• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Súd rozhodol o väzbe obžalovaných v prípade vraždy Kuciaka

  • 18:37 13.11.2019
  • Pezinok
Súd rozhodol o väzbe obžalovaných v prípade vraždy Kuciaka

Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz., ktorí čelia obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zostávajú vo väzbe. V stredu o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na neverejnom zasadnutí. Potvrdil to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Všetci traja zostávajú naďalej vo väzbe pri nezmenených dôvodoch väzby,“ povedal prokurátor. Podľa jeho slov naďalej pretrváva obava, že všetci obvinení môžu mariť trestné konanie, prípadne ovplyvňovať svedkov. Priblížil, že vo väzbe by tak mohli ostať ešte minimálne tri roky. Proti rozhodnutiu podali sťažnosť Alena Zs. aj Tomáš Sz., rozhodovať bude o nej Najvyšší súd SR.

„Moja klientka 14 mesiacov nevidela svoju rodinu,“ povedal obhajca Aleny Zs. Štefan Neszméry, ktorý predĺženie väzby očakával, ale dúfal, že bude z dôvodov väzby vypustený tzv. kolúzny dôvod. Ten hovorí o tom, že by mohol obvinený pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. „Stále je to odôvodňované tým, že by mohla komunikovať v šifrách,“ doplnil obhajca, ktorý si myslí, že ide o nátlak zo strany súdu a prokuratúry za to, že nevypovedala proti Marianovi K.

Ku zverejnením častiam Threemy ktoré majú v šifrách pojednávať o samotnej vražde novinára, uviedol, že ide o konšpiračné teórie. „Podľa mňa nie sú priame dôkazy, ktoré by preukazovali objednávku alebo vykonanie vraždy zo strany mojej klientky,“ uviedol obhajca a doplnil, že ide o komunikáciu vytrhnutú z kontextu, aby vyznela v neprospech jeho klientky.

Na otázku, o aký kontext podľa neho ide, uviedol, že si nechce „vystrieľať náboje“ pred hlavným pojednávaním. „V priebehu pojednávania vyjde na povrch viacero nezrovnalostí,“ doplnil.

Zoltán A., ktorý v prípade už figuruje ako svedok, v stredu pred senátom ŠTS nebol, vzhľadom na to, že sa už nachádza v súdnej väzbe. „Je vo väzbe vo veci, ktorá bola vylúčená na samostatné konanie, ktorú prejednáva a posudzuje dohodu (o vine a treste, pozn. TASR) iný senát tohto ŠTS,“ spresnil prokurátor ÚŠP.

Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz. čelia obžalobe vo veci vraždy novinára spolu s Marianom K. Ten je v súdnej väzbe za údajné falšovanie zmeniek TV Markíza a za marenie spravodlivosti.

Podľa obžaloby prokurátora ÚŠP si mal Marian K. objednať vraždu Jána Kuciaka u Aleny Zs. koncom roka 2017 resp. začiatkom roka 2018 z dôvodu pomsty za články, ktoré odkrývali jeho ekonomickú trestnú činnosť.

Okrem vraždy novinára čelia Miroslav M. a Tomáš Sz. aj obžalobe z vraždy podnikateľa z Kolárova Petra Molnára. Toho mali podľa obžaloby ÚŠP zavraždiť v roku 2016 so zámerom lúpeže.

Okrem dvoch spomínaných vrážd obviňuje prokurátor ÚŠP Miroslava M., Tomáša Sz. a Mariana K. aj z nedovoleného ozbrojovania.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

DNES - 9:59Domáce

Zrážky budú počas víkendu len výnimočné, po snežení príde zmena.

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

DNES - 9:56Domáce

Diaľniční policajti zastavili vodiča pre prekročenie rýchlosti. Rýchlo však zistili, že má na svedomí viac priestupkov.

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

DNES - 9:16Domáce

Pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka odročili.

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

DNES - 8:04Domáce

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

DNES - 7:22Domáce

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní zabezpečili stále dobré podmienky na jarnú lyžovačku.