• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Pellegrini: Štát musí vytvoriť podmienky, aby sa dalo postarať o chorého

  • 10:50 28.11.2019
  • Bratislava
Pellegrini: Štát musí vytvoriť podmienky, aby sa dalo postarať o chorého

Štát musí vytvoriť podmienky, aby sa príbuzní mohli doma postarať o ťažko chorého človeka. V reakcii na navrhované zmeny v tzv. ošetrovnom to po mimoriadnom rokovaní vlády vyhlásil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

“Aby príbuzní mali možnosť bez vážnejších časových obmedzení postarať sa o svojho blízkeho rodinného príslušníka, ak si to jeho ťažký zdravotný stav vyžaduje,” zdôraznil.

Okrem doterajšej krátkodobej podoby sa má novelou zaviesť aj dlhodobá kategória dávky ošetrovné, a to v trvaní 90 dní. “Je to novinka, ktorá doteraz u nás nebola a myslím si, že je to vážne a zodpovedné rozhodnutie v prospech tých, ktorí takúto pomoc potrebujú a nachádzajú sa v ťažkej životnej situácii,” zhodnotil Pellegrini. Ocenil tiež navrhované predĺženie bežného ošetrovného z doterajších 10 na 14 dní. Novelu vo štvrtok schválila vláda, parlament by sa ňou mal zaoberať v skrátenom konaní ešte na aktuálnej schôdzi.

Zavedenie dlhodobého ošetrovného bolo podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pôvodne súčasťou legislatívy týkajúcej sa stratifikácie nemocníc. “Vzhľadom na to, že je rizikové schválenie stratifikácie, považoval som za dôležité toto vyňať, aby sme riešili otázku, ktorú priniesol život a ktorú je nevyhnutné riešiť,” konštatoval.

Novela tiež zjednodušuje podmienky výpočtu minimálnych dôchodkov, ktoré sa menia od začiatku budúceho roka. Sociálna poisťovňa varovala, že podľa pôvodne schválených pravidiel nestihne tieto dôchodky spracovať včas. Vládna koalícia sa tak dohodla na dodatočnej úprave.

“Rezort práce k tomu vydal odborné stanovisko, ktoré hovorí aj o rizikách. Zákon však je schválený a našou úlohou je urobiť všetko preto, aby od účinnosti tí, čo majú zo zákona nárok, minimálny dôchodok dostali,” zdôraznil Richter.

Po novom sa tak má upustiť od zohľadnenia tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia. Doteraz na priznanie nároku platila podmienka zárobku 21,4 % priemernej mzdy, čo je približne 250 eur mesačne. “Pre budúce obdobie bude hlavná podmienka byť dôchodkovo poistený minimálne 30 rokov,” priblížil minister. Zároveň nevylúčil, že po určitom období skúsenosti z aplikačnej praxe sa môže táto otázka opäť prehodnotiť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

Zdaňovať sa majú po novom aj elektronické cigarety či nikotínové vrecúška

DNES - 14:04Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.