• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 17.10.2019Meniny má Hedviga
Bratislava

Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

  • 20:46 07.10.2019
  • Bratislava
Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

Jedlo vyprážané v oleji dokáže zvláštnym spôsobom ovplyvniť vaše trávenie.

Konzumácia jedál vyprážaných v oleji môže spôsobiť žalúdočné kŕče, plynatosť, bolesť, nadúvanie, tráviace ťažkosti a dokonca zvýšiť riziko nebezpečných stavov, ako sú zápalové črevné ochorenia, rakovina hrubého čreva a rakovina prostaty.

Mastné potraviny vrátane vyprážaných jedál, niektorých omáčok a tučného mäsa môže spôsobiť plynatosť. Jedným konkrétnym druhom potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, sú potraviny vyprážané v rastlinnom oleji, ako sú hranolky, vyprážané kurča a šišky.

Vyprážanie môže tiež aktivovať karcinogénne látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako sú hranolky, môžu tvoriť zlúčeninu nazývanú akrylamid, ktorá je spojená s niekoľkými typmi rakoviny. Predĺžením doby vyprážania a opätovným použitím oleja sa tento druh toxických zlúčenín v potravinách zvyšuje.

Rizikové je už jedno vyprážané jedlo týždenne

Konzumácia vyprážaných potravín najmenej raz týždenne významne zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Potvrdila to štúdia zverejnená v odbornom časopise The Prostate. Spoluautorka štúdie Janet Stanfordová uviedla:

„Zdá sa, že súvislosť medzi rakovinou prostaty a vybranými vyprážanými potravinami je obmedzená na najvyššiu úroveň spotreby, ktorá je v našej štúdii definovaná viac ako raz týždenne, čo naznačuje, že pravidelná konzumácia vyprážaných potravín predstavuje osobitné riziko rozvoja rakoviny prostaty."

Ďalšia štúdia publikované v časopise Cancer Prevention Research zistila, že vyprážanie v rastlinnom oleji alebo konzumácia vyprážaných potravín zvyšuje zápal hrubého čreva, zhoršuje zápalové ochorenie čriev (IBD), vrátane kolitídy a rakoviny hrubého čreva.

Zdá sa, že potraviny vyprážané v rastlinnom oleji poškodzujú výstelku čreva a zvyšujú riziko poškodenia čriev, čo môže viesť k šíreniu baktérií z čriev do krvného obehu. Dôvod, prečo vyprážané jedlá spôsobujú zápal v ľudskom tele, súvisí s oxidáciou polynenasýtených tukov v jedlých olejoch, keď sa zohrejú.

Vyprážané jedlá súvisia aj s rakovinou pľúc, hlavy a krku, pankreasu, pažeráka a prsníka.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, cancerpreventionresearch.aacrjournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

Zlý spánok: Na vine je nedostatok vitamínu

VČERA - 19:26Zdravie

Tento vitamín chýba až štvrtine obyvateľstva.

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

Takáto zmena stravovacích návykov môže signalizovať rakovinu žalúdka

VČERA - 8:35Zdravie

Niektoré náhle zmeny v stravovacích návykoch môžu byť prvotným príznakom smrteľnej diagnózy.

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

19:08 15.10.2019Zdravie

Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.

Aký je rozdiel medzi fajčením pár cigariet denne a fajčením celého balíčka?

Aký je rozdiel medzi fajčením pár cigariet denne a fajčením celého balíčka?

20:01 14.10.2019Zdravie

Vyfajčiť denne pár cigariet je z finančného hľadiska prijateľnejšia voľba. Dá sa to povedať aj o zdraví?

Trápia vás zažívacie problémy? Na vine sú jedlá s FODMAP

Trápia vás zažívacie problémy? Na vine sú jedlá s FODMAP

18:43 12.10.2019Zdravie

Ak pociťujete kŕče a nadúvanie, dokonca aj pri cvičení, môže vám pomôcť, keď zmeníte stravu.