• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Dzurinda o Gorile: Je to predovšetkým kauza Roberta Fica

  • 16:20 18.10.2019
  • Bratislava
Dzurinda o Gorile: Je to predovšetkým kauza Roberta Fica

Ak sú informácie z Gorily pravdivé, svedčia podľa Dzurindu o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády.

Expremiér Mikuláš Dzurinda odmieta, že by počas svojej vlády rozhodoval inak, ako podľa svojho svedomia. Zdôrazňuje, že nikdy neprijal úplatok a nemá indície, že by jeho vláda konala pod vplyvom finančnej skupiny. Ak sú informácie z Gorily pravdivé, svedčia podľa Dzurindu o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády - tak ako to občanom podsúva Robert Fico (Smer-SD). Dzurinda to uviedol vo svojom stanovisku, ktoré poskytol TASR. Dodáva, že kauza Gorila je predovšetkým kauza Roberta Fica.

Obsah Gorily, či v písanej alebo audio forme, hovorí podľa Dzurindu o pokusoch konkrétnej finančnej skupiny (jej predstaviteľa) ovplyvňovať rozhodnutia vlády a vládnych inštitúcií, jednotlivcov alebo politických strán. „Nie je mojou úlohou a nie je ani v mojich silách, aby som skúmal autenticitu zverejnených materiálov, ani aby som jednotlivé podozrenia vyšetril či komentoval,“ uviedol Dzurinda.

Vyhlásil, že nikdy počas svojho pôsobenia, či už ako premiér, minister alebo poslanec, nerozhodoval inak, ako podľa svojho vedomia a svedomia. „Nikdy som neprijal žiaden úplatok, ani províziu. Nikdy mi úplatok ani provízia ponúknuté neboli. Nikdy som neposlal žiadneho človeka, aby v mojom mene, v mene vlády, ktorej som predsedal, alebo v mene strany, ktorú som viedol, prijal, požadoval alebo zjednával úplatok či províziu,“ zdôraznil.

Dzurinda podľa vlastných slov nemá žiadnu informáciu a nemal ani indície o tom, že by vláda či SDKÚ, ktorým predsedal, rozhodovali inak, ako vo verejnom záujme. „Nemôžem vylúčiť zlyhanie jednotlivcov. Či už členov vlády, predstaviteľov strany alebo našich nominantov v rôznych pozíciách. Takýchto zlyhaní mi bolo vždy ľúto a pri vážnych podozreniach som sa vždy usiloval o vyvodenie čo najrýchlejšej politickej zodpovednosti,“ doplnil.

Ak sú informácie z kauzy Gorila pravdivé, svedčia podľa Dzurindu o zlyhaní jednotlivcov, nie vlády. „Gorila hovorí o zlyhaní jednotlivcov, ktorí boli nominantmi vládnych strán, ale aj vtedajšej opozície. Je to predovšetkým kauza Roberta Fica,“ vyhlásil expremiér. Dodal, že sa vždy usiloval obmedzovať priestor korupcie a nekalého správania.

Svedčia o tom desiatky zákonov a vládnych opatrení z relevantného obdobia. Ak je Gorila pravdivá, tak svedčí aj o tom, že SIS mala v období mojich vlád voľné ruky a polícia a orgány činné v trestnom konaní konali. S nástupom vlády Roberta Fica bolo príslušné odpočúvanie skončené, dôkazy skartované a vyšetrovanie marené,“ uviedol Dzurinda.

Dodal, že po prepuknutí kauzy poskytol vyšetrovateľom úplnú a okamžitú súčinnosť. „Ako svedok som vypovedal viackrát,“ podotkol s tým, že sa vždy usiloval o to, aby páchatelia trestnej činnosti boli potrestaní. Tiež som sa usiloval vyvodiť politickú zodpovednosť voči strane, ktorú som viedol, i voči sebe,„ poznamenal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.