• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Soľ a krvný tlak: Toto chutné jedlo dokáže zmierniť negatívny účinok soli

  • 18:12 09.11.2019
  • Bratislava
Soľ a krvný tlak: Toto chutné jedlo dokáže zmierniť negatívny účinok soli

Existuje potravina, ktorá môže zvrátiť poškodenie krvných ciev spôsobené stravou s vysokým obsahom sodíka.

Štúdia zistila, že konzumácia mliečnych výrobkov, ako je syr, môže zmierniť škody na tele napáchané vysokým príjmom soli. Konzumácia syra pomáha chrániť krvné cievy pred poškodením slanými potravinami v dôsledku vysokého množstva antioxidantov, ktoré syr obsahuje.

Strava s vysokým obsahom soli zvyšuje oxidačný stres, ktorý predstavuje nerovnováhu medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi v tele. To má za následok vaskulárnu dysfunkciu, ktorá spôsobuje vysoký krvný tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition skúmala skupinu zdravých dospelých bez citlivosti na soľ, ktorí boli nefajčiari a neužívali žiadne lieky. Citlivosť na soľ z hľadiska krvného tlaku znamená náhly alebo okamžitý nárast krvného tlaku po jedle s vysokým obsahom soli.

Keď účastníkom štúdie podávali stravu s 5,5 g sodíka za deň, pociťovali stuhnutosť, zúženie tepien a dysfunkciu krvných ciev. Negatívny účinok stravy s vysokým obsahom sodíka sa však odstránil, keď jedli štyri porcie syra - čo zodpovedá 170 g syra denne.

Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi mliečnymi výrobkami, ako sú syry s vysokým obsahom sodíka a zlepšením zdravia srdca. Profesorka Lacy Alexanderová, spoluautorka štúdie, vysvetlila:

„Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí každý deň konzumujú odporúčaný počet porcií mliečnych výrobkov, majú zvyčajne nízky krvný tlak a všeobecne lepšie kardiovaskulárne zdravie. Chceli sme sa bližšie pozrieť na tieto súvislosti a preskúmať niektoré z presných mechanizmov, ktorými môže syr, mliečny výrobok, ovplyvniť zdravie srdca.”

Sodík je minerál nevyhnutný pre ľudské telo, ale vysoký príjem sodíka môže spôsobiť vysoký krvný tlak, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb, infarktu a mozgovej príhody.

Podľa American Heart Association je ideálne množstvo dennej spotreby sodíka 1,5 g (alebo 3,75 g soli), no nie viac ako 2,3 g sodíka (alebo 5,75 g soli) za deň.

Prvá autorka štúdie Billie Alba uviedla:

„Aj keď existuje veľký tlak na zníženie obsahu sodíka v strave, pre mnoho ľudí je to náročné. Alternatívnou stratégiou na zníženie kardiovaskulárneho rizika a zlepšenie zdravia ciev bez toho, aby sa nevyhnutne znížil celkový obsah sodíka, by mohlo byť začlenenie viacerých mliečnych výrobkov, napríklad syrov, do stravy.“

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, cambridge.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.