• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Pravda o kontroverzných potravinách: Kvôli tomuto treba zvážiť, či ich budete jesť

  • 21:36 22.11.2019
  • Bratislava
Pravda o kontroverzných potravinách: Kvôli tomuto treba zvážiť, či ich budete jesť

Toto je zoznam kontroverzných jedál, u ktorých je nutné zvážiť, či ich skutočne chcete zjesť.

Mnohé obľúbené potraviny vyvolávajú otázky ohľadne zdravotných, etických aj environmentálnych aspektov ich výroby a konzumácie. Skutočne by sme nemali jesť čokoládu, avokádo ani sóju? Názory expertov sa líšia, pričom medzi najčastejšie argumenty patrí modifikácia potravín, výrub lesov, detská práca a znečistenie. Tu je zoznam najkontroverznejších potravín, u ktorých by ste mali zvážiť, či benefity prevažujú ich negatíva.

Mlieko

Mlieko je bohaté na živiny a je lacnejšie ako rastlinné alternatívy, ako je mandľové mlieko. Tento argument však platí iba vtedy, ak hovoríme o mlieku od kráv, ktoré sa živia trávou, na rozdiel od tých, ktoré sú kŕmené obilninami. Kvôli produkcii mlieka tiež množstvo hovädzieho dobytka hynie, či už v dôsledku nechcených samcov po dojnice, ktoré už neprodukujú mlieko.

Palmový olej a orechy

Palma olejová je jedným z najväčších faktorov globálneho odlesňovania. Farmári vyrubujú lesy, aby mohli rozšíriť pestovanie tejto plodiny, ktorá končí v množstve sladkých aj slaných produktov. Orechy tiež so sebou prinášajú isté srasti, ako sú suchá v dôsledku kalifornských mandlí, detská práca pri tureckých lieskových orechoch a porušovanie ľudských práv u vietnamských kešu. Zdá sa, že menej kontroverznou polidnou sú arašidy, ktoré sú prirodzene udržateľné, vyžadujú málo vody a majú vlastnosti, ktoré viažu dusík. Keď sa arašidy pestujú striedavo s inými plodinami, znižujú eróziu pôdy.

Avokádo

Toto jedlo je obľúbené medzi výživovými poradcami vďaka obsahu zdravých tukov, no jeho pestovanie má za následok sucho a výrub lesov v oblastiach, kde sa pestuje, ako je napríklad Čile. Avokáda sú bohaté na vitamíny E a K a mononenasýtené oleje, no vieme ich nájsť aj v iných potravinách. Ak si chcete dopriať avokádo, no nechcete podporovať skazu, ktorú jeho pestovanie prináša, vyberajte si avokáda s označením fair-trade.

Balený šalát

Aj keď je šalát cenným zdrojom vlákniny, často ho kupujeme zabalený v plastovom obale a tiež ho málokedy zjeme pred dátumom spotreby, preto sa vyhadzuje. Okrem toho sa šalát v zimných mesiacoch pestuje pod LED svetlami v Holandsku. V lete preto radšej voľte šalát pestovaný lokálne a v zime zvážte kapustu alebo inú zimnú zeleninu.

Sója

Podiel sóje, ktorú konzumujú priamo ľudia, je v skutočnosti pomerne malý, preto je zavádzajúce výrub lesov zvaľovať na tofu a sójové mlieko. Problém nastáva, keď ide o mäso, ryby a mliečne výrobky, pri ktorých sa používa drvivá väčšina svetovej sóje. Je takmer nemožné zistiť, či to, čo kupujete, bolo kŕmené sójou a či pochádza z Brazílie a Argentíny, kde dochádza k odlesňovaniu.

Čokoláda

Akoby nestačilo, že v sladkých čokoládových produktoch je sója a palmový olej, aj samotné kakao je problematické. Väčšina kakaa pochádza od drobných pestovateľov na Pobreží Slonoviny a Ghane, kde ceny za kakao kolíšu a dôsledkom je vážna chudoba. Kakao Barometer z roku 2018, ktorý vytvorilo konzorcium neziskových organizácií, uvádza, že rodiny pestovateľov kakaa na Pobreží Slonoviny v priemere zarábajú iba 37% životného minima. Výsledkom je, že „ani jedna spoločnosť ... sa ani nepribližuje k záväzku zníženia detskej práce o 70% do roku 2020“, nehovoriac o úplnej eliminácii, ktorej sa údajne snažia dosiahnuť. Zároveň viac ako 90% pôvodných lesov západnej Afriky je vyrúbaných čiastočne kvôli dopytu po lacnom kakau. So združením Rainforest Alliance zameraným na ochranu životného prostredia a Fairtrade so zameraním na ľudskú prácu je ťažké nájsť čokoládu, ktorá má obe známky a vyhýba sa obom problémom.

Krevety

Pokiaľ ide o krevety, sú to tie veľké, ktoré nám tak chutia, no páchajú najviac škôd. Veľké tigrie a kráľovské krevety sa chovajú v teplých vodách v krajinách ako Thajsko, Srí Lanka a Madagaskar, kde sa ich produkcia často podieľa na ničení mangrovníkových bažín. Vyberajte si preto menšie krevety pestované v studených vodách, ktorých pôvod sa dá dohľadať.

Zdroj: Info.sk, TM, voicenetwork.eu, bioversityinternational.org, bbc.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.