• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 21.11.2019Meniny má Elvíra
10°Bratislava

Soľ a krvný tlak: Toto chutné jedlo dokáže zmierniť negatívny účinok soli

  • 18:12 09.11.2019
  • Bratislava
Soľ a krvný tlak: Toto chutné jedlo dokáže zmierniť negatívny účinok soli

Existuje potravina, ktorá môže zvrátiť poškodenie krvných ciev spôsobené stravou s vysokým obsahom sodíka.

Štúdia zistila, že konzumácia mliečnych výrobkov, ako je syr, môže zmierniť škody na tele napáchané vysokým príjmom soli. Konzumácia syra pomáha chrániť krvné cievy pred poškodením slanými potravinami v dôsledku vysokého množstva antioxidantov, ktoré syr obsahuje.

Strava s vysokým obsahom soli zvyšuje oxidačný stres, ktorý predstavuje nerovnováhu medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi v tele. To má za následok vaskulárnu dysfunkciu, ktorá spôsobuje vysoký krvný tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdia publikovaná v časopise The Journal of Nutrition skúmala skupinu zdravých dospelých bez citlivosti na soľ, ktorí boli nefajčiari a neužívali žiadne lieky. Citlivosť na soľ z hľadiska krvného tlaku znamená náhly alebo okamžitý nárast krvného tlaku po jedle s vysokým obsahom soli.

Keď účastníkom štúdie podávali stravu s 5,5 g sodíka za deň, pociťovali stuhnutosť, zúženie tepien a dysfunkciu krvných ciev. Negatívny účinok stravy s vysokým obsahom sodíka sa však odstránil, keď jedli štyri porcie syra - čo zodpovedá 170 g syra denne.

Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi mliečnymi výrobkami, ako sú syry s vysokým obsahom sodíka a zlepšením zdravia srdca. Profesorka Lacy Alexanderová, spoluautorka štúdie, vysvetlila:

„Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí každý deň konzumujú odporúčaný počet porcií mliečnych výrobkov, majú zvyčajne nízky krvný tlak a všeobecne lepšie kardiovaskulárne zdravie. Chceli sme sa bližšie pozrieť na tieto súvislosti a preskúmať niektoré z presných mechanizmov, ktorými môže syr, mliečny výrobok, ovplyvniť zdravie srdca.”

Sodík je minerál nevyhnutný pre ľudské telo, ale vysoký príjem sodíka môže spôsobiť vysoký krvný tlak, ktorý zvyšuje riziko srdcových chorôb, infarktu a mozgovej príhody.

Podľa American Heart Association je ideálne množstvo dennej spotreby sodíka 1,5 g (alebo 3,75 g soli), no nie viac ako 2,3 g sodíka (alebo 5,75 g soli) za deň.

Prvá autorka štúdie Billie Alba uviedla:

„Aj keď existuje veľký tlak na zníženie obsahu sodíka v strave, pre mnoho ľudí je to náročné. Alternatívnou stratégiou na zníženie kardiovaskulárneho rizika a zlepšenie zdravia ciev bez toho, aby sa nevyhnutne znížil celkový obsah sodíka, by mohlo byť začlenenie viacerých mliečnych výrobkov, napríklad syrov, do stravy.“

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, cambridge.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nenápadná Huntingtonova choroba: Dokázali by ste správne určiť jej príznaky?

Nenápadná Huntingtonova choroba: Dokázali by ste správne určiť jej príznaky?

VČERA - 20:58Zdravie

Huntingtonovu chorobu si môžete ľahko pomýliť s inými ochoreniami. Poznáte jej najčastejšie príznaky?

Ako poraziť chrípku a prechladnutie len za 24 hodín

Ako poraziť chrípku a prechladnutie len za 24 hodín

VČERA - 8:17Zdravie

Odborníci sa podelili o tipy, čo robiť v priebehu jedného dňa, aby ste úspešne zahnali prvé príznaky prechladnutia.

Nechali ste si predĺžiť riasy? Toto by ste mali vedieť

Nechali ste si predĺžiť riasy? Toto by ste mali vedieť

20:33 19.11.2019Zdravie

Lekári upozorňujú na zdravotné riziká súvisiace s predlžovaním rias.

Náhrady stravy: Sú skutočne efektívne?

Náhrady stravy: Sú skutočne efektívne?

21:13 18.11.2019Zdravie

Náhrady stravy sa stali hitom diétnych stravovacích režimov. Skutočne sa však s nimi dá schudnúť?

Ostrá bolesť brucha, ktorá prichádza a odchádza: 9 možných príčin

Ostrá bolesť brucha, ktorá prichádza a odchádza: 9 možných príčin

19:44 17.11.2019Zdravie

Ostrá bolesť brucha môže ľudí dočasne paralyzovať. Keď však bolesť ustúpi, prejaví sa úzkosť z nevedomosti, čo bolesť spôsobuje. Tu sú možné príčiny.