• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

S týmito raňajkami máte dvojnásobne väčšiu šancu schudnúť

  • 9:14 12.12.2019
  • Bratislava
 S týmito raňajkami máte dvojnásobne väčšiu šancu schudnúť

Tento typ raňajok vám pomôže schudnúť.

Raňajky s vysokým obsahom bielkovín znižujú chuť na jedlo s vysokým obsahom cukru a tukov a potláčajú chuť do jedla počas dňa.

Príkladom raňajok s vysokým obsahom bielkovín sú vajcia, ryby alebo mäsité potraviny, či mliečne výrobky, napríklad biely grécky jogurt a tvaroh.

Štúdie zistili, že konzumácia väčšieho množstva kalórií ráno a menšieho množstva večer môže zdvojnásobiť šancu na chudnutie.

Aj keď je mnohým ľuďom dobre známe, že raňajky sú dôležité, ich vynechávanie je bežné, najmä pre tínedžerov, u ktorých je tento zvyk spojený s nárastom hmotnosti, zvýšeným BMI a obezitou.

Ranný proteín zvyšuje pocit sýtosti počas dňa

Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zistila, že raňajky s vysokým obsahom bielkovín zvýšili sýtosť počas dňa, znížili chute na večerné občerstvenie a zlepšili kvalitu stravovania mladých ľudí s nadváhou alebo obezitou.

Doktorka Heather Leidyová a jej kolegovia porovnali raňajky s vysokým obsahom bielkovín s bežnými raňajkami u mladých žien s nadváhou alebo obezitou.

Raňajky s vysokým obsahom bielkovín znížili pocit hladu cez deň o 60 percent, zlepšili sýtosť o 30 percent a potlačili dennú reakciu grelínu o 20 percent.

Grelín alebo „hormón hladu“ je produkovaný hlavne žalúdkom a je zodpovedný za zvýšenú chuť do jedla. Hladina grelínu sa zvyšuje pred jedlom, keď má človek hlad a po jedle sa vracia na normálnu úroveň.

V tejto štúdii vysoko proteínové raňajky pozostávali z chudého hovädzieho mäsa, vajec, mliečnych výrobkov a rastlinných potravín, zatiaľ čo bežné raňajky pozostávali z cereálií.

Vysoko proteínové raňajky obsahovali 35 g proteínu, čo je asi 40 percent proteínu, 40 percent sacharidov a 20 percent tuku. Oba typy raňajok mali 350 kcal, čo predstavuje 18% denného príjmu energie.

Leidyová uviedla:

„Konzumácia raňajok bohatých na bielkoviny ovplyvňuje chuť do jedla neskôr počas dňa, keď ľudia s väčšou pravdepodobnosťou konzumujú občerstvenie s vysokým obsahom tuku alebo s vysokým obsahom cukru.

Tieto údaje naznačujú, že jedenie raňajok bohatých na bielkoviny je jednou z potenciálnych stratégií na zabránenie prejedania a zlepšenia kvality stravovania nahradením nezdravého občerstvenia kvalitnými raňajkovými jedlami. “

Tí, ktorí dlhodobo vynechávajú raňajky sa nemusia báť, ako ich telo zareaguje, keď znova začnú jesť raňajky. Podľa Leidyovej trvá zvyčajne tri dni, kým sa telo prispôsobí ranným jedlám.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.