• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Tri štvrtiny občanov eurozóny považujú euro za dobrú menu pre EÚ

  • 15:10 29.11.2019
  • Brusel
Tri štvrtiny občanov eurozóny považujú euro za dobrú menu pre EÚ

Viac ako tri štvrtiny občanov členských krajín 19-člennej eurozóny si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. Vyplýva to z najnovších výsledkov Eurobarometra.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu Eurobarometra, v ktorom bolo telefonicky oslovených 17.500 respondentov z 19 krajín eurozóny (v období od 14. do 19. októbra), si až 76 % opýtaných myslí, že euro je dobrá mena pre EÚ. Ide o najvyššiu podporu od zavedenia euromincí a bankoviek v roku 2002.

Na Slovensku jednotnej mene dôveruje 68 percent ľudí, 17 % opýtaných sa vyjadrilo, že euro krajine neprospieva, 11 % je nerozhodných a 4 percentá sa k otázke nedokázalo vyjadriť. Najviac sú v eurozóne s eurom spokojní Íri (88 %), Luxemburčania (81 %) a Fíni (79 %), najmenej to platí v Litve (49 %) a potom na Cypre a v Taliansku (55 %).

Oproti minulému roku, v ktorom už euro malo rekordnú podporu, táto podpora narástla ešte o 2 percentuálne body. Podobne si väčšina občanov eurozóny (65 %) myslí, že euro je pre ich krajinu prospešné: toto číslo je najvyššie za celú históriu prieskumov. Spoločnú menu podporuje väčšina občanov vo všetkých 19 členských štátoch eurozóny.

Dosluhujúci predseda EK Jean-Claude Juncker v tejto súvislosti povedal, že aj takmer 28 rokov po tom, ako sa stal signatárom Maastrichtskej zmluvy, je presvedčený, že to bol najdôležitejší podpis v jeho živote. „Euro, ktoré má dnes iba 20 rokov, sa stalo symbolom jednoty, zvrchovanosti a stability. Posledných päť rokov sme tvrdo pracovali na tom, aby sa Európa zbavila následkov krízy, aby prínosy pracovných miest, rastu a investícií pociťovali všetci Európania a aby európska hospodárska a menová únia bola silnejšia než kedykoľvek predtým,“ zdôraznil. Podľa jeho slov je práve euro jedným z hlavných tromfov Európy do budúcnosti.

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis Junckerove slová doplnil skonštatovaním, že euro je dnes silnejšia mena ako kedykoľvek predtým. „Táto rekordne vysoká podpora nám dáva jasný mandát pokračovať v budovaní silnejšej hospodárskej a menovej únie a v posilňovaní medzinárodnej roly eura,“ vysvetlil.

Eurobarometer naznačil, že Európania jasne vnímajú praktické výhody, ktoré jednotná mena vniesla do ich každodenného života. Štyri pätiny respondentov súhlasia s tým, že euro uľahčilo cezhraničné podnikanie, porovnávanie cien a nakupovanie v iných krajinách vrátane nákupov online. Drvivá väčšina obyvateľov eurozóny si tiež myslí, že cestovanie je vďaka euru jednoduchšie a menej nákladné.

Komisia upozornila, že euro je už viac ako len mince a bankovky vo vreckách občanov: stalo sa symbolom jednoty a globálnej sily Európy. Ako svoju menu ho dnes používa už 340 miliónov Európanov v 19 členských štátoch. Prinieslo hmatateľné výhody, ako sú stabilné ceny, nižšie transakčné náklady, chránené úspory, transparentnejšie a konkurenčnejšie trhy, intenzívnejší obchod, uľahčené cestovanie a vyššiu životnú úroveň. Približne 60 krajín po celom svete na euro nejakým spôsobom naviazalo svoje národné meny.

Prieskum zároveň naznačil, že 69 % Európanov si myslí, že je potrebná väčšia koordinácia v eurozóne. Za menej spolupráce je len 7 % opýtaných. Väčšina respondentov (65 %) uviedla, že súhlasí so zrušením nepraktických jedno- a dvojcentových euromincí tak, že sa konečné ceny nákupov v obchodoch a supermarketoch povinne zaokrúhlia na najbližších päť centov. Túto myšlienku podporuje drvivá väčšina opýtaných v 16 z 19 krajín eurozóny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.