• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Lekári držali pacienta vo vegetatívnom stave, len aby nepoškodili štatistiky nemocnice

  • 20:04 09.10.2019
  • Newark
Lekári držali pacienta vo vegetatívnom stave, len aby nepoškodili štatistiky nemocnice

Neetický lekári držali pacienta pri živote, hoci jediné, čomu tým pomohli, je reputácia nemocnice.

Investigatívny plátok ProPublica priniesol reportáž o pacientovi, ktorého v nemocnici v New Jersey takmer rok držali vo vegetatívnom stave. Lekári tento krok nevykonali na želanie pacienta alebo jeho rodiny, ale len pre zachovanie renomé nemocnice, ktorá sa pýšila úspešnou štatistikou prežitia po transplantácii srdca.

Vedúci oddelenia transplantácie pľúc a srdca reportérovi Carolineovi Chenovi povedal, že „si nie je istý, či to je etické, morálne alebo správne,“ ale určite je to „pre dobro budúcich príjemcov transplantovaných orgánov na celom svete.“

V prípade, že sa pacient viac ako rok nachádza vo vegetatívnom stave, nie je pravdepodobné, že sa niekedy vylieči, stále však pociťuje bolesť a nepohodlie. Kvalita života takýchto pacientov je teda otázna.

Vegetatívny stav kvôli legislatíve

61-ročný Darrel Young podstúpil transplantáciu srdca 21. septembra 2018 v Zdravotníckom centre Beth Israel v meste Newark (New Jersey). Young sa po operácii neprebral a upadol do vegetatívneho stavu.

V prípade, že by došlo k Youngovmu úmrtiu, štatistika prežití v nemocnici by klesla na 84,2%, čo by znamenalo, že ju musí prešetriť federálna vláda štátu New Jersey.

Vedúci transplantačného programu doktor Mark Zucker pre ProPublicu uviedol, že lekársky tím „musí udržať Younga nažive aspoň do 30. júna.“ Po tomto dátume má totiž organizácia, ktorá mapuje štatistiky úmrtí a prežití po transplantácii, spísať nový výkaz.

Vegetatívny stav v praxi

Napriek tomu, že slovné spojenie vegetatívny stav evokuje obraz pacienta v bezvedomí, ktorého bez akejkoľvek vonkajšej odozvy monitoruje prístroj na meranie srdcového tepu, realita je často iná.

Pacienti vo vegetatívnom stave môžu hýbať končatinami, vydávať neurčité zvuky a otvoriť oči. Ich vedomie je síce obmedzené, no stále dokážu fyzicky reagovať na hlasné zvuky alebo bolesť. Takisto u nich môže pretrvávať mechanizmus spania počas noci a ranného vstávania, na ktorý boli zvyknutí, keď boli zdraví.

Vegetatívny stav sa teda od kómy líši tým, že pacienti pri ňom reagujú na podnety z okolia vo väčšej miere.

Komatózni aj vegetatívni pacienti disponujú niektorými funkciami mozgového kmeňa. Do určitej miery napríklad dokážu samostatne dýchať a zotrvávajú u nich aj ďalšie reflexy, ako rozšírenie zreničky pri reakcii na svetlo. Pacienti v kóme však nedokážu otvoriť oči alebo rozprávať. Ich stav môže ostať nemenný niekoľko dní alebo týždňov, alebo môže prejsť do vegetatívneho štádia.

Posledný prípad, ktorý sa zvykne zamieňať s vegetatívnym stavom, je prípad mozgovej smrti. Pri mozgovej smrti dochádza k zastaveniu činnosti celého mozgu vrátane mozgového kmeňa. Pacienti v tomto stave sa môžu potiť alebo spontánne pohybovať končatinami, no sú plne v bezvedomí, neodpovedajú na vonkajšie podnety a nedokážu samostatne dýchať bez pomoci prístroja.

To, či pacient vykazuje respiračné odpovede vychádzajúce z mozgového kmeňa, sa dá určiť pomocou apnoického testu, počas ktorého sa krv pacienta nasýti kyslíkom a následne sa odoberie respiračný prístroj a čaká sa, či pacientovo telo dokáže zareagovať. V prípade, že telo neodpovedá, pacienta môžu vyhlásiť za klinicky mŕtveho.

Rodina stále bez odpovede

ProPublica píše, že Darrel Young vo vegetatívnom stave občas otvoril oči, no zdravotné záznamy svedčia o tom, že „neodpovedal na žiadne príkazy. Vyzeral veľmi encefalopaticky (encefalopatia je stav, pri ktorom dochádza k celkovému znefunkčneniu mozgu – pozn. Red.).“ Z lekárskych záznamov vyplýva, že Youngov mozog utrpel poškodenie ešte počas transplantácie.

Určiť, ktorí pacienti sa po poranení mozgu a upadnutí do vegetatívneho stavu plne zotavia, je pre lekárov mimoriadne ťažké. Neraz tomu nepomôže ani séria pokročilých testov.

U pacientov, ktorí sa nachádzajú vo vegetatívnom stave po dobu viac ako 4 týždňov, sa vo všeobecnosti nepredpokladá, že by sa ich stav mohol zlepšiť. Po roku sa ich šance na uzdravenie začnú ešte znižovať.

Lekári v nemocnici Beth Israel napriek znalosti týchto poznatkov rodine tvrdili, že pacient má šancu na „celkové uzdravenie“, hoci nič také neočakávali. Na základe klamlivých tvrdení sa im Younga podarilo udržať pri živote.

V Spojených štátoch môžu byť pacienti vo vegetatívnom stave udržiavaní pri živote za podmienky, že im poskytovateľ zdravotnej starostlivosti preplatí štandardnú opateru, v rámci ktorej majú prístup k vhodnej strave a pitnému režimu, fyzioterapii, ktorá ich ochráni pred znecitlivením svalstva, a opatere, ktorá zabráni šíreniu ochorenia alebo infekcie.

Younga museli počas vegetatívneho stavu liečiť na zápal pľúc, mozgovú príhodu, záchvaty a hubové infekcie. Počas noci dýchal pomocou prístroja a niekoľkokrát za deň mu bolo nutné odsávať hlieny z dýchacích ciest.

Youngovi sa v takomto stave podarilo dožiť prvého výročia transplantácie a nemocnica tak splnila svoju kvótu prežití. Lekári po roku informovali rodinu o možnosti presunu pacienta na oddelenie dlhodobo chorých. Jeho sestra od personálu žiadala vysvetlenie, prečo k tomuto kroku pristúpili až po roku, jasnej odpovede sa však nedočkala.

Zdroj: Info.sk, DP, propublica.org, hopkinsmedicine.org, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

20:44 27.03.2024Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.