• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Európsky ekologický dohovor bude stáť členské krajiny EÚ stovky miliárd eur

  • 18:19 11.12.2019
  • Brusel
Európsky ekologický dohovor bude stáť členské krajiny EÚ stovky miliárd eur

Podľa údajov EK si bude dosiahnutie cieľov v oblasti klímy a energetiky do roku 2030 vyžadovať 260 miliárd eur dodatočných ročných investícií, čo predstavuje 1,5 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2018.

Európsky ekologický dohovor, ktorý v stredu na pôde Európskeho parlamentu (EP) predstavila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, obsahuje plán opatrení na podporu účinnejšieho využívania finančných zdrojov prostredníctvom prechodu na čisté a obehové hospodárstvo, ako aj plán opatrení na zastavenie klimatickej zmeny, zabránenie strate biodiverzity a zníženie znečisťovania životného prostredia.

Plán exekutívy EÚ opisuje aj nevyhnutné investície a dostupné finančné nástroje a vysvetľuje, ako zabezpečiť spravodlivú a inkluzívnu transformáciu európskeho hospodárstva, lebo tzv. „zelená dohoda“ sa týka všetkých hospodárskych odvetví.

S cieľom začleniť do legislatívy EÚ politickú ambíciu, aby sa stal z Európy do roku 2050 prvý klimaticky neutrálny kontinent, chce nová eurokomisia do 100 dní od svojho nástupu do funkcie predstaviť prvý právny predpis na svete v oblasti klímy. Komisia s cieľom naplniť ambície v oblasti klímy a životného prostredia predloží aj stratégiu v oblasti biodiverzity s výhľadom do roku 2030, novú priemyselnú stratégiu, akčný plán pre obehové hospodárstvo, stratégiu s názvom „z farmy na stôl“ zameranú na udržateľné potraviny a tiež návrhy, ktoré by mali viesť k Európe ako regiónu bez znečisťovania.

Na splnenie týchto cieľov však budú potrebné značné investície. Podľa údajov EK si bude dosiahnutie cieľov v oblasti klímy a energetiky do roku 2030 vyžadovať 260 miliárd eur dodatočných ročných investícií, čo predstavuje 1,5 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2018.

Komisia už začiatkom roka 2020 predloží investičný plán pre „udržateľnú Európu“, ktorý pomôže uspokojiť požadované investície. Najmenej 25 percent dlhodobého rozpočtu EÚ (2021 - 2027) by sa malo vyčleniť na opatrenia v oblasti klímy. Ďalšiu podporu prinesie Európska investičná banka (EIB), ktorá je vnímaná ako európska klimatická banka.

Snahou EK je do financovania ekologickej transformácie zapojiť aj súkromný sektor, a preto exekutíva EÚ v roku 2020 predloží stratégiu ekologického financovania.

Mechanizmom pre spravodlivú transformáciu (v hodnote zhruba 100 miliárd eur) sa budú podporovať tie regióny, ktoré sú do veľkej miery závislé od činností spojených s veľmi vysokými emisiami oxidu uhličitého. Bude poskytovať podporu tým občanom, ktorí budú počas transformácie najzraniteľnejší, a to tak, že im poskytne prístup k rekvalifikačným programom a pracovným príležitostiam v nových hospodárskych odvetviach.

Komisia okrem toho v marci 2020 spustí takzvanú „Klimatickú dohodu“ s cieľom umožniť občanom EÚ vyjadriť názor a zapojiť sa do navrhovania nových opatrení, zdieľania informácií, iniciovania aktivít na miestnej úrovni a propagácie riešení pre účinnejší boj proti klimatickej zmene.

Okrem toho bude EÚ aj naďalej presadzovať svoje environmentálne ciele a normy v rámci dohovorov OSN o biodiverzite a klíme a bude podporovať „zelenú diplomaciu“. Znamená to, že Únia prostredníctvom skupín G7, G20, medzinárodných dohovorov a bilaterálnych vzťahov bude presviedčať ostatné krajiny, aby zintenzívnili svoje ekologické úsilie, bude využívať svoju obchodnú politiku na zaistenie udržateľnosti a vybuduje partnerstvá so susedmi na Balkáne a v Afrike, aby im pomohla pri ich vlastnej transformácii na ekologickejšiu spoločnosť.

Po predstavení Európskeho ekologického dohovoru Európska komisia vyzýva Európsky parlament a Európsku radu, aby podporili jej odhodlanie pre zmenu európskeho hospodárstva a ochranu životné prostredia a pomohli jej pri realizácii týchto ambícií.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.