• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Matečná: Štát začína riešiť veľkú rozdrobenosť pozemkového vlastníctva

  • 13:10 04.12.2019
  • Bratislava
Matečná: Štát začína riešiť veľkú rozdrobenosť pozemkového vlastníctva

Štát začína riešiť veľkú rozdrobenosť pozemkového vlastníctva na Slovensku. Oznámila to na brífingu po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Informovala, že vláda SR na svojom rokovaní schválila prvé katastrálne územia, v ktorých sa budú realizovať po viac ako desaťročí pozemkové úpravy financované zo štátneho rozpočtu. Presne 120 katastrálnych území vybrala podľa transparentných kritérií 27-členná medzirezortná komisia zriadená Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Zložená bola z odborníkov z rôznych oblastí.

Začatie financovania pozemkových úprav štátom a schválenie prvých 120 katastrálnych území po celom Slovensku je historický míľnik pre našu krajinu. Odštartovať vyriešenie tak komplikovaného problému, akým je katastrofálna situácia s rozdrobenosťou pôdy sme dokázali vďaka špičkovej odbornosti a úzkej komunikácii s celým spektrom zainteresovaných,“ uviedla Matečná.

Celkovo 120 katastrálnych území z 3103, kde ešte komplexné pozemkové úpravy neboli zrealizované, bolo podľa Matečnej vybraných na základe preukázanej naliehavosti vykonania pozemkových úprav pre začatie pozemkových úprav v roku 2020 s predpokladanou hodnotou 68 miliónov eur hradenou zo štátneho rozpočtu SR. Počas priemernej dĺžky trvania konania pozemkových úprav päť rokov bude podľa nej táto suma čerpaná postupne, vždy po odovzdaní etáp a ucelených častí projektu pozemkových úprav.

Priblížila, že komisia vyberala územia na základe zverejnených hodnotiacich kritérií – vlastníckych, užívacích a mimorezortných. Medzi vlastnícke kritériá patria priemerný počet parciel na jedného vlastníka, priemerný počet vlastníkov na jednu parcelu, priemerný počet parciel na liste vlastníctva na jeden hektár (ha), priemerný počet vlastníkov na jeden ha, priemerný počet vlastníckych vzťahov na jeden ha, podiel špeciálnych kultúr poľnohospodárskej pôdy, podiel poľnohospodárskej pôdy bez špeciálnych kultúr, podiel lesných pozemkov. Medzi užívacie kritériá patria počet žiadateľov o priame podpory, viacnásobné deklarácie (križovania) pri žiadateľoch o priame platby, počet mladých farmárov a podnájomné pozemky. Mimorezortné kritériá sú podpora území zaradených do najmenej rozvinutých okresov a podpora katastrálnych území zaradených do chránených vodohospodárskych oblastí.

Dodala, že v komisii bolo okrem odborníkov z agrorezortu zastúpené aj Ministerstvo životného prostredia SR, Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, Združenie miest a obcí Slovenska, Združenie SK 8, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností, Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, Združenie mladých farmárov na Slovensku, Slovenský pozemkový fond, Komora pozemkových úprav, odbory opravných prostriedkov okresných úradov Bratislavy, Banskej Bystrice, Košíc, Nitry, Prešova, Trenčína, Trnavy a Žiliny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

DNES - 14:04Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Jozef Ráž uviedol, ako chce zlepšiť dopravnú situáciu pri Strečne

Jozef Ráž uviedol, ako chce zlepšiť dopravnú situáciu pri Strečne

DNES - 13:58Ekonomické

Generálny riaditeľ SSC dostal úlohu, aby sa opatrenia realizovali čím skôr.