• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Esin Group hovorí o ekonomickej trestnej činnosti farmára Oravca, ten to odmieta

  • 18:31 27.11.2019
  • Bratislava
Esin Group hovorí o ekonomickej trestnej činnosti farmára Oravca, ten to odmieta

Organizovaná skupina farmára Františka Oravca vybrala podľa predstaviteľov firmy Esin Group na dotáciách takmer 10 miliónov eur. Príkladom je podľa nich aj projekt vodnej elektrárne. Oravec to odmieta a tvrdí, že ide o lži a polopravdy na zakrytie inej trestnej činnosti.

Člen dozornej rady Esin Group Vlastimil Majerčák v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že spor medzi spoločnosťou a Oravcom sa začal práve v súvislosti s Aqua Energy Gyňov. „Pán Oravec v rozhovore so svojím príbuzným hovorí, že tá elektráreň je jeho, ale keď bude treba, tak to zaprie,“ priblížil. Oravec mal podľa neho v tomto prípade poveriť inú osobu, aby podala žiadosť o nenávratný finančný príspevok na ministerstvo hospodárstva, ktorý bol schválený. Následne sa podľa jeho slov mala pripraviť verejná obchodná súťaž na dodávateľa malej vodnej elektrárne tak, aby jej víťazom bola spoločnosť EKO OR vlastnená Oravcom.

Keď sa mu to celé vymklo spod kontroly a tá pani, ktorá s ním už nechcela ďalej páchať túto činnosť, sa rozhodla, že z toho nejako vystúpi a predá túto elektráreň, vtedy sa akoby úplne nahneval, a to bol celý spúšťač toho celého jeho problému s nami,“ skonštatoval Majerčák s tým, že podobných prípadov s dotáciami mal viac.

Oravec, ktorý prišiel na tlačovú konferenciu spolu s Patrikom Magdoškom, s ktorým založili politickú stranu Máme toho dosť, podotkol, že ide o účelové obranu osôb skupiny Esin. Podľa jeho slov bol tlačený do predaja svojej pôdy. „Tlačili ma takým spôsobom, že ma nútili predať za jedno euro spoločnosť Agro Orav, na čo mám dôkazy, ale, čo je zaujímavejšie, takýmto spôsobom pri Košiciach dokázali kúpiť, v úvodzovkách, niekoľko spoločností s ručením obmedzeným, každej jednej takejto spoločnosti hodnota je rádovo v miliónoch eur a takúto spoločnosť dokázali kúpiť za jedno euro,“ zdôraznil Oravec s tým, že aj vodnú elektráreň v hodnote 6 miliónov eur kúpili za jedno euro.

Člen predstavenstva Esin Group Tomáš Kukučka priblížil, že elektráreň v tom čase nemala výkupnú cenu. „Pretože si rok predtým nesplnila nejaké administratívne povinnosti a tým pádom elektráreň bolo treba zadotovať, bolo treba tam dať finančnú injekciu,“ ozrejmil s tým, že bolo potrebné splácať úver vo výške 4,5 milióna eur. Podľa neho zároveň investovali do elektrárne 300.000 eur.

Zároveň sa podľa Majerčáka pokúsil Oravec predať právne tituly, postúpené nájomné zmluvy na užívanie pôdy, pričom každá piata zmluva bola podľa neho falošná. „A na základe týchto falošných titulov si pán Oravec žiadal eurodotácie,“ podotkol.

Oravec si chcel podľa Kukučku vytvoriť pozíciu, aby Esinu blokoval dotácie. Súčasne podľa jeho slov chcel získať za pôdu, ktorou blokoval dotácie a vstup na polia vlastnené spoločnosťou, „neprimeranú náhradu“. Nátlak na nich mali podľa Kukučku začať robiť „divní ľudia“. Oravec mal podľa Kukučku zájsť až tak ďaleko, že si od príbuzného objednal výbušný systém.

Magdoško vyhlásil, že jediným problémom Oravca je to, že ide o jeho rodinného príslušníka. „Vy idete s tým operovať, že ste implementovali do rozhodnutia súdu meno Oravca, že 'v záujme Františka Oravca'. Nikde nie je Oravec ani obvinený, ani nič,“ uviedol.

Kukučka poznamenal, že podali mnoho podnetov a trestných oznámení, má však pocit, že orgány činné v trestnom konaní nekonajú. „Naopak, vidíme, ako rýchlo a expresne konajú v prospech pána Oravca, pritom on sa snaží zo seba robiť tú obeť,“ dodal. Zároveň skonštatoval, že odpredávajú celú agrodivíziu, pretože nemajú „chuť sa s tým zaoberať ďalej“.

Tlačovú konferenciu v jej úvode poznačil konflikt medzi organizátormi a neohlásenými farmármi, ktorí chceli prezentovať svoj pohľad na vec. Spor riešila privolaná polícia. „Na osobnej slobode boli obmedzení celkovo štyria muži, z toho traja z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci a jeden muž z dôvodu podania vysvetlenia. Tieto osoby boli predvedené za účelom realizácie ďalších úkonov na príslušné policajné oddelenie. Vecou sa zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I,“ uviedla na sociálnej sieti Polícia SR - Bratislavský kraj.

Esin Group má s Oravcom dlhodobý spor a jej predstavitelia sú presvedčení, že všetky jeho mediálne a politické aktivity sú iba kamuflážou pre zakrytie jeho skutočných aktivít. Od roku 2015 vedú spor približne o 500 hektárov (ha) polí. Esin Group odkúpila poľnohospodársky podnik od košickej rodiny Hudákovcov, ktorý pozostával z firiem Agro-Valaliky a Mold-Trade.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.