• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

O väzbe riaditeľa Tiposu Jána Barcziho sa bude rozhodovať vo štvrtok

  • 18:55 02.12.2019
  • Bratislava
O väzbe riaditeľa Tiposu Jána Barcziho sa bude rozhodovať vo štvrtok

Najvyšší súd (NS) SR vytýčil termín zasadnutia v prípade sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, ktorý nezobral v piatok (29. 11.) generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Tipos Jána Barcziho a šéfa IT odboru Miloša Preleca do väzby.

Ako informovala TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, verejné zasadnutie v tejto veci je vytýčené na štvrtok (5. 12.) popoludní. „Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP a prepustil obe osoby zo zadržania na slobodu, pretože nezistil existenciu dôvodov väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodne NS SR,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sudca pre prípravné konanie rozhodol o prepustení oboch obvinených zo zadržania, pretože neboli splnené podmienky na väzobné stíhanie, či už Jána B., alebo Miloša P. My ako obhajoba, samozrejme, súhlasíme. Prokurátor si podal sťažnosť a o tejto sťažnosti sa bude rozhodovať na NS SR vo štvrtok,“ uviedol obhajca Martin Krakovský.

Podľa vyjadrenia Krakovského znie absurdne, že obvineným sa kladie za vinu nenahlásenie podozrivých operácií. Na základe operácií malo dochádzať k páchaniu trestnej činnosti. Podľa jeho slov je teraz na dozorujúcom prokurátorovi, aby sa vyrovnal s tým, prečo pred dvoma rokmi, keď dvojica iniciovala vyšetrovanie, sa vyšetrovanie neuskutočnilo.

Ministerstvo financií (MF) SR na základe štvrtkových (28. 11.) informácií rozhodlo, že odvolá Jána Barcziho z funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva spoločnosti Tipos. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru rezortu Alexandra Gogová. „Oficiálne odvolaný bude v najbližších dňoch,“ komentovala Gogová s tým, že fungovanie spoločnosti pokračuje v normálnom režime, o čom svedčí podľa jej slov aj štvrtkové riadne rokovanie predstavenstva.

Počas akcie v utorok (26. 11.) v priestoroch spoločnosti príslušníci NAKA zadržali nielen šéfa Tiposu, ale aj šéfa IT odboru Miloša Preleca. Polícia vo štvrtok na sociálnej sieti informovala, že v prípade poškodenej lotériovej spoločnosti vyšetrovateľ NAKA obvinil dve osoby z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zároveň polícia potvrdila, že vyšetrovateľ prokurátorovi ÚŠP predložil podnet na ich vzatie do väzby. V uvedenej veci je poškodená spoločnosť Tipos.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.