• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Našli ste si v nose bolestivý hrbolček? Nie vždy ide o vyrážku

  • 18:11 24.10.2019
  • New Yorku
Našli ste si v nose bolestivý hrbolček? Nie vždy ide o vyrážku

Ako sa čo najúčinnejšie zbaviť vyrážky v nose a ako zistiť, že nejde o vyrážku?

Na tele asi niet nepríjemnejšieho miesta na výskyt vyrážky ako vnútri nosa. Nik ju síce nevidí, no svoju prítomnosť nám dáva jasne najavo bolesťou a podráždením.

Keďže vyrážka v nose kvôli svojej polohe nepatrí medzi tie najtradičnejšie, naskytá sa niekoľko otázok: Je bezpečné ju liečiť mastičkou na vyrážky? Dá sa zabrániť jej opätovnému vzniku? Na tieto aj ďalšie otázky vám odpovedajú dermatológovia.

Vyrážka v nose sa tvorí z toho istého dôvodu ako všetky ostatné vyrážky.

„Mazové žľazy sa nachádzajú všade na tele, vrátane okolia a vnútra nosa. Keď sa mazová žľaza zablokuje, môže vzniknúť vyrážka,“ hovorí vedúci kozmetického a klinického výskumu v Nemocnici Mount Sinai doktor Joshua Zeichner.

Mazová žľaza sa môže upchať kvôli nahromadeniu mazu alebo buniek mŕtvej pokožky.

Kedy nejde o vyrážku?

To, čo vyzerá ako vyrážka v nose, môže byť v skutočnosti opar. Je ťažké ho odlíšiť od vyrážky, jediným jednoznačným znamením je tvorba chrasty pri jeho liečbe. Opar je okrem toho citlivejší a bolestivejší a väčšinou mizne po 3-5 dňoch. Na opar v nose môžete v rámci liečby aplikovať antivírusový krém.

Hrbolček v nose môže niekedy prezrádzať aj folikulitídu. Ide o zápalové ochorenie, ku ktorému dochádza, keď vlasový folikul napadnú baktérie stafylokoku, ktoré na mieste vyvolávajú začervenanie a opuchnutie pokožky.

Tieto výrastky pripomínajú akné a môžu sa objaviť aj na zadku. „Stafylokokové baktérie žijú na vlhkých miestach vnútri nozdier a niekedy môžu nakaziť folikul,“ hovorí Zeichner.

Ak máte podozrenie na prítomnosť folikulitídy (vyrážky sú malé a červené alebo biele) v okolí nosového vlasového folikulu, na napadnuté miesto môžete aplikovať masť s obsahom bacitracínu. Ak sa váš stav nezlepší, zájdite za dermatológom, ktorý vám predpíše liečbu antibiotikami.

Ako vyliečiť vyrážku v nose

Či sa vyrážka objaví v nose alebo na inej časti tela, najlepšie vám s ňou pomôžu prípravky s obsahom kysliny salicylovej, ktorá ich vysuší, a benzoylperoxidu, ktorý znižuje množstvo baktérií vyvolávajúcich akné na pokožke. Čím skôr začnete s liečbou, tým rýchlejšie sa zbavíte vyrážky.

Pri aplikovaní liečiv do nosa dbajte o to, aby ste ich aplikovali na miesta v blízkosti vonkajšej strany nosa. „Neodporúčam liečiť vyrážky, na ktoré nedovidíte,“ hovorí Zeichner. „Liečivá na akné môžu viesť k ďalšiemu podráždeniu citlivej pokožky vnútri nosa. Ak sa dostaví začervenanie, svrbenie alebo podráždenie, liečivá viac nepoužívajte.“

Ako zabrániť vzniku vyrážok v nose

Ak sa vám často tvoria vyrážky v nose, pomôže vám pravidelné jemné oplachovanie vodou. Pri vzniku oparu treba zájsť za lekárom, ktorý predpíše vhodnú liečbu. Folikulitídy by ste sa mali zbaviť pomocou antibiotického krému.

Keď už sa vám vyrážka vytvorí, určite ju nevytláčajte. „Vyrážky v nose zvyknú byť zakorenené hlboko v pokožke, preto vytláčanie narobí viac škody ako úžitku,“ vysvetľuje doktor.

„Ak sa stav vyrážky nezlepší ani po použití topických liekov, vyhľadajte pomoc dermatológa. Toho by ste mali navštíviť aj v prípade, že sa vyrážka zväčší, je teplá alebo bolestivá.“

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.