• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Aspirín, paracetamol alebo ibuprofén – ktorý liek užiť pri akej bolesti?

  • 19:44 30.10.2019
  • Bratislava
Aspirín, paracetamol alebo ibuprofén – ktorý liek užiť pri akej bolesti?

Po ktorom lieku siahnuť pri bolesti hlavy, nádche a prechladnutí, menštruačnej bolesti alebo bolesti zubov? Odpoveď ponúkajú odborníci.

Na trhu možno nájsť trojicu najpredávanejších voľne dostupných liekov proti bolesti: ibuprofén, paracetamol a aspirín. Všetky slúžia na zmiernenie bolesti, ale každý z nich má špecifiká, ktoré pomáhajú pri liečbe konkrétnych ťažkostí.

Predtým, ako siahnete po lieku proti bolesti, si treba pripomenúť, že neposlúži rovnako dobre všetkým ľuďom. Napríklad pacienti, ktorí sa liečia na srdcové ochorenia, by sa pred užitím lieku mali poradiť s lekárom. Rovnako niektoré lieky z tejto kategórie nie sú vhodné pre deti – napríklad aspirín.

Paracetamol

Užívajte pri: nádche, nachladnutí, opuchu hrdla, bolesti hlavy a zubov.

Paracetamol je liečivo, ktoré sa predáva vo forme tabletiek alebo kapsúl, a zvyčajne zaberie do hodiny. 500 miligramov liečiva môžete užiť raz za 4 hodiny (čas je len orientačný, vždy sa treba riadiť pokynmi v príbalovom letáku). Deťom sa podáva vo forme sirupu (napríklad Panadol pre deti) pri nižších dávkach. Deti, ktoré ešte nedosiahli 2 mesiace, by ho vôbec nemali užívať, ak lekár neprikáže inak.

Paracetamol je vo všeobecnosti dobre tolerovaný a bezpečný liek. Jednou z jeho vzácnych schopností je znižovanie horúčky, čo oceníte napríklad v chrípkovom období. Okrem toho je mierny na žalúdok a dobre sa znáša s inými liekmi.

Je dôležité neprekročiť odporúčanú dávku paracetamolu alebo neužiť viac liekov s jeho obsahom naraz – hrozí totiž riziko menšieho predávkovania alebo poškodenia pečene.

Ak beriete lieky na vážnejšie ochorenia, paracetamol sa často odporúča ako vhodné riešenie bolestí. Pri liečbe slabej až miernej bolesti je dokonca v malých dávkach vhodný aj pre tehotné ženy.

Paracetamol by sa nemal užívať každý deň. Jeho pravidelné užívanie môže bolesti ešte posilniť.

Ibuprofén

Užívajte pri: bolesti kĺbov a svalov (vrátane bolesti chrbta), natiahnutí svalu, fyzických zraneniach, migrénach a menštruačných bolestiach.

Ibuprofén má protizápalové účinky a uvoľňuje bolesť. Dospelí a dospievajúci môžu užívať 200 až 400 miligramov lieku 3-4-krát denne, pričom medzi jednotlivými dávkami by mala byť pauza aspoň 4 hodiny. Pri deťoch dávkovanie závisí od veku, preto je potrebné pozorne si prečítať príbalový leták.

Ibuprofén nájdete v lekárni vo forme tabliet, kapsúl, sirupu alebo gélu. Tabletky by ste mali užívať s mliekom alebo po jedle, pretože môžu podráždiť žalúdok. Čas, kedy liek začne účinkovať, záleží od spôsobu využitia – v prípade orálne podanej tablety účinkuje do polhodiny, v prípade masírovania gélu na pokožku do 1-2 dní.

Ibuprofén je považovaný za bezpečnejší a efektívnejší spôsob zníženia bolesti ako je aspirín, rovnako je miernejší k žalúdku.

Ibuprofénu by sa mali vyhnúť starší ľudia a ľudia s poruchami obličiek alebo trávenia. V prípade užitia sa vystavujú riziku poškodenia obličiek, žalúdočných vredov a krvácania vnútri tráviaceho traktu.

Ibuprofén sa dá využiť aj pri tíšení horúčky malých detí. Vyhnúť by ste sa mu mali v prípade, že má vaše dieťa ovčie kiahne. Ibuprofen by nemali užívať ani tehotné ženy, pokiaľ lekár neprikáže inak.

Ibuprofen by sa nemal užívať viac ako 10 dní za sebou.

Aspirín

Užívajte pri: migrénach, infekciách vrchných dýchacích ciest, bolesti hrdla, horúčke alebo príznakoch podobných chrípke, miernej bolesti chrbta alebo dentálnych infekciách.

Aspirín má protizápalové účinky, no riziko vedľajších účinkov je pri ňom oveľa vyššie ako pri užívaní ibuprofénu. Aspirín a ibuprofén by ste nemali užívať naraz.

Aspirín sa zvyčajne predáva vo forme tabliet, ale nájsť môžete aj gél a vo vode rozpustné tablety. Aby ste sa vyhli žalúdočnej nevoľnosti, aspirín užívajte po jedle. Liek nie je vhodný pre deti a mládež do 16 rokov, pokiaľ lekár neprikáže inak. Neodporúča sa ani užívanie po 30. týždni tehotenstva alebo počas dojčenia.

Aspirín najlepšie pôsobí proti migréne, infekciám vyšších dýchacích ciest, miernej bolesti chrbta a dentálnym infekciám. Pri zápale mandlí a hrdla sa rozpustiteľná tableta môže použiť na vyplachovanie hrdla. Aspirín tiež pomáha znížiť horúčku.

Riziko vedľajších účinkov sa pri dlhodobom užívaní aspirínu zvyšuje. Pre zmiernenie menštruačných bolestí alebo bolestí pri artritíde sa preto odporúča užívať ibuprofén.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.