• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Hudobník, spevák, herec a básnik periférie Tom Waits má 70 rokov

  • 7:33 07.12.2019
  • Pomona/Bratislava
Hudobník, spevák, herec a básnik periférie Tom Waits má 70 rokov

Originálny americký hudobník, skladateľ, talentovaný herec a spevák s nezameniteľným hlasom Tom Waits, ktorého časopis Rolling Stone zaradil na 82. miesto medzi stovku najväčších spevákov všetkých čias, bude mať v sobotu 7. decembra 70 rokov.

Povesť jedinečného umelca si nevybudoval len drsným chrapľavým hlasom, ale aj hudbou, v ktorej kombinuje blues, šansón, džez s alternatívnymi či industriálnymi prvkami.

Ako keby bol naložený v sude s bourbonom, potom pár mesiacov visel v udiarni a na koniec cez neho prešlo auto,“ povedal o hlase Waitsa americký hudobný kritik Daniel Durcholz.

Americká speváčka Dinah Shoreová o svojráznom hudobníkovi a spevákovi zasa uviedla, že keď vystupuje, znie to, akoby sa svet zastavil o druhej hodine po polnoci.

Neodmysliteľnou súčasťou hráča na gitaru, akordeón či klavír je aj výzor pripomínajúci človeka z periférie. Mnohé Waitsove nostalgické až temné balady sú totiž zhudobnené a prespievané príbehy ľudí žijúcich na okraji americkej spoločnosti.

Tom Waits, celým menom Thomas Alan Waits, sa narodil 7. decembra 1949 v kalifornskom meste Pomona. Jeho otec s írsko-škótskymi koreňmi učil španielčinu. Učiteľkou bola aj jeho matka, v žilách ktorej kolovala krv nórskych predkov. O svojom počatí Waits, už ako slávny spevák a hudobník povedal, že ho rodičia splodili v jednom z kalifornských motelov, v izbe medzi rozbitými fľašami od Four Roses, horiacimi cigaretami Lucky Strike, z ktorých dym sa miešal s lacnou vôňou Old Spice.

Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal desať rokov. Po rozvode sa s ním a s jeho dvoma sestrami matka presťahovala do San Diega. Od 14 rokov sa budúci neopakovateľný pesničkár a skladateľ pretĺkal životom viac menej samostatne. S hudbou začal po tom, keď ako tínedžer zažil koncert Jamesa Browna. Stal sa členom kapely The Systems, ktorá hrala prevažne cover verzie skladieb skupiny The Ventures či gitaristu a skladateľa Linka Wraya.

Šancu predstaviť sa sólovo pred publikom dostal v klube Heritage v San Diegu, kde pracoval ako biletár a vrátnik. Interpretoval skladby Boba Dylana, Elvisa Presleyho či Raya Charlesa. Zlom v jeho kariére nastal po vystúpení v klube Troubadour v roku 1971, keď sa ešte v tom istom roku stal predskokanom Franka Zappu a jeho skupiny The Mothers of Invention.

V roku 1973 nahral Tom Waits prvý album Closing Time, na ktorom sa ešte prezentoval ako folkový pesničkár. Už nasledujúcim albumom The Heart of Saturday Night (1974) upustil od folkového zvuku a predstavil sa drsnejším speváckym a hudobným prejavom.

Ako výrazná hudobná individualita, ktorá ignorovala prevládajúce prúdy v hudbe, sa uviedol nasledujúcimi dielami ako Nighthawks at the Dinner (1975), Small Change (1976), Foreign Affairs (1977) a Blue Valentine (1978), Heartattack and Vine (1980), One from the Heart (1982), Swordfishtrombones (1983) či Rain Dogs (1985).

Prestížne hudobné ocenenia Grammy v kategórii najlepší alternatívny album získal dvakrát, za albumy Bone Machine (1992) a Mule Variation (1999). Unikátnym Waitsovým hudobným dielom je aj opus Orphans (2006), ktorý obsahuje tri samostatné albumy Brawlers, Bawlers a Bastards, rozdelené podľa charakteru skladieb.

V roku 2011 uviedli Toma Waitsa, jedného z najoriginálnejších hudobníkov do Rokenrolovej siene slávy (Rock and Roll Hall of Fame).

Nemenej významná je aj Waitsova herecká kariéra. Pred kamerou debutoval vo filme Paradise Alley (Cesta k raju, 1978). Hlavnú postavu v snímke stvárnil Sylvester Stallone, ktorý bol scenáristom aj režisérom filmu.

Predstavil sa aj vo filmoch Francisa Forda Coppolu Cotton club (1984) a Dracula (Drakula, 1992). Jednu z postáv stvárnil aj vo filme The Fisher King (Kráľ rybár, 1991) režiséra Terryho Gilliama, alebo tiež v komediálnom thrilleri Seven Psychopaths (Sedem psychopatov, 2012), ktorý režíroval Martin McDonagh.

Osobité miesto vo filmografii Toma Waitsa patrí snímkam Down by Law (Mimo zákon, 1986), Mystery Train (Tajuplný vlak, 1989), alebo Coffee and Cigarettes (Káva a cigarety, 2003), ktoré režíroval americký nezávislý filmový tvorca Jim Jarmusch.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.