• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Žene nebilo srdce celých 6 hodín. Potom sa prebrala

  • 19:02 10.12.2019
  • Barcelona
Žene nebilo srdce celých 6 hodín. Potom sa prebrala

Žena, ktorej prestalo biť srdce na 6 hodín, sa zotavila iba vďaka šťastnej zhode náhod a usilovnej práci lekárskeho tímu.

Lekári hovoria o najdlhšej zaznamenanej zástave srdca v histórii. O rekord sa zaslúžila 34-ročná Audrey Schoemanová pôvodom z Veľkej Británie a lekársky tím z barcelonskej nemocnice Valla d’Hebrona.

Schoemanovú zastihol infarkt pri túre v Pyrenejskom pohorí na severe Španielska. Predtým však utrpela značné podchladenie, ktoré je čiastočne zodpovedné za jej „vzkriesenie“.

Šťastie v nešťastí

Schoemanová sa spolu s manželom Rohanom vybrala na túru ráno 3. novembra. Ako sama uvádza, z toho rána si nič nepamätá, no jej manžel potvrdil, že ako sa počasie začalo zhoršovať, Audrey sa správala čoraz nepochopiteľnejšie a jej reč strácala súvislosť. Skoro popoludní sa napokon celkom prestala hýbať a upadla do bezvedomia.

Rohan privolal na pomoc nie príliš vzdialených kamarátov, ktorí o 13:36 prvýkrát kontaktovali záchranárov – bezvýsledne. Snežné počasie im neprialo a napriek všetkej snahe sa záchranárom dovolali až o dve hodiny neskôr. V momente, keď bezvládne telo Schoemanovej konečne letecky prevážali do nemocnice, jej teplota nedosahovala viac ako 18 stupňov Celzia. Bežná telesná teplota sa pritom pohybuje okolo 37 stupňov.

Schoemanovej srdce sa napokon celkom zastavilo. Na tento moment si spomína aj ošetrujúci lekár Eduard Argudo: „Zdalo sa, že zomrela, ale vedeli sme, že v kontexte hypotermie mala šancu na prežitie.“

Nemocnica, do ktorej Audrey previeli, našťastie mala k dispozícii zariadenie na extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO). Ide o prístroj, ktorý je schopný udržiavať človeka nažive aj pri nefunkčnom srdci tým, že zaň sám pumpuje krv do tela a okysličuje ju.

Jedinečný prípad Audrey Schoemanovej zaujal aj novinárov

Schoemanová sa dožila prevozu do nemocnice len vďaka hypotermii, ktorá jej zastavila väčšinu telesných funkcií a zabránila tak poškodeniu životne dôležitých orgánov. Ošetrujúci lekár Argudo ďalej hovorí:

„Hypotermia bola síce prvotným dôvodom, pre ktorý mohla Audrey zomrieť, ale nakoniec ju zachránila, pretože u nej nedošlo k poškodeniu žiadneho orgánu, predovšetkým mozgu. Ak by mala takú dlhú zástavu srdca pri normálnej teplote, už by sme jej písali úmrtný list. Ale vedeli sme, že vďaka hypotermii máme šancu na jej záchranu, a tiež vďaka ECMO.“

Prešli hodiny, kým sa telo Schoemanovej, napojené na prístroje, konečne oteplilo. Za tento čas jej stále nebilo srdce. O 21:45 už lekári dosiahli teplotu, ktorá bola vhodná na opätovné naštartovanie jej srdca pomocou defibrilátora. Oživovanie sa podarilo.

Audrey bola aj napriek úspešnému zákroku aj naďalej v kritickom stave. Väčšina jej orgánov sa dlho spamätávala zo šoku a nedostatku kyslíka, ktoré prežili. Po 12 dňoch ju ale bezpečne prepustili z nemocnice. Jedinou nepríjemnou pamiatkou na (ne)prežité ťažkosti sú jej znecitlivené ruky ochromené podchladením.

Zdroj: Info.sk, DP, vallhebron.com, iflscience.com, reuters.com, Video: YouTube.com/5 N
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.