• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Tieto antibiotiká súvisia s nástupom Parkinsonovej choroby, riziko pretrváva aj po rokoch

  • 19:14 28.11.2019
  • Bratislava
Tieto antibiotiká súvisia s nástupom Parkinsonovej choroby, riziko pretrváva aj po rokoch

Medzi užívaním antibiotík a Parkinsonovou chorobou existuje súvislosť.

Vedci našli súvislosť medzi užívaním perorálnych antibiotík a rizikom Parkinsonovej choroby. Naznačujú, že spojenie by mohlo byť spôsobené vplyvom antibiotík na črevné mikróby.

Zistenia tiež naznačujú, že medzi expozíciou antibiotikám a výskytom akýchkoľvek príznakov Parkinsonovej choroby môže uplynúť až 15 rokov.

Vedci zistili, že makrolidy a linkozamidy mali najsilnejšie spojenie s Parkinsonovou chorobou. Lekári predpisujú tieto bežné antibiotiká na boj proti množstvu rôznych mikrobiálnych infekcií.

Analýza tiež odhalila súvislosť so zvýšeným rizikom Parkinsonovej choroby pre antianaerobiká a tetracyklíny užívané až 15 rokov pred diagnózou. Vedci tiež našli dôkazy pre sulfonamidy, trimetoprim a protiplesňové lieky, pri ktorých bola Parkinsonova choroba diagnostikovaná 5 rokov po ich užívaní.

Ďalšie riziko užívania antibiotík

Nová štúdia vedcov z fínskej fakultnej nemocnice v Helsinkách bola publikovaná v časopise Movement Disorders. V národných registroch tím identifikoval ľudí, ktorým bola diagnostikovaná Parkinsonová choroba v rokoch 1998 - 2014. Použili tiež národné databázy na zistenie individuálnych nákupov perorálnych antibiotík počas rokov 1993 - 2014.

Potom na tieto údaje použili štatistické metódy na hľadanie spojení medzi predchádzajúcim užívaním antibiotík a Parkinsonovou chorobou.

Tieto zistenia nadväzujú na predchádzajúci výskum, ktorý zistil, že u ľudí s Parkinsonovou chorobou sa často menili črevné mikróby z dôvodov, ktoré boli nejasné. Okrem toho zmeny často predchádzali symptómom Parkinsonovej choroby.

Tieto skoršie štúdie zistili, že zmeny v črevách, ktoré sú typické pri Parkinsonovej chorobe, sa môžu vyskytnúť aj 20 rokov pred diagnózou.

Ľudia s črevnými chorobami, ako je syndróm dráždivého čreva, zápcha a zápalové ochorenie čreva, majú vyššie riziko Parkinsonovej choroby.

Tento objav môže mať v budúcnosti tiež dôsledky na postupy pri predpisovaní antibiotík. Vedci požadujú ďalšie výskumy na potvrdenie týchto zistení.

Ak v budúcich štúdiách dospejú k rovnakým záverom, zvýšená náchylnosť na Parkinsonovu chorobu by sa mohla pripísať na zoznam potenciálnych rizík, ktoré budú musieť lekári zvážiť pri predpisovaní antibiotík.

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, medicalnewstoday.com, parkinson.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.