• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Herečka Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová z Votrelca, jubiluje

  • 7:25 08.10.2019
  • New York/Bratislava
Herečka Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová z Votrelca, jubiluje

Americká herečka Sigourney Weaverová sa najviac preslávila úlohou Ellen Ripleyovej vo filmovej ságe Votrelec.

Za úlohu v komédii Podnikavé dievča bola nominovaná na Oscara a získala za ňu Zlatý glóbus. Uznanie dosiahla aj za stvárnenie antropologičky Dian Fosseyovej v životopisnej snímke Gorily v hmle. V utorok 8. októbra sa herečka dožíva 70 rokov.

Sigourney Weaverová, celým menom Susan Alexandra Weaverová, sa narodila sa 8. októbra 1949 v New Yorku bývalému prezidentovi televíznej spoločnosti NBS Patovi Weaverovi a prominentnej anglickej herečke Desirée Hawkins Inglesovej. V osemnástich rokoch bola v rámci dobrovoľníckeho projektu v izraelskom kibuci. Študovala na Yale a potom sa v roku 1984 vydala za divadelného režiséra Jima Simpsona.

Charakterizujú ju ako prototyp silnej emancipovanej ženy, ktorá je však schopná nájsť si čas rovnako na kariéru i rodinu. Do sveta filmu vstúpila koncom 70-tych rokov minulého storočia vo filme Annie Hallavá (Annie Hall, 1977) legendárneho režiséra Woodyho Allena.

Jej životnou rolou bola pre ňu postava Ellen Ripleyovej v nezabudnuteľnej ságe Votrelec (Alien). Prvý diel filmovej ságy sa zrealizoval v roku 1986 a jeho režisérom bol James Cameron. Weaverová bola nominovaná na Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe. Na Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe ju zasa nominovali za účinkovanie v romantickej komédii Podnikavé dievča (Working Girl, 1988).

Na Oscara za hlavnú úlohu Weaverovú nominovali za stvárnenie antropologičky Dian Fosseyovej v životopisnom filme režiséra Michaela Apteda Gorily v hmle: Príbeh Dian Fosseyovej (Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey, 1988). Po úlohe antropologičky, ktorá aj za cenu straty života bojovala za záchranu goríl, sa predstavila v druhom pokračovaní komédie Krotitelia duchov 2 (Ghostbusters II, 1989) režiséra Ivana Reitmana.

Skúsenosti v účinkovaní vo filme Polmesačná ulica (Half Moon Street, 1986) ju deprimovali a tak sa zaprisahala, že ak ju štúdio Fox predsa len zlomí a upíše sa Votrelcovi 2., postará sa, aby pokračovanie režíroval človek, ktorý by diktoval štúdiu a nie ono jemu. Napokon sa opäť predstavila v úlohe Ellen Ripleyovej druhom pokračovaní ságy z roku 1992, ktoré režíroval David Fincher.

K návratu do kozmu v treťom pokračovaní Votrelec: Vzkriesenie (Alien: Resurrection, 1997) ju primäl 11 miliónový honorár a svojský francúzsky režisér Jean Pierre Jeunet. Scenáristovi Joshovi Whedonovi sa podarilo vymyslieť originálny spôsob, akým vrátiť Ripleyovú do hry.

Medzi ďalšie úspešné filmy v jej kariére patria napríklad filmy 1492: Dobytie raja (1992), Smrť a dievča (1994), Vraždy podľa predlohy (1995), alebo Avatar (2009).

Sigourney Weaverová bola veľmi úspešná nielen na filmovom plátne, ale aj v rámci televíznych seriálov ako napríklad Futurama, Politická hra, Hrdina na pol úväzku, Doktor Martin, či Defenders.

Z ostatného obdobia stojí za zmienku cenená paródia Galaxy Quest, kde stelesnila presný opak (fyzický aj inteligenčný) svojej Ripleyovej a zabudnúť netreba na Osadu (2004) v réžii Night Shyamalana. Milovaný aj preklínaný horor z konca 19. storočia, kedy dedinka v pennsylvánskych lesoch žije v ustavičnom strachu z bytostí číhajúcich tam vonku. Weaverová tu stelesnila matku Joaquina Phoenixa a platonickú lásku Williama Hurta.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.