• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ľudstvo nikdy neosídli ďalšie planéty, hovoria laureáti Nobelovej ceny

  • 19:44 17.10.2019
  • Saint-Michel
Ľudstvo nikdy neosídli ďalšie planéty, hovoria laureáti Nobelovej ceny

S tvrdením, že ľuďom sa nikdy nepodarí kolonizovať planéty mimo slnečnej sústavy, súhlasí množstvo odborníkov z celého sveta. Toto je dôvod.

Astrofyzik a jeden z držiteľov Nobelovej ceny za rok 2019 Michel Mayor si myslí, že ľudstvo narobilo dosť neporiadku na samotnej Zemi. Akákoľvek predstava o tom, že by sa nám v budúcnosti podarilo osídliť ďalšiu planétu, je podľa neho len zbožné prianie.

„Pokiaľ hovoríme o exoplanétach, verdikt je celkom jasný – tam sa nikdy nepremiestnime,“ povedal pre francúzsku agentúru Agence France-Presse (AFP) človek, ktorý objavil vôbec prvú planétu mimo slnečnej sústavy obiehajúcu okolo hviezdy podobnej Slnku.

Všetky exoplanéty, teda planéty mimo slnečnej sústavy, sú podľa Mayora príliš ďaleko na to, aby sme na ne v budúcnosti reálne precestovali. „Aj v najoptimistickejšom prípade planéty, ktorá nie je príliš vzdialená - dajme tomu len niekoľko desiatok svetelných rokov, čo nie je veľa, prakticky s nami susedí - musíme zvážiť čas, ktorý by zabralo cestovanie,“ hovorí Mayor.

Mayor sa v roku 2019 podelil o Nobelovu cenu s Didierom Quelozom. Spoločne sa im podarilo objaviť prvú exoplanétu v roku 1995 v observatóriu na juhu Francúzska. Odvtedy bolo objavených viac ako 4.000 ďalších exoplanét v Mliečnej ceste, z ktorých ani jednu by sa nám nepodarilo reálne kolonizovať.

S Mayorovým tvrdením súhlasí aj profesor planetárnej astrofyziky na Kalifornskej univerzite Stephen Kane. „Smutnou pravdou je, že v tomto bode ľudskej histórie sú všetky hviezdy v nekonečnej vzdialenosti,“ uviedol Kane pre portál Live Science. „Ľudský druh má problém dostať sa len na zemský mesiac.“

Možno za 50 rokov prepravíme ľudí na Mars, ale „veľmi by ma prekvapilo, ak by sa v priebehu niekoľkých storočí ľudstvo prepravilo k obežnej dráhe Jupitera,“ hovorí Kane. Keďže vzdialenosť Zeme od najbližšej hviezdy mimo slnečnej sústavy je o 70.000-krát väčšia ako vzdialenosť k obežnej dráhe Jupitera, „všetky hviezdy sú jednoducho nedosiahnuteľné,“ dodáva Kane.

Jediný spôsob, akým by sa ľudstvo mohlo aspoň priblížiť k myšlienke cestovania na exoplanéty, je fundamentálna zmena nášho doterajšieho chápania vzťahu medzi hmotou, zrýchlením a energiou.

Podľa Mayora by našou prvotnou starosťou mala byť naša rodná Zem. „Musíme sa postarať o našu planétu, je veľmi pekná a stále úplne obývateľná,“ povedal pre AFP.

Zdroj: Info.sk, DP, afp.com, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.