• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Prečo vám je z vitamínov zle a ako proti tomu bojovať?

  • 19:33 16.11.2019
  • Bratislava
Prečo vám je z vitamínov zle a ako proti tomu bojovať?

Z hľadiska vyvolania nevoľnosti a fyzickej nepohody sú tablety s vitamínom C najčastejšou príčinou. Čo sa s tým dá robiť?

Stalo sa vám niekedy, že ste užili vitamínovú tabletu a krátko nato nastúpil pocit nevoľnosti? Nejde o nič nezvyčajné a súvisí to s procesom, počas ktorého telo absorbuje vitamín.

Farmaceutička Anshu Kaurová z britskej siete lekární Lloyds Pharmacy hovorí, že takéto pocity najčastejšie vyvoláva vitamín C, a to kvôli tomu, že je zväčša kyslý. „Po tom, ako užijete vitamín, sa v žalúdku môže nahromadiť kyselina,“ hovorí Kaurová.

Vstrebávanie vitamínu C zvyčajne trvá dve až tri hodiny a u ľudí s citlivým žalúdkom môže zakrátko po užití vyvolať nepriaznivé účinky.

Kaurová ďalej dodáva, že vedľajšie príznaky vitamínu C zvyknú odznieť po vstrebaní v žalúdku. Jedinou hrozbou pritom nie je len vitamín C – nevoľnosť dokážu vyvolať aj doplnky s obsahom železa, ktoré sa navyše prejavujú aj zápchou.

Ďalšie príčiny nevoľnosti pri užívaní vitamínov

Ak pociťujete nevoľnosť pri užívaní iných vitamínových doplnkov ako je vitamín C a železo, nezabudnite skontrolovať odporúčané dávkovanie. Je možné, že beriete priveľkú dávku vitamínu.

Ak ďalej užívate viac ako jeden druh vitamínových doplnkov naraz, tiež skontrolujte, či neprijímate nadbytok niektorej látky v nich. Najväčšie problémy v tejto kategórii spôsobuje užívanie vitamínov rozpustných v tuku (teda A, D, E a K), ktoré sa z tela vylučujú pomalšie ako vitamíny rozpustené vo vode (napríklad B-komplex).

Nevoľnosť niekedy spôsobuje užívanie vitamínu, ktorý sa neznáša dobre s liekmi na predpis. O všetkých doplnkoch, ktoré užívate, by ste preto mali informovať svojho lekára.

Ako sa vyhnúť nevoľnosti pri užívaní vitamínov?

Na náhlu nevoľnosť po užití vitamínu existuje rýchle riešenie: jedlo. Lieky a vitamíny by sme mali vždy užívať pred jedlom alebo po ňom, ak inštrukcie v príbalovom letáku nekážu inak. Takéto užívanie je vhodné zvlášť v prípade vitamínu C, ktorý v žalúdku hromadí kyselinu.

Organizmus najrýchlejšie absorbuje železo, keď ho užijeme na prázdny žalúdok, no s tým sa často spájajú vedľajšie účinky. Lekárnici preto odporúčajú užiť ho počas jedla alebo po jedle.

Pri užívaní vitamínu C sa pridržte aj niekoľkých ďalších zásad – neoplatí sa ho napríklad užívať pred spaním, pretože vysoký obsah cukru môže narušiť spánok alebo spôsobiť nespavosť. Vitamín C, ale aj ďalšie vitamíny, by sme nemali brať krátko pred cvičením a po ňom. Intenzívny pohyb pomáha vyvolať reflux, ktorý sa za účinku niektorých vitamínov len zhoršuje.

Väčšinu vitamínov v tabletkách jeme zbytočne. Ktoré sú skutočne účinné a potrebné?

Ak na vašu nevoľnosť nič nezaberá, môžete ešte skúsiť užívať vitamíny v inej forme. Ak ste zvyknutí na tablety, vymeňte ich za prášok alebo tekutú formu. Telo najľahšie strávi práve tekuté alebo žuvacie vitamíny. Pri dlhodobých problémoch s užívaním vitamínov by ste nemali vynechať návštevu lekára.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.