málokto hovorí o vedľajších účinkoch, ale kimčchi je rozdielny prípad. Jesť by ste ho nemali, ak ste citliví na korenisté jedlá alebo náchylní na pálenie záhy.

Konzumácia kvasených jedál môže u niektorých zanechať pocit nafúknutého brucha. Pri kimčchi urobíte lepšie, ak si denne doprajete len malú dávku, pretože obsahuje pomerne veľké množstvo sodíka.

Ako si doma pripraviť kimčchi

Každý recept na kimčchi, ktorý nájdete na internete, má svoje špecifiká, ale pre všetky by malo platiť, že sa nezaobídu bez čínskej kapusty, soli, vody, cesnaku, ďumbiera, cukru, rybacej omáčky, čili papričiek, bielej reďkovky a jarnej cibuľky.

Na začiatok si treba nakrájať na menšie kusy kapustu a zmiešať ju s ostatnými prísadami. Zmes pevne uzavrite do fľaše na zaváranie a niekoľko dní nechajte kvasiť pri izbovej teplote. Hotové kimčchi skladujte v chladničke. Inšpirovať sa môžete aj týmto receptom:

Kimčchi môžete využiť pri príprave šalátov a zeleninových jedál. Hodí sa aj do polievok a k ryži alebo vajciam. Gurmáni ho môžu v malých množstvách jesť aj samé.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com, nih.gov, Video: YouTube.com/GOGS-Kvalitné rece
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.