• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Rusková vypovedá v kauze televíznych zmeniek, Marian Kočner na súd neprišiel

  • 9:32 17.10.2019
  • Bratislava
Rusková vypovedá v kauze televíznych zmeniek, Marian Kočner na súd neprišiel

V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračuje vo štvrtok pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti.

Aktualizované: 11:34

Exmanželka Pavla Ruska obžalovaného v kauze televíznych zmeniek Viera Rusková tvrdí, že vedela o ich existencii. Zmenky mali byť podpísané začiatkom leta v roku 2000, vypovedala pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) s tým, že ich nikdy nevidela. Jej exmanžel ju mal informovať, že ide podpísať zmenky na 500 miliónov slovenských korún v prospech druhého obžalovaného Mariana Kočnera. Označila ich za výpalné. O bianko zmenkách nikdy nepočula. Rusková tiež potvrdila, že sa v zmenkách angažoval nebohý advokát Ernest Valko.

Paľo povedal, že to bude podpisovať niekde v priestoroch Markízy na 500 miliónov,“ povedala Rusková s tým, že ich nikdy nevidela. Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu, či sa v rámci rodiny nerozprávali o tom, že majú dlh pol miliardy korún, uviedla, že nie. „Zmenky som ja vypustila zo svojej mysle, keď som sa dozvedela že pán Kováčik dostal takú sumu, akú dostal,“ uviedla Rusková. Vysvetlila, že vzhľadom na predaj Markízy mal zinkasovať podnikateľ Ján Kováčik, ktorý mal v televízii podiel, dve miliardy korún.

Rusková si myslela, že dlh za zmenky vyplatí Marianovi Kočnerovi Kováčik z týchto peňazí. „Nikto mi neklopal v tom čase na dvere, že nesplácate,“ doplnila Rusková s tým, že v tom čase v rodine riešili iné veci ako dlh na 500 miliónov korún. Na otázku, či sa opýtala obžalovaného Pavla Ruska, či bol dlh vyrovnaný v roku 2011, keď sa rozvádzali, odpovedala záporne.

Rusková počas svojej výpovede tiež uviedla, že o zmenkách mal vedieť aj vtedajší zástupca CME Martin Radvan. Ten je mŕtvy rovnako ako Valko.

Šanta sa Ruskovej pýtal aj na to, z koho iniciatívy išla vypovedať. Reagovala, že z vlastnej. „Napísala som status na Facebooku, že existujú ľudia, ktorí vedeli o tom, že dlh existuje,“ skonštatovala Rusková. Následne ju oslovili novinári a obhajca Pavla Ruska Marek Para. Na otázku, prečo sa ozvala až v januári tohto roka, keď sú zmenky v civilnom konaní už roky, uviedla, že ju Pavol Rusko nechcel do toho „vťahovať“.

Očakávate nejaký bonus z toho, aby zmenky v civilnom konaní skončili pre niektorú strán úspešne?“ pýtal sa Šanta. „Neočakávam pán prokurátor, nepoznáte ma,“ odpovedala Rusková.

Rusková v rámci svojej svedeckej výpovede spomínala aj násilné obsadenie budovy Markízy v roku 1998 Marianom Kočnerom a Petrom Čongrádym. „Ja som vtedy zažila v Markíze partiu chlapcov s bejzbalovými pálkami, ktorí sa vyhrážali každému, kto prišiel do televízie Markíza,“ spomínala Rusková. „Mňa chlapci od pána Čongrádyho vytláčali autom z cesty,“ doplnila a dodala, že zažila situáciu, keď na ňu aj vytiahli zbraň. Podpis zmeniek mal túto situáciu podľa nej urovnať.

V bratislavskom ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračuje vo štvrtok pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedá exmanželka obžalovaného Pavla Ruska Viera Rusková. Marian Kočner, ktorý je zo skutku obžalovaný spolu s Pavlom Ruskom, na pojednávanie neprišiel. Na štvrtkové pojednávanie je predvolaný ako svedok aj Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. Rovnako niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia upozorňuje na predaj falošných lístkov na hokej

Polícia upozorňuje na predaj falošných lístkov na hokej

DNES - 14:40Domáce

Páchateľ, ktorý na internetovom portáli ponúka falošné lístky na hokej, vystupuje pod rôznymi menami s rôznymi telefónnymi číslami.

Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

DNES - 14:17Domáce

Polícia upozorňuje cyklistov, aby nestrácali ostražitosť ani v obciach, ktoré poznajú.

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

DNES - 14:16Domáce

Krúpovi chýba vízia fungovania Slovenska v zahraničnej politike zo strany rezortu zahraničia.

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

DNES - 14:09Domáce

Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané.

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

DNES - 13:45Domáce

Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií.