• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Títo rodičia vychovávajú klamárov

  • 19:21 14.10.2019
  • Bratislava
Títo rodičia vychovávajú klamárov

Deti, ktoré klamú, doplácajú na vlastnosti svojich rodičov.

Aj keď klamanie môže rodičom pomôcť, aby vyriešili menšie problémy s deťmi, môžu si týmto správaním narobiť omnoho väčšie komplikácie, ktoré sa odrazia na správaní ich potomkov. Často sa uchyľujú k drobným klamstvám, aby nemuseli riešiť vážne témy, alebo využívajú klamstvá pri vyhrážkach, aby sa deti lepšie správali. Ako ukázal nový výskum, v skutočnosti takto z detí vychovávajú klamárov.

Výskumníčka Setoh Peipei z Nanyang Technological University (NTU) v Singapure našla súvislosť medzi klamaním rodičov a klamaním ich potomkov v dospelosti. Klamanie deťom je tiež spojené s iným problémovým správaním, ako je porušovanie pravidiel a agresia.

Prečo rodičia klamú

Rodičia si často uľahčujú situáciu klamstvami od viet typu: “Ak hneď nepôjdeš, tak ťa tu nechám.” Klasické: “Rátam do troch,” po ktorom nikto nevie, čo sa vlastne stane, cez vyhýbavú lož: “Neviem, ako to funguje.” až po milostivú lož: “Mama a otec tu budú navždy.”

Dôvera vašich detí sa však zmení, keď dieťa zistí, že skutočne ich v tom obchode nenecháte a dostanú tak od vás mätúcu správu: “Hovorím ti, aby si nikdy neklamal, ale sám ti klamem stále.”

Štúdia uverejnená v časopise Journal of Experimental Child Psychology skúmala 379 mladých dospelých zo Singapuru, ktorí odpovedali na otázky položené v online prieskumoch:

  • Účastníkov sa pýtali, či im ich rodičia niekedy klamali v štyroch konkrétnych témach: jedenie, opustenie dieťaťa, zlé správanie alebo peniaze.
  • Ďalej sa ich pýtali na to, ako často klamú ako dospelí svojim rodičom o činnostiach, či preháňajú pri opisovaní udalostí, alebo či klamú za účelom úžitku pre ostatných.
  • Účastníci nakoniec vyplnili dva dotazníky, v ktorých hlásili svoje vlastné psychosociálne nedostatky a tendenciu konať sebecky alebo impulzívne.

Ako sa zmeniť

Setoh uvádza:

„Rodičia by si mali byť vedomí týchto potenciálnych následných dôsledkov a mali by zvážiť alternatívy ku klamaniu, ako je napríklad uznanie detských pocitov, poskytovanie informácií, aby deti vedeli, čo môžu očakávať, ponúkanie možností a spoločné riešenie problémov, aby sa u detí vyvolalo dobré správanie.“

Ak chcete účinne, čestne a relatívne ľahko odpovedať na náročné otázky, odpovedzte na položenú otázku a zastavte sa. Dieťa, ktoré bude chcieť vedieť viac, sa nikdy nebude pýtať: „Povedzte mi všetko o sexe“, ale skôr: „Žil som v tvojom brušku?“ alebo „Ako som sa tam dostal?“

Úprimným odpovedaním na položenú otázku nemusíte klamať a je nepravdepodobné, že by ste sa stretli s akýmikoľvek ťažkými následnými otázkami, pretože dieťa potrebuje čas na absorbovanie a spracovanie nových informácií. Môžu sa k vám neskôr vrátiť s novými otázkami a vtedy urobíte to isté. Málokto sa po otázke “Koľko je hodín” pýta, ako zostrojiť hodiny.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, media.ntu.edu.sg
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

DNES - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

VČERA - 21:16Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

VČERA - 5:55Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.