• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tento liek proti bolesti a horúčke zvyšuje riziko autizmu a ADHD

  • 19:50 03.12.2019
  • Bratislava
Tento liek proti bolesti a horúčke zvyšuje riziko autizmu a ADHD

Bežný liek, ktorý mnohí užívajú na znižovanie bolesti a horúčky, má spojitosť s rizikom autizmu a ADHD.

Nová štúdia publikovaná v časopise JAMA Psychiatry zistila, že tehotné ženy, ktoré užívali paracetamol, účinnú látku používanú v liekoch proti bolesti ako Paralen či Panadol, mali vyššie riziko, že sa u ich dieťaťa objaví porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) alebo porucha autistického spektra.

Vďaka testom krvi z pupočnej šnúry vedci z Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health zistili, že plody vystavené paracetamolu mali dvojnásobne väčšie riziko rozvoja vývojovej poruchy.

Vedci študovali vzorky pupočníkovej krvi, aby zmerali, koľko paracetamolu dosiahlo plod počas tehotenstva. Potom sa pozreli na to, u koľkých detí sa neskôr objavilo ADHD alebo autizmus.

Približne 26 percent detí malo ADHD. Takmer 7% malo autizmus a asi 4% malo ADHD aj autizmus. Tridsať percent malo nejaký iný typ vývojovej poruchy a 33 percent nepreukázalo žiadne známky vývojových problémov.

Alternatívy k paracetamolu

Toto nie je prvá štúdia, ktorá zistila súvislosť medzi užívaním paracetamolu počas tehotenstva a ADHD a autizmu. Dve predchádzajúce štúdie tiež zistili zvýšené riziko, ale ich zistenia sa zakladali na spomienkach matiek, koľko paracetamolu približne užili.

Tieto predchádzajúce štúdie spolu s touto novou naznačujú, že užívanie paracetamolu počas tehotenstva je spojené s ADHD a autizmom. Je preto vhodné zvážiť iné alternatívy na liečenie bolesti a horúčky, ako je napríklad aspirín alebo ibuprofén.

Podľa vedcov je však potrebný ďalší výskum na potvrdenie jednoznačného spojenia. Autizmus aj ADHD sú komplexné vývojové poruchy, ktoré sú pravdepodobne spôsobené mnohými faktormi, ako sú genetika, rodinná anamnéza a životné prostredie.

Spýtajte sa svojho lekára na užívanie paracetamolu

Každá žena, ktorá je tehotná alebo sa pokúša o dieťa, by sa mala poradiť so svojím lekárom o rizikách a výhodách paracetamolu a o tom, či ho odporúča užívať počas tehotenstva.

V niektorých prípadoch môžu výhody užívania paracetamolu prevážiť riziká. Napríklad, závažná chronická bolesť, ktorá sa počas tehotenstva nelieči, môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám, ako je depresia, vysoký krvný tlak a úzkosť.

Vysoká horúčka, ktorá sa zvyčajne lieči paracetamolom, môže byť tiež škodlivá pre plod. Predchádzajúce štúdie naznačujú, že vysoká horúčka matky v prvom trimestri môže spôsobiť vrodené chyby.

Horúčka matky v tehotenstve je tiež spojená s nepriaznivými defektmi plodu, vrátane defektov nervovej trubice, rázštepu pondebia a vrodených srdcových vád. Liečba horúčky paracetamolom môže tieto riziká znížiť.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, jamanetwork.com, stke.sciencemag.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.