• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Dvakrát denne nestačí. Takto často si treba umývať zuby, aby sme si zachovali zdravé srdce

  • 19:22 04.12.2019
  • Soul
Dvakrát denne nestačí. Takto často si treba umývať zuby, aby sme si zachovali zdravé srdce

Pravidelné čistenie zubov dokáže ovplyvniť riziko vzniku fibrilácie predsiení a infarktu. Ako často treba siahnuť po zubnej kefke?

Baktérie v ústach vedia ovplyvniť viaceré časti tela. Neraz sa podieľajú napríklad na vzniku rakoviny pankreasu a pažeráka a niektoré výskumy ich spojili aj s ochoreniami dýchacích ciest.

Vedci hromadia čoraz viac dôkazov o tom, že baktérie v ústach ovplyvňujú aj zdravie srdca. U niektorých pacientov po porážke napríklad našli ústne baktérie v krvných zrazeninách. Okrem toho ich vplyvom tiež dochádza k zvýšeniu krvného tlaku.

Najnovšia štúdia zverejnená v publikácii European Journal of Preventive Cardiology dokonca tvrdí, že pravidelné čistenie zubov dokáže zabrániť infarktu a fibrilácii predsiení. „Zanedbávanie ústnej hygieny môže podnietiť prenosnú bakterémiu a systematický zápal,“ píšu vedci v štúdii (prenosná bakterémia je stav, pri ktorom baktérie prenikajú do krvi a dostávajú sa do viacerých častí tela).

Ako spolu súvisia ochorenia srdca a ústna hygiena

Fibrilácia predsiení je ochorenie, pri ktorom srdce nedokáže efektívne pumpovať krv do zvyšku tela, pretože bije nepravidelne. K tomuto problému dochádza aj pri zástave srdca, teda infarkte. Takéto zlyhanie srdcového svalu spôsobuje nevoľnosť a ťažkosti s dýchaním.

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 161.000 obyvateľov Južnej Kórei vo veku od 40-79 rokov. Nikto z nich v minulosti neprekonal zástavu srdca alebo fibriláciu predsiení. V roku 2003 a 2004 vedci zmerali ich výšku a váhu a zmapovali ich životný štýl, zdravie ústnej dutiny a starostlivosť o ňu.

Účastníkom tiež odobrali vzorky krvi a moču a zmerali im krvný tlak.

Čistenie zubov znižuje riziko infarktu o 12%

V priebehu nasledovných 10,5 roka bola 4.911 účastníkom diagnostikovaná fibrilácia predsiení a 7.971 účastníkom diagnostikovali zástavu srdca.

Čistenie zubov trikrát a viac za deň sa však podpísalo o 10-percentný pokles rizika fibrilácie predsiení a 12-percentný pokles rizika zástavy srdca.

„Zlepšená orálna hygienická starostlivosť sa spája so zníženým rizikom fibrilácie predsiení a zástavy srdca. Zdravšia orálna hygiena, zahŕňajúca pravidelné čistenie zubov a profesionálne dentálne čistenie, môže znížiť riziko fibrilácie predsiení a zástavy srdca.“

Ako pri každom pokuse, ktorý prebieha formou pozorovania, autori upozorňujú, že zo štúdie sa zatiaľ nedá vyvodiť jednoznačná kauzálna súvislosť a nie je isté, či sa výsledky v rovnakej miere vzťahujú aj na obyvateľov iných krajín ako je Južná Kórea.

Zdroj: Info.sk, DP, sagepub.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.