• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

6 prírodných spôsobov, ako sa zbaviť bolesti kĺbov

  • 20:02 24.11.2019
  • Bratislava
6 prírodných spôsobov, ako sa zbaviť bolesti kĺbov

Pri bolesti kĺbov a artritíde vám môžu pomôcť aj prírodné prostriedky.

Bolesť kĺbov, ktorá je spájaná najmä s artritídou, postihuje milióny ľudí po celom svete. Našťastie, existujú prírodné liečivá, ako sú byliny a doplnky, ktoré môžu bolesti bezpečne a účinne zmierniť. Tu je 6 najlepších prírodných prostriedkov na bolesť kĺbov a artritídu, ktoré potvrdili štúdie.

1. Borákový olej

Semená rastliny Borago officinalis alebo boráku lekárskeho obsahujú veľké množstvo omega-6 mastných kyselín nazývaných kyselina gama-linolénová (GLA). Obsahuje tiež kyselinu linolénovú, prekurzor GLA.

Keď ju telo metabolizuje, GLA sa premení na prekurzor prostaglandínu, eikozanoidu (alebo signalizačnej molekuly), ktorý pomáha regulovať imunitné reakcie v tele.

V štúdii z roku 2011 sa našli dôkazy o tom, že oleje obsahujúce GLA, ako napríklad olej z čiernych ríbezlí, pupalkový olej a borákový olej, môžu zmierniť bolesť u ľudí s reumatoidnou artritídou (RA).

Vysoké koncentrácie GLA však môžu mať toxický účinok na bunky. Štúdia z roku 2013 odporúča namiesto oleja s GLA používať borákový olej, pretože ten chráni DNA pred oxidačným stresom.

2. Kurkuma

Kurkuma je žlté korenie z Indie, ktorého účinnou látkou je kurkumín. Výskum z roku 2018 citoval zistenia z niekoľkých štúdií na zvieratách aj ľuďoch, ktoré naznačujú, že kurkumín môže znížiť chronický zápal v dôsledku RA.

Telo nemôže absorbovať veľké množstvo kurkumínu, no tomu môže podľa štúdie z roku 2018 dopomôcť zlúčenina nazývaná piperín, ktorá je prítomná v čiernom korení. Na zníženie zápalu a zlepšenie absorbcie sa preto odporúča kurkumín kombinovať s čiernym korením.

3. Mačací pazúr

Uncaria tomentosa alebo „mačací pazúr“ je rastlina pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky. Dokáže zlepšiť imunitné funkcie a zmierniť zápal. Jedna staršia klinická štúdia skúmala protizápalové účinky mačacích pazúrov u 40 ľudí s RA. Autori uviedli 53,2% zníženie bolesti kĺbov medzi účastníkmi, ktorí užívali extrakt z U. tomentosa počas 24 týždňov.

Štúdia z roku 2015 tiež zistila, že mačací pazúr ovplyvňuje enzýmovú aktivitu spojenú s artritídou. Táto rastlina sa považuje za bezpečnú, ak sa užíva v malom množstve. Tehotné ženy by sa jej však mali vyhábať.

4. Eukalyptus

Olej z listov eukalyptu má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Flavonoidy a triesloviny v listoch eukalyptu majú antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal a bolesť.

Štúdia z roku 2016 zistila, že extrakty z listov eukalyptu významne znížili hladiny dvoch zápalových enzýmov. Na zmiernenie bolestí si môžete eukalyptový olej nakvapkať do teplého kúpeľa alebo ho inhalovať pomocou vonnej lampy. Ľudia s alergiou by mali byť pri používaní tejto bylinky opatrní, pretože veľa ľudí je na ňu alergických.

5. Kadidlo

Kadidlo sa získava z kôry stromu Boswellia. Aktívne látky v kadidle majú protizápalové vlastnosti, ktoré by mohli pomôcť zmierniť príznaky artritídy. Potvrdila to štúdia z roku 2016. Jej autori tvrdia, že hoci kadidlo nie je liekom na artritídu, 60 - 70% ľudí zaznamenalo pri jeho používaní výrazné zlepšenie príznakov.

6. Aloe vera

Aloe vera je sukulentná rastlina obľúbená pre jej zdravotné prínosy. Mnoho mastí na hojenie rán obsahuje aloe vera, pretože má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti.

Zlúčeniny v aloe vera pomáhajú odstraňovať voľné radikály z tela. Tieto antioxidačné funkcie tiež pomáhajú znižovať zápal tým, že bránia tvorbe zápalových enzýmov. Podľa výskumu z roku 2018 zlúčeniny v aloe vera vyvolávajú protizápalové účinky podobné účinkom nesteroidných protizápalových liekov.

Zdroj: info.sk, TM, cochranelibrary.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.