• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Prečo je rakovina pankreasu taká smrteľná?

  • 19:06 22.10.2019
  • Bratislava
Prečo je rakovina pankreasu taká smrteľná?

Na rakovinu pankreasu umiera 95 percent pacientov, kvôli čomu ju radíme medzi najsmrteľnejšie onkologické ochorenia. Prečo je rakovina pankreasu taká smrteľná?

V súčasnosti na svete snáď neexistuje ochorenie, ktorého by sa ľudia báli viac ako rakoviny. Spomedzi všetkých druhov je tou najobávanejšou rakovina pankreasu, za čo sčasti môžu aj nelichotivé štatistiky.

Slovenský portál zasvätený boju proti rakovine Nie rakovine uvádza, že rakovine pankreasu podľahne 95 percent pacientov. Na Slovensku bolo v poslednom štatisticky spracovanom období (rok 2008) registrovaných dokopy 835 novodiagnostikovaných pacientov s týmto druhom rakoviny. Len každý 20. pacient pritom môže dúfať, že sa dožije ďalších 5 rokov.

Rakovine pankreasu podľahli aj také známe osobnosti, ako spoluzakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs alebo americký herec Patrick Swayze. Napriek tomu mnoho ľudí nevie, prečo taký malý orgán dokáže narobiť toľko problémov.

Pankreas je orgán dlhý len okolo 15-25 centimetrov. Nachádza sa v ľavej hornej časti brušnej dutiny za žalúdkom a z každej strany je obklopený ďalšími orgánmi.

Funkciou pankreasu je tvoriť a šíriť hormóny zodpovedné za reguláciu cukru v krvi a enzýmy, ktoré pomáhajú pri trávení bielkovín, tukov a sacharidov. Po oslabení pankreasu zvyčajne nasleduje dramatické zhoršenie celkového zdravotného stavu.

Príznaky rakoviny pankreasu

Okrem rakoviny vaječníka sa aj rakovina pankreasu vyznačuje tým, že ju diagnostikujú väčšinou až v neskorých štádiách. Na detekciu rakoviny pankreasu neexistuje žiadny štandardný test a jej príznaky sú často zameniteľné s inými ochoreniami. Neskoré odhalenie ochorenia sťažuje liečbu.

Medzi bežné príznaky rakoviny pankreasu patrí:

  • Strata hmotnosti
  • Žltnutie pokožky a očných bielok
  • Nevoľnosť
  • Zmeny stolice a apetítu
  • Pankreatitída
  • Vznik cukrovky
  • Bolesť v oblasti chrbta alebo brucha

V prípade podozrenia na rakovinu pankreasu lekár odoberie vzorku tumoru a vykoná CT a röntgenové vyšetrenie, ktoré potvrdí alebo vyvráti podozrenie.

Príčiny vzniku a rizikové faktory

Väčšina prípadov rakoviny pankreasu postihuje staršiu populáciu. 90 percent pacientov dovŕšilo vek 55 rokov a 70 percent dovŕšilo 65 rokov. Ochorenie častejšie postihuje mužov.

Veľká väčšina prípadov rakoviny pankreasu má neznámu príčinu, no existujú dôkazy o tom, že vek, fajčenie, nadváha, prítomnosť rakoviny v rodine, pankreatitída a cukrovka zvyšujú riziko vzniku tohto druhu rakoviny.

Liečba

Tak, ako pri iných ochoreniach, aj pri rakovine pankreasu platí, že liečba sa líši v závislosti od štádia, v ktorom bolo ochorenie diagnostikované.

V skorých štádiách prichádza do úvahy chirurgické odstránenie nádoru. Pacientom je následne odporúčané doliečenie chemoterapiou alebo rádioterapiou. Pokiaľ sa rakovina odhalí v neskoršom štádiu, operácia už neprichádza do úvahy a pacienti podstúpia chemoterapiu a rádioterapiu, prípadne imunoterapiu.

U niektorých ľudí diagnostikujú benígnejšiu formu rakoviny. To znamená, že rakovina nie je natoľko agresívna a môže sa dať celkom vyliečiť.

Preventívne vyšetrenie rakoviny pankreasu

V súčasnosti síce neexistujú preventívne opatrenia, ktoré by dokázali určiť prítomnosť rakoviny v počiatočných štádiách, prípadne určiť pravdepodobnosť jej vzniku. Môže nás tešiť aspoň to, že vedci už vyvíjajú testy, ktoré by sa tejto úlohy mohli zhostiť v budúcnosti.

Doktorka Victoria Manaxová Rutsonová, ktorá predsedá charitatívnej organizácii Pancreatic Cancer Action Network, hovorí, že vedci momentálne pracujú na identifikácii biomarkerov, ktoré by mohli slúžiť ako prvé varovné znamenie skorej rakoviny pankreasu. „Prebiehajú tiež štúdie, ktoré si kladú za cieľ zdokonaliť súčasné zobrazovacie technológie, aby bolo možné pozorovať menšie stopy ochorenia,“ hovorí Manaxová Rutsonová.

Okrem preventívneho testovania musia lekári prísť aj na to, komu by malo byť určené. „Veľa výskumov sa zameriava na ľudí s rodinnou anamnézou rakoviny pankreasu alebo známych genetických syndrómov spojených s ňou,“ vysvetľuje doktorka. „Novšie štúdie mapujú aj jedincov nad 50 rokov s nábehom na cukrovku a iné klinické príznaky.“

Nejasné príznaky ochorenia, nemožnosť jeho včasnej diagnostiky a obmedzená liečba v neskorších štádiách prispievajú k tomu, aby sme rakovinu pankreasu aj naďalej považovali za jednu z najsmrteľnejších foriem rakoviny. Výskum však ponúka nádej na svetlú budúcnosť.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, nierakovine.sk, cancer.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.