• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.1.2020Meniny má Drahomíra, Mário
Bratislava

Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

  • 20:46 07.10.2019
  • Bratislava
Vyprážanie v oleji: Takto vplýva na vaše trávenie

Jedlo vyprážané v oleji dokáže zvláštnym spôsobom ovplyvniť vaše trávenie.

Konzumácia jedál vyprážaných v oleji môže spôsobiť žalúdočné kŕče, plynatosť, bolesť, nadúvanie, tráviace ťažkosti a dokonca zvýšiť riziko nebezpečných stavov, ako sú zápalové črevné ochorenia, rakovina hrubého čreva a rakovina prostaty.

Mastné potraviny vrátane vyprážaných jedál, niektorých omáčok a tučného mäsa môže spôsobiť plynatosť. Jedným konkrétnym druhom potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, sú potraviny vyprážané v rastlinnom oleji, ako sú hranolky, vyprážané kurča a šišky.

Vyprážanie môže tiež aktivovať karcinogénne látky, ktoré spôsobujú rakovinu. Potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako sú hranolky, môžu tvoriť zlúčeninu nazývanú akrylamid, ktorá je spojená s niekoľkými typmi rakoviny. Predĺžením doby vyprážania a opätovným použitím oleja sa tento druh toxických zlúčenín v potravinách zvyšuje.

Rizikové je už jedno vyprážané jedlo týždenne

Konzumácia vyprážaných potravín najmenej raz týždenne významne zvyšuje pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Potvrdila to štúdia zverejnená v odbornom časopise The Prostate. Spoluautorka štúdie Janet Stanfordová uviedla:

„Zdá sa, že súvislosť medzi rakovinou prostaty a vybranými vyprážanými potravinami je obmedzená na najvyššiu úroveň spotreby, ktorá je v našej štúdii definovaná viac ako raz týždenne, čo naznačuje, že pravidelná konzumácia vyprážaných potravín predstavuje osobitné riziko rozvoja rakoviny prostaty."

Ďalšia štúdia publikované v časopise Cancer Prevention Research zistila, že vyprážanie v rastlinnom oleji alebo konzumácia vyprážaných potravín zvyšuje zápal hrubého čreva, zhoršuje zápalové ochorenie čriev (IBD), vrátane kolitídy a rakoviny hrubého čreva.

Zdá sa, že potraviny vyprážané v rastlinnom oleji poškodzujú výstelku čreva a zvyšujú riziko poškodenia čriev, čo môže viesť k šíreniu baktérií z čriev do krvného obehu. Dôvod, prečo vyprážané jedlá spôsobujú zápal v ľudskom tele, súvisí s oxidáciou polynenasýtených tukov v jedlých olejoch, keď sa zohrejú.

Vyprážané jedlá súvisia aj s rakovinou pľúc, hlavy a krku, pankreasu, pažeráka a prsníka.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, cancerpreventionresearch.aacrjournals.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Búšenie srdca po prebudení: Príčiny zrýchleného tepu v noci

Búšenie srdca po prebudení: Príčiny zrýchleného tepu v noci

DNES - 7:30Zdravie

Vysoká frekvencia tepu po prebudení môže mať jednoduché vysvetlenie. V niektorých prípadoch je však dôvodom na obavy.

9 výživových omylov, kvôli ktorým stále priberáte

9 výživových omylov, kvôli ktorým stále priberáte

VČERA - 20:07Zdravie

Každý by chcel schudnúť rýchlo, ale len málokto si uvedomí, že pri tom môže robiť chyby. Aké sú najlepšie spôsoby ako schudnúť?

4 jedlá, ktorým by ste sa počas menštruácie mali vyhnúť + 6 takých, ktoré by ste mali jesť

4 jedlá, ktorým by ste sa počas menštruácie mali vyhnúť + 6 takých, ktoré by ste mali jesť

VČERA - 19:47Zdravie

Niektoré jedlá vám vedia počas menštruácie priťažiť. Iné zas pomôžu uvoľniť bolesť a potlačiť ďalšie nepríjemné príznaky. Ktoré to sú?

7 dôvodov, prečo vyskúšať pôst, aj keď sa nesnažíte schudnúť

7 dôvodov, prečo vyskúšať pôst, aj keď sa nesnažíte schudnúť

VČERA - 18:20Zdravie

Zdravotné benefity postenia siahajú od zdravého srdca až po pevné svaly. Prečo sa ho oplatí vyskúšať, aj keď nechudnete?

Na toto prekvapivé ochorenie zomrie až 1 z 5 ľudí, je nebezpečnejšie ako rakovina

Na toto prekvapivé ochorenie zomrie až 1 z 5 ľudí, je nebezpečnejšie ako rakovina

20:46 17.01.2020Zdravie

Tento stav si podľa nových odhadov vyžiada viac úmrtí ako rakovina.