• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

5 mýtov o ženskom tele, ktorým veria muži aj ženy

  • 19:43 15.12.2019
  • Bratislava
5 mýtov o ženskom tele, ktorým veria muži aj ženy

O ženskom tele koluje množstvo mýtov, ktoré majú od reality veľmi ďaleko, no mnohí v ne stále veria. Tu je 5 z nich, ktoré veda úspešne vyvrátila.

Ženy boli oddávna mystériom nielen pre obyčajných mužov ale aj pre vedcov. Výskum sa totiž vždy zameriaval skôr na mužov a prieskumy ukázali, že ženy sú nedostatočne zastúpené aj vo veľkých klinických štúdiách rakoviny, ktorá postihuje obe pohlavia.

Vedci tvrdia, že dôvodom môže byť niekoľko faktorov, od otázok týkajúcich sa starostlivosti o deti až po neochotu výskumných pracovníkov vystaviť ženy v plodnom veku pokusom a liečivám.

V iných oblastiach, kde výskum zdravotných problémov žien chýba, nejde iba o sexizmus. Kolísanie hormónov žien je komplikované a môže skresliť základné zistenia. V posledných rokoch sa však ženám dostáva zvýšená pozornosť. No aj napriek tomu sa na verejnosti šíri veľké množstvo dezinformácií o ženskom tele. Tu je 5 mýtov, na ktoré by ste mali zabudnúť.

Mýtus č.1: Lekár dokáže určiť, či je žena panna

Dokonca aj pri použití 10-násobného zväčšenia lekári nedokážu presne určiť, ktorá žena je panna, uviedlo niekoľko štúdií. Nie je to také jednoduché, ako hľadať dieru v panenskej blane, pretože v hymene je vždy diera. Panenská blana nezakrýva úplne vchod do vagíny a len v zriedkavých prípadoch je uzatvorená, čo má za následok hromadenie krvi v maternici a spôsobuje vážne zdravotné problémy.

Mýtus č.2: Antibiotiká znižujú spoľahlivosť antikoncepčných tabletiek

Riziko zlyhania hormonálnej antikoncepcie je približne 1 percento a nezvyšuje sa pri užívaní drvivej väčšiny antibiotík. Možnou výnimkou je rifampín, antibiotikum predpisované na tuberkulózu. Rifampín znižuje hladiny hormónov na ochranu pred počatím v antikoncepčných tabletkách, no nie je však jasné, či je účinok dostatočne veľký na zvýšenie rizika otehotnenia.

Mýtus č.3: Ženy a muži potrebujú rovnaké množstvo spánku

Prehadzovanie v noci nielenže zhoršuje psychický stav žien, ale tiež vedie k zvýšeniu zápalu a hladín inzulínu. Potvrdila to štúdia z roku 2008 pod vedením Edwarda Suareza na Duke University. Ďalšia štúdia s viac ako 6 000 účastníkmi, ktorú viedli vedci z University of Warwick v roku 2007, zistila, že u žien, ktoré spali päť alebo menej hodín v noci, bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť hypertenzie ako u žien, ktoré spali sedem alebo viac hodín. Medzi mužmi sa takýto vzťah nepotvrdil.

Mýtus č.4: Ženy nemôžu otehotnieť počas menštruácie

Aj keď je malá šanca, že žena otehotnie počas menštruácie, nie je to úplne nemožné. Akonáhle sa spermie dostanú do vagíny, dokážu tam prežiť aj týždeň a počkať tak na vajíčko. K ovulácii môže dôjsť krátko po fáze krvácania ženského menštruačného cyklu alebo dokonca počas nej. Metóda načasovania pohlavného styku je preto riziková a môže viesť k nechcenému tehotenstvu.

Mýtus č.5: Menopauza spôsobuje pokles libida

S menopauzou prichádzajú rôzne zmeny, no nemusia nevyhnutne súvisieť so sexom. Prieskum ukázal, že zhruba polovica žien vo veku päťdesiatich rokov má sex niekoľkokrát mesačne. Aj keď návaly horúčav a iné nepohodlie môžu spôsobiť, že ženy dočasne nebudú mať náladu na sex, medzi menopauzou a sexuálnou túžbou neexistuje priama súvislosť.

Zdroj: info.sk, TM, livescience.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.