• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Táto negatívna vlastnosť sa vekom zlepšuje

  • 20:21 14.10.2019
  • Bratislava
Táto negatívna vlastnosť sa vekom zlepšuje

Spolu s vekom jedna egoistická vlastnosť človeka slabne.

Narcizmus nepristane človeku v žiadnom veku, ale nový výskum naznačuje, že táto negatívna vlastnosť postupne mizne u ľudí po 40-tke.

Vedci dodali, že miera poklesu narcizmu sa medzi jednotlivcami líši a môže súvisieť s ich kariérou a vzťahmi. „Zdá sa, že časom sa väčšina ľudí odvracia od svojich predchádzajúcich narcistických tendencií,“ uviedol vedúci štúdie Brent Roberts, profesor psychológie na University of Illinois.

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Personality and Social Psychology skúmala úrovne narcizmu u 237 účastníkov, konkrétne ich márnivosť, vieru vo vlastné vodcovské schopnosti a ich pocit, že majú na všetko právo. Psychológovia ich hodnotili vo veku 18 rokov, kedy boli prváci na Kalifornskej univerzite v Berkeley a opätovne vo veku 41 rokov.

Márnivosť klesá s manželstvom a deťmi, vplyv majú aj negatívne udalosti

Väčšina účastníkov zaznamenala pokles narcizmu vo vyššom veku. Zistenia ukázali, že iba 3% z nich pocítili nárast a niektorí z nich mali rovnakú úroveň narcizmu vo veku 18 a 41 rokov.

Vedci tiež zistili, že každý aspekt narcizmu skúmaný v štúdii mal osobitný vplyv na životy účastníkov. Napríklad tí, ktorí mali vyššiu úroveň márnivosti vo veku 18 rokov, mali častejšie nestabilné vzťahy a manželstvá a častejšie sa rozvádzali v strednom veku. No na druhú stranu od veku 41 rokov uvádzali lepšie zdravie.

Ďalším zistením bolo, že márnivosť je najsilnejšie spojená so životnými udalosťami. Napríklad sa výrazne vytratila u tých, ktorí mali vážne romantické vzťahy a deti, ale menej klesla u tých, ktorí zažili viac negatívnych životných udalostí.

Tí, ktorí sa cítili najviac oprávnení ako mladí dospelí, hlásili viac negatívnych životných udalostí a mali tendenciu mať nižšiu spokojnosť so životom vo veku 41 rokov.

Sebeckí arogantní jedinci sa dostanú na vyššie pozície, vlastnosti im potom ostanú

Vedci sa domnievali, že vodcovský aspekt narcizmu sa bude s vekom zvyšovať, ale zistili, že to tak nie je.

„Z minulého výskumu vieme, že iná zložka osobnosti, asertivita, má tendenciu v tomto období života rásť,“ uviedol Roberts v tlačovej správe univerzity. „Takže som si myslel, že je rozumné predpokladať podobné zvýšenie aspektu vodcovstva. Buď to znamená, že minulý výskum je zlý, alebo naše zistenia o vodcovskej zložke narcizmu sú zlé - v skutočnosti to môže byť negatívnejšie, ako sme si mysleli. Musíme to zistiť v budúcom výskume,“ povedal Roberts.

Výskumníci „tiež zistili, že narcistickí mladí dospelí mali o 23 rokov neskôr pravdepodobne vyššiu šancu skončiť v dozorných funkciách, čo naznačuje, že sebeckí arogantní jedinci sú odmenení vyššími úlohami v organizáciách,“ uviedla spoluautorka štúdie Emily Grijalvy, profesorka na Washingtonskej univerzite v St. Louis.

Ako dodala, u jednotlivcov, ktorí vo firmách dohliadali na ostatných, nebol pokles narcizmu od mladej dospelosti do stredného veku tak výrazný. To znamená, že vedúce pozície pomohli udržať predchádzajúce úrovne narcizmu.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, psyarxiv.com, usnews.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.