• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Obce pri bohunickej atómke sú proti ukladaniu zahraničného rádioaktívneho odpadu

  • 13:38 12.12.2019
  • Veľké Kostoľany
Obce pri bohunickej atómke sú proti ukladaniu zahraničného rádioaktívneho odpadu

Nesúhlas so spaľovaním zahraničného rádioaktívneho odpadu a zvýšením limitu pre jeho spaľovanie deklarovali v otvorenom liste ministrovi životného prostredia.

Občianska iniciatíva (OI) Chceme zdravú krajinu nesúhlasí s dovozom a spracovávaním zahraničného rádioaktívneho odpadu (RAO) na území SR. Jej zástupcovia chcú, ako informoval za OI Michal Daniška, vyjadriť tento názor v pondelok 16. decembra vo Veľkých Kostoľanoch na verejnom prerokovaní hodnotenia optimalizácie spracovateľských kapacít Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS), a. s. v lokalite Jaslovské Bohunice. Nesúhlas so spaľovaním zahraničného RAO a zvýšením limitu už deklarovali v otvorenom liste ministrovi životného prostredia aj starostovia okolitých obcí.

Na verejné zasadnutie pozývame obyvateľov obcí i ďalších občanov, aby sa vyjadrili k zámeru,“ uviedol Daniška. Uviedol, že v súčasnosti sú vydané povolenia na dovoz a spaľovanie RAO z Talianska (865 ton z jadrovej elektrárne Caorso a 617 metrov kubických inštitucionálnych) a z Nemecka (21,7 t inštitucionálnych), pričom spaľovanie zahraničného odpadu sa už realizuje. Zvýšenie sa týka objemu 240 na 480 ton ročne.

Nesúhlas so spaľovaním zahraničného rádioaktívneho odpadu a zvýšením limitu pre jeho spaľovanie deklarovali v otvorenom liste ministrovi životného prostredia starostovia obcí Banka, Bašovce, Borovce, Dolný Lopašov, Drahovce, Dubovany, Krakovany, Ostrov, Ratnovce, Šterusy, Trebatice, Veľké Kostoľany, Veselé a primátori miest Piešťany a Vrbové. Starostovia troch dotknutých obcí Ratkovce, Veľké Kostoľany a Žlkovce v spoločnom stanovisku k správe o hodnotení odmietli spracovávanie zahraničného RAO a zvýšenie limitov pre všetky spôsoby jeho spracovania, nielen spaľovanie.

Občianska iniciatíva pozýva občanov, aby využili svoje právo a na verejnom prerokovaní vyjadrili svoj názor na spaľovanie RAO dovezených z iných krajín. Svoj postoj môžu vyjadriť aj podporou petície na internete alebo odtiaľ stiahnuť petičné hárky papierovej verzie petície,“ dodal Daniška. V petícii sa uvádza, že každá krajina by si mala svoj RAO spracovať sama a niesť s tým spojené riziká. Úlohou JAVYS má byť zase podľa autorov petície znižovanie záťaže životného prostredia vyraďovaním elektrární A1, V1 a spracovávanie domáceho RAO, nie zarábanie na zahraničnom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

DNES - 14:20Domáce

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický a práce Erik Tomáš.

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.