• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

10 zvykov v kúpeľni, ktorými sa pripravujete o zdravie

  • 20:20 26.11.2019
  • Bratislava
10 zvykov v kúpeľni, ktorými sa pripravujete o zdravie

Nie všetko, čo automaticky robíme v kúpeľni, vieme robiť správne. Zbavte sa týchto zlozvykov, ktoré vás pomaly pripravujú o zdravie.

Priemerná toaleta obsahuje asi 3,2 milióna baktérií. Stačí, že váš záchod sa nachádza v kúpeľni, a už vystavujete svoje zdravie riziku. Tomu sa však dá predísť správnym zaobchádzaním.

Týchto 10 chýb sa v kúpeľni dopúšťame najčastejšie.

1. Holenie intímnych partií

Ochlpenie rozkroku je celkom prirodzené a pri jeho holení môže dôjsť k zbytočnému podráždeniu pokožky. Málokto vie, že chlpy okolo prirodzenia obsahujú feromóny, vďaka ktorým viac priťahujeme opačné pohlavie. Slúžia aj na to, aby citlivé časti prirodzenia ochránili pred baktériami.

Ak vám ochlpenie vadí, alebo jednoducho preferujete pokožku bez neho, na jeho holenie používajte špeciálne prípravky na to určené, teda žiletku aj mydlo na holenie oblasti bikín. Obyčajnému sprchovému gélu sa vyhnite, pretože môže spôsobiť dodatočné podráždenie pokožky.

Ideálne je, keď na odstránenie ochlpenia okolo prirodzenia využijete metódu, ktorá sa zaobíde bez žiletky – napríklad depiláciu. Nič tým nepokazíte, keď sa kvôli tomu zveríte do rúk odborníka.

2. Používanie špongie

Zdroj foto: Tomas Florian/Shutterstock.com

Masážna špongia vo vani je dobrá len vtedy, keď je nová. Vďaka mierne drsnému povrchu zbavuje pokožku odumretých častí, ktoré v nej ostávajú. Problém nastáva vtedy, keď necháte mokrú špongiu vyschnúť v kúpeľni. Dávate tak totiž zelenú množeniu baktérií.

Hrozivému scenáru sa môžete vyhnúť častým vymieňaním sprchovacej špongie. Tiež by ste sa mali vyhnúť jej sušeniu v priestoroch kúpeľne. Najlepšie urobíte, ak sa začnete umývať bez špongie. Na odstránenie odumretej pokožky môžete raz alebo dvakrát za týždeň použiť píling.

3. Nedokonalé umývanie tela

Telo je chránené pred baktériami len vtedy, keď je čisté. Pri sprchovaní a kúpaní si najčastejšie zabúdame umyť chrbát, spodok chodidiel, pokožku hlavy a pokožku za ušami. Najťažšie je dostať sa k zadnej časti tela, preto vám pomôže, keď si zaobstaráte kefu na chrbát.

4. Zubná kefka na poličke

Ak si nechávate zubnú kefku položenú na poličke alebo skrinke v kúpeľni, viac ako inokedy riskujete prenos baktérií na jej štetiny. Základom správnej starostlivosti o kefku je jej pravidelná výmena – novú kefku si zaobstarajte aspoň raz za 3 mesiace. Okrem toho si začnite kefku odkladať na miesto, kde sa k nej nedostanú baktérie z toalety, napríklad do skrinky.

5. Elektronika v kúpeľni

Zdroj foto: aslysun/Shutterstock.com

90% z nás si do kúpeľne berie elektronické zariadenia. Po vykonaní potreby si síce umyjeme ruky, ale nie mobil alebo tablet. Bez toho, aby sme sa nad tým zamýšľali, svojho elektronického spoločníka neraz položíme rovno na stôl s obedom.

Je samozrejmé, že takéto správanie pomáha v šírení baktérií. Ak sa na záchode nudíte, namiesto mobilu si tam odložte noviny alebo hru, napríklad Rubikovu kocku. Tieto predmety z kúpeľne nevynášajte.

6. Utieranie tváre do ručníka

Ľudí s citlivou pokožkou nezachráni ani uterák špeciálne vyhradený na utieranie tváre. Zakaždým, keď si doň utriete tvár, na ňom zanechávate baktérie, ktoré sa hojne množia. Riešením sú papierové obrúsky alebo zásoba uterákov na celý týždeň, ktorú po každom použití operiete.

7. Schnutie mokrých uterákov v kúpeľni

Vďaka vlhkosti a baktériám je kúpeľňa to najhoršie miesto pre odloženie mokrej osušky. Uteráky a osušky radšej vešajte do suchej a vetranej miestnosti alebo na balkón. Nezabúdajte na časté pranie osušiek.

8. Pridlhé sedenie na toalete

Aj keď sa pri tom práve nezabávame, občas si radi posedíme na toalete dlhšie ako je potrebné. Tento zvyk ale môže viesť k vyvíjaniu prílišného tlaku na cievy v oblasti konečníka, a môže tak dôjsť k vzniku hemoroidov. Na záchode by sme preto nemali sedieť dlhšie ako zhruba 15 minút.

9. Splachovanie s otvoreným poklopom

Zdroj foto: Kitti.s/Shutterstock.com

Pri spláchnutí sa voda v toalete zmiešava s drobnými čiastočkami vylúčeného moču a výkalov, ktoré sa odrážajú od keramiky a končia vo vzduchu. Baktérie sa tak pri otvorenom poklope ľahko dostanú na zubnú kefku, uterák aj umývadlo.

10. Vypínanie vlasov do drdolu pri ich umývaní

Ak si pri česaní vlasov všimnete, že sa vám často zamotávajú aj napriek tomu, že používate kondicionér, problém môže byť v technike, pomocou ktorej ich umývate. Ak to robíte, odvyknite si vypínať mokré vlasy do drdolu na hlave. Vlasom najviac prospieva, keď ich necháte voľne padať v prirodzenej pozícii.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, cbslocal.com, thesun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.