• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako liečba rakoviny ovplyvňuje intímny život

  • 20:27 28.10.2019
  • Svet
Ako liečba rakoviny ovplyvňuje intímny život

Pacientka s rakovinou prsníka opisuje, akým spôsobom liečba ovplyvnila jej život, a to najmä ten intímny.

Charitatívnej pracovníčke Keely Josephovej ešte v časoch ranej dospelosti diagnostikovali fibroadenóm prsníka. Ide o nezhubný nádor v prsníku, ktorý sa len zriedka zmení na rakovinu. Žiaľ, práve Keely bola tá, u ktorej platí výnimka.

„Keď som si v auguste 2016 všimla, že spodok môjho prsníka zmenil tvar a bol hrboľatý, hneď som vedela, koľká bije,“ opisuje svoj príbeh Keely. Čím skôr sa objednala na prehliadku k všeobecnému lekárovi, ktorý ju poslal na vyšetrenie prsníkov. O dva týždne neskôr sa dozvedela o tom, že má rakovinu.

V rámci liečby Keely podstúpila mastektómiu, chemoterapiu, rádioterapiu a hormonálnu terapiu. Všetko sa udialo príliš rýchlo, takže Keely nemala veľa času premýšľať nad tým, ako jej nová situácia zasiahne do života, vrátane manželstva.

„Od začiatku sme sa s manželom snažili správať normálne a udržiavať spoločný intímny vzťah, ale kvôli liečbe som prišla o libido a mala som problémy s extrémnym vyschnutím a podráždením pošvy, takže intímny styk bol pre mňa príliš bolestivý.“

Ako väčšina bojovníčok s rakovinou prsníka, aj Keely počas liečby prišla o vlasy a prsníky a pribrala niekoľko kíl. Kvôli týmto zmenám sa cítila neatraktívne.

Keely sa o svojich pocitoch otvorene rozprávala s manželom a po čase spoločne prišli na to, že na intímne radovánky ešte nenastal ten správny čas. „Okrem toho ma stále uisťoval, že sa mu páčim.“

Najnovší výskum charitatívnej organizácie Breast Cancer Now ukázal, že 3 zo 4 žien nie sú poučené o možnom vplyve liečby rakoviny prsníka na intímny život. Nelichotivá štatistika Josephovú vôbec neprekvapuje. „Po diagnostikovaní predo mnou nikto nespomenul intímne ťažkosti, ku ktorým môže dôjsť, ani mi nikto neporadil,“ hovorí.

Jedným z možných vedľajších účinkov liečby rakoviny prsníka je skorý nástup menopauzy. Keely sa okrem toho trápila s neustále sa vracajúcou kvasinkovou infekciou.

Keely nakoniec trvalo niekoľko mesiacov, kým sa o svojich intímnych problémoch rozhodla prehovoriť pred niekým, kto by jej dokázal poradiť. Obrátila sa na zdravotnú sestru, ktorá jej odporučila lubrikanty a zvlhčovadlá, ktoré jej aj jej manželovi výrazne uľahčili život.

„Chápem, že informácií je na začiatku veľa, a že niektorí ošetrovatelia sa hanbia túto tému pred pacientkou spomenúť, ale vedieť o potenciálnych následkoch na intimitu na začiatku liečby by určite pomohlo. Pre mňa to bolo najťažšie po stanovení diagnózy, keď mi drasticky kleslo sebavedomie.“

Napriek všetkej snahe Keeline manželstvo nevydržalo tlak, ktorý naň čiastočne vyvíjala aj liečba ťažkého ochorenia. „Rozviedli sme sa vo februári 2018, po 18 rokoch manželstva.“ Keely odvtedy randila s niekoľkými mužmi, ktorým hneď na začiatku opísala svoje problémy v intímnej oblasti, čo jej napokon prinieslo niekoľko plnohodnotných vzťahov.

Pred niekoľkými mesiacmi Keely diagnostikovali druhotné nevyliečiteľné nádorové ochorenie, kvôli ktorému sa prestala venovať hľadaniu novej lásky.

„Zmenili mi liečbu, kvôli čomu sa vrátili nepohodlné vedľajšie príznaky a po pohlavnom styku teraz jednoducho netúžim,“ hovorí Josephová. „Som však presvedčená o tom, že na vzťah v budúcnosti už budem dobre pripravená.“

Zdroj: Info.sk, DP, metro.co.uk, breastcancernow.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.