• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Trnka mohol byť zbavený mlčanlivosti oveľa skôr, hovorí prokuratúra

  • 16:55 14.10.2019
  • Bratislava
Trnka mohol byť zbavený mlčanlivosti oveľa skôr, hovorí prokuratúra

Dobroslav Trnka mohol byť zbavený mlčanlivosti oveľa skôr, hovorí stanovisko Generálnej prokuratúry (GP) SR v reakcii na tvrdenia polície, ktorá sa vyjadrila, že nemohla doteraz vypočuť dôležitého svedka kvôli mlčanlivosti. TASR o tom informovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Podľa stanoviska prokuratúry bola žiadosť vyšetrovateľa o zbavenie mlčanlivosti doručená na GP 1. augusta tohto roku. Tá však podľa prokuratúry neobsahovala potrebné náležitosti, a tak bol vyšetrovateľ dvakrát požiadaný o doplnenie žiadosti. Tú doplnil 20. augusta a doručil na prokuratúru.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tejto žiadosti vyhovel 30. septembra a rozhodnutie doručil vyšetrovateľovi 1. októbra.

Prokuratúra však v stanovisku uviedla, že v rovnakom období rozhodovala o ďalších troch žiadostiach na zbavenie mlčanlivosti Dobroslava Trnku, čomu Jaromír Čižnár doposiaľ zakaždým vyhovel.

V prípade, že by už prvá žiadosť obsahovala všetky potrebné náležitosti, mohol byť prokurátor D. T. zbavený mlčanlivosti oveľa skôr,“ uvádza stanovisko prokuratúry a dopĺňa, že situáciu komplikuje fakt, že sú vo veci políciou vedené štyri samostatné konania, aj keď podľa prokuratúry je možné viesť iba jedno.

Generálny prokurátor tak v priemere každý týždeň rozhodoval o jednej žiadosti na zbavenie mlčanlivosti D. T., preto nemožno hovoriť o prieťahoch zo strany GP SR,“ dopĺňa prokuratúra.

Prokuratúra na záver stanoviska doplnila, že v inkriminovanom čase rozhodovala aj o žiadostiach policajtov na zbavenie mlčanlivosti iných prokurátorov.

Polícia v pondelok uviedla, že v trestnej veci zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku sú naďalej vykonávané procesné úkony. „Vyšetrovateľ NAKA nemohol doteraz vypočuť dôležitého svedka, pretože nebol zbavený mlčanlivosti. Minulý týždeň však už prijal súhlas z GP SR na zbavenie mlčanlivosti, v blízkej dobe bude zainteresovaná osoba vypočutá,“ uviedla polícia. Podotkla zároveň, že nahrávka medzi Trnkom a Marianom K. bola odoslaná na expertízne skúmanie.

Denník N získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom K. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Marian K. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N Marian K. vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred nočným mrazom vydali výstrahu, očakávajte mínusové teploty

Pred nočným mrazom vydali výstrahu, očakávajte mínusové teploty

DNES - 16:54Domáce

Mráz môže počas najbližšej noci poškodiť vegetáciu. Meteorológovia preto vydali varovanie.

KDH chce v europarlamente presadzovať silné Slovensko v bezpečnej Európe

KDH chce v europarlamente presadzovať silné Slovensko v bezpečnej Európe

DNES - 16:12Domáce

Kresťansko-demokratické hnutie ide do júnových volieb do Európskeho parlamentu s programom zameraným na silné Slovensko v bezpečnej Európe.

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

DNES - 14:20Domáce

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický a práce Erik Tomáš.

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.