• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Turecko zrušilo vízovú povinnosť pre Slovákov

  • 16:27 20.08.2013
  • BRATISLAVA
Turecko zrušilo vízovú povinnosť pre Slovákov

Slováci cestujú do Turecka po novom bez vízovej povinnosti. Oznámil to predseda vlády Robert Fico na dnešnom brífingu po vystúpení na Rade Združenia miest a obcí Slovenska v Bratislave.

"Dnes môžeme oficiálne oznámiť, že občania Slovenskej republiky majú výnimku pokiaľ ide o víza do tejto krajiny," povedal premiér.

Zrušenie víz do Turecka avizoval Fico ešte začiatkom júna po rokovaniach s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule. Predseda vlády Tureckej republiky vtedy Fica ubezpečil, že vízová povinnosť by sa mohla zrušiť už na začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny.

To sa však nestalo. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hovoril, že zrušenie víz je len v rukách tureckej strany. "Ale oznámili ho dvaja premiéri. Nepovedali sme to my ako naše prianie, ale oznámil to aj turecký premiér," dodal Lajčák.

Proces dotiahol do konca prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý na oficiálnu návštevu Turecka odcestoval v pondelok 19. augusta. "Možno je škoda, že to tak dlho trvalo... Mohlo to byť na začiatku letnej sezóny," uznal premiér na dnešnom brífingu. V minulom roku Turecko navštívilo 127-tisíc slovenských turistov.

Prezident sa potešil

Prezident Ivan Gašparovič ocenil, že víza do Turecka zrušili práve počas jeho oficiálnej návštevy krajiny polmesiaca. "Toto rozhodnutie tureckej vlády o zrušení víz podpísal pán prezident v mojej prítomnosti a s veľkým úsmevom,“ uviedol Gašparovič. Dodal, že Slovensko recipročne prijíma opatrenia na liberalizáciu vízového režimu pre občanov Turecka. Turecký prezident Abdullah Gül oznámil zrušenie víz na tlačovej konferencii hláv štátov.

Za dôležité označil Ivan Gašparovič obnovenie zmluvnej základne s Tureckom. „Máme niektoré zmluvy, ktoré nevyhnutne potrebujeme uzavrieť, a to najmä zmluvu o podpore a vzájomnej ochrane investícií, ktorá očakáva schválenie tureckou vládou,“ povedal slovenský prezident. Konštatoval, že na dobrej ceste je spolupráca v oblasti školstva, vedy a výskumu. "Teší nás úroveň ekonomických vzťahov a vzájomná obchodná výmena, ktorá má napriek hospodárskej kríze stabilnú a rastúcu tendenciu. Vzájomný obrat viac ako jedna miliarda eur ročne je sľubný výsledok,“ dodal Gašparovič. Vo vojenskej oblasti ponúkame Turecku kooperáciu pri výcviku jednotiek špeciálneho určenia v špecializovaných zariadeniach na Slovensku.

Prezidenti sa rozprávali aj o možnostiach vybudovať pamätník tureckým vojakom padlým na slovenskom území. V diskusii sa venovali aj situácii na Blízkom Východe, v Sýrii a Egypte, ktoré sužujú občianska vojna a rozsiahle ozbrojené nepokoje. V rozhovoroch sa partneri dotkli aj problematiky kosovskej otázky, situácie v Afganistane a na Cypre. Prezidenti Slovenskej republiky a Turecka označili za užitočnú aj spoluprácu v OSN, kde vzájomne podporujeme svoje kandidatúry do jej inštitúcií. Na záver stretnutia Ivan Gašparovič konštatoval, že „vzťahy medzi Tureckou republikou a Slovenskom sa upevňujú, ako sa upevnili aj vzťahy medzi oboma hlavami štátov.“

Agentúru SITA informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.