• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Teplý začiatok jesene úspory na vykurovaní nemusí priniesť

  • 10:38 13.10.2019
  • Bratislava
Teplý začiatok jesene úspory na vykurovaní nemusí priniesť

Mimoriadne teplý september ani babie leto v októbri pravdepodobne výraznejšie úspory za vykurovanie neprinesú.

Hoci denné teploty ešte môžu dosahovať 20 stupňov Celzia, v noci už výrazne klesajú, a preto teplárne dodávky tepla pravdepodobne neprerušia. Navyše nie je jasné, aký bude vývoj počasia v zimných mesiacoch, a kedy sa vykurovacia sezóna skončí. Zo skúseností minulých rokov vyplýva, že ceny za dodávky tepla sa krátkodobými výkyvmi počasia výraznejšie nemenia, povedal pre TASR predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Stanislav Janiš.

I keď sa vykurovacia sezóna oficiálne začala 1. septembra, prvé dve dekády tohto mesiaca boli výnimočne teplé a výraznejšie ochladenie prišlo až v závere mesiaca. Meteorológovia navyše predpovedajú aj v nasledujúcich dňoch na toto ročné obdobie pomerne vysoké teploty. „Aj keď je teplé počasie, temperovať sa podľa môjho názoru bude,“ povedal Janiš. Vykurovanie teplárne zastavia, keď priemerná denná teplota stúpne nad 13 stupňov Celzia a nehrozí zhoršenie počasia. Teplota sa pritom meria ráno o siedmej, potom o 14.00 h a večer o 21.00 h. Podľa Janiša preto nie je predpoklad, že by sa v nasledujúcich dňoch úplne zastavili dodávky tepla.

Skúsenosti z posledných rokov pritom ukazujú, že krátkodobé oteplenie v konečnom dôsledku ceny za dodávky tepla v minulosti zásadne neovplyvnilo. Výraznejšie zmeny v celoročnom vyúčtovaní pravdepodobne neprinesú ani rozdiely v začiatku vykurovacej sezóny, nakoľko nie je zatiaľ jasné, aký bude vývoj počasia v ďalších mesiacoch. „Môžu prísť treskúce zimy a bude treba viac kúriť, prípadne môže byť dlhšie zima v jarných mesiacoch,“ dodal Janiš.

Úspory prostriedkov za dodávky tepla tak majitelia bytov môžu očakávať skôr od technických riešení, ako od počasia. „Jediná cesta, ako ušetriť na energiách, je uvedomiť si, že najlacnejšia energia je tá, ktorá sa nespotrebuje. Preventívne opatrenia a cielená úspora sú jediným spoľahlivým riešením šetrenia v domácom rozpočte na energiách,“ uviedol SZVT. Správcovia domov by preto mali dbať na hydraulické vyregulovanie domových teplovodov, inštaláciu termostatov na radiátory, zabezpečenie merania spotreby tepla v jednotlivých bytoch, zateplenie obvodového plášťa, výmenu okien či izoláciu striech.

Úsporu energie prinesie tiež krátke, ale intenzívne vetranie, zníženie vykurovacej teploty na optimálnu mieru a zníženie vnútornej teploty v nočných hodinách alebo počas neprítomnosti v byte o štyri až päť stupňov Celzia. „Je potrebné uvedomiť si, že zníženie teploty v byte o jeden stupeň Celzia znamená úsporu približne päť percent. To znamená, že znížením vnútornej teploty, napríklad z 23 na 20 stupňov Celzia sa ušetrí v byte počas daného obdobia až 15 % nákladov na vykurovanie,“ dodal SZVT.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.