• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Na suvenírovej bankovke vyobrazia Baťu i budovu železničnej stanice

  • 9:04 22.10.2019
  • Svit
Na suvenírovej bankovke vyobrazia Baťu i budovu železničnej stanice

Vydanie Euro Souvenir bankovky pod názvom SVIT je podľa samosprávy výnimočným spôsobom, ako si pripomenúť výročie vzniku osady Svit a zároveň vzdať hold jeho zakladateľom.

Pri príležitosti 85. výročia založenia mesta Svit vydá samospráva suvenírovú bankovku, autorom návrhu je akademický maliar Stanislav Lajda. Kompozícia tohto vydania podľa Daniely Virostko z tamojšieho Mestského úradu zobrazuje zakladateľa mesta Jana Antonína Baťu, symboly mesta a budovu železničnej stanice vo Svite, ktorá je vzácnosťou v celoeurópskom meradle.

Svit je jedno z najmladších slovenských miest. Vzniklo v roku 1934, keď firma Baťa zo Zlína zakúpila pozemky na výstavbu podniku na výrobu viskózových vlákien. Názov mesta je odvodený od pomenovania podniku – Slovenská VIskózová Továreň. Štatút mesta získal Svit 30. mája 1962,“ priblížila históriu Virostko. Dodala, že J.A. Baťa s nevlastným bratom Tomášom Baťom založili značku obuvi, ktorú z Československa vyvážali do celého sveta. Založili viac než 20 priemyselných osád po celom svete s typickou baťovskou architektúrou - tzv. malé Zlíny, medzi ktoré patrila aj priemyselná osada Svit, v koncepte ideálneho mesta v záhradách.

Projekt železničnej stanice je z architektonického štúdia Baťa a.s. Zlín so začiatkom výstavby 1948, ukončená bola o 20 rokov neskôr. Súčasťou tejto budovy je vsadená, veľká, rozmermi nevídaná sklenená vitráž od známych slovenských akademických umelcov Bendík - Stašík. Regulačný plán obce Svit z roku 1948 navrhoval rozvoj obce smerom na severovýchod od železničnej stanice a stanica mala slúžiť ako uzol pre stretávanie sa, využívanie služieb a transport do iných miest,“ ozrejmila Virostko s tým, že v 60. rokoch minulého storočia bolo vo Svite zamestnaných približne 8000 ľudí z celého kraja. Aj preto vo Svite kedysi stál každý rýchlik. Budova stanice je zároveň Národná kultúrna pamiatka a v jej priestoroch je tiež umiestnená expozícia - múzeum Baťa pod Tatrami.

Vydanie Euro Souvenir bankovky pod názvom SVIT je podľa samosprávy výnimočným spôsobom, ako si pripomenúť výročie vzniku osady Svit a zároveň vzdať hold jeho zakladateľom, ktorí boli na svoju dobu nesmiernymi vizionármi, úspešnými podnikateľmi, ale tiež váženými ľuďmi a zamestnávateľmi. „Odkaz ich pokrokovosti, húževnatosti, odhodlanosti a cieľavedomosti si vo Svite ctia obyvatelia dodnes a sú hrdými živiteľmi myšlienok 'batizmu'. Bankovka bude vydaná v náklade 10.000 kusov,“ dodala na záver Virostko s tým, že o termíne a čase predaja bude radnica včas informovať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

Súd mal dnes rozhodnúť o prepustení Černáka na slobodu, na pojednávaní však nastal zvrat

DNES - 9:16Domáce

Pojednávanie o prepustení Mikuláša Černáka odročili.

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

DNES - 8:04Domáce

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

DNES - 7:22Domáce

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní zabezpečili stále dobré podmienky na jarnú lyžovačku.

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

DNES - 7:11Domáce

Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov.

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.