• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Prečo a ako dlho by ste pred počatím nemali piť alkohol

  • 20:02 04.10.2019
  • Čangša
Prečo a ako dlho by ste pred počatím nemali piť alkohol

Abstinencia pred počatím sa v budúcnosti môže odraziť na zdravotnom stave dieťaťa. Ako dlho pred oplodnením by sa rodičia mali zdržať konzumácie alkoholu?

Negatívne účinky alkoholu sa nedostavujú len u konzumentov, ale aj u ich nenarodených detí – dokonca aj pred počatím. Najnovšia štúdia v tejto oblasti odhalila, že muži by nemali piť alkohol aspoň 6 mesiacov pred počatím a ženy aspoň 1 rok pred počatím.

Čo sa môže stať, ak túto normu nesplníte? U otcov, ktorí pili alkohol tri mesiace pred počatím, bola o 44 percent zvýšená šanca, že sa im narodí dieťa s vrodenou poruchou srdca. U otcov, ktorí v tomto období holdovali nadmernému pitiu alkoholu (definovanému ako vypitie 5 a viac alkoholických nápojov pri jednej príležitosti), sa ukázalo až o 52 percent vyššie riziko, že ich dieťa sa narodí s vrodenou poruchou. U matiek išlo v obidvoch prípadoch o 16-percentné riziko.

„Nadmerné pitie alkoholu u budúcich rodičov je vysoko rizikové a nebezpečné správanie, ktoré zvyšuje šance, že ich potomok sa narodí so srdcovou poruchou, a takisto škodí ich vlastnému zdraviu.“

Alkohol pôsobí ako teratogén, ktorý spôsobuje poruchy embrya a spája sa s takzvaným fetálnym alkoholovým syndrómom. Štatisticky u každého štvrtého dieťaťa s fetálnym alkoholovým syndrómom sa tiež vyskytne vrodená porucha srdca. Ide o najbežnejšiu vrodenú poruchu, ktorá postihuje 1 percento novonarodených detí.

V minulosti bolo podniknutých niekoľko štúdií, ktoré sa zameriavali prevažne na konzumáciu alkoholu matky pred otehotnením a počas tehotenstva a jeho vplyvu na zdravie dieťaťa. Žiadna z nich ale neposkytla jasné výsledky.

Najnovšia štúdia, ktorá preskúmala aj vplyv otcovských návykov na zdravie plodu, prelustrovala 55 štúdií z rokov 1991 až 2019 o deťoch s vrodenými srdcovými poruchami. Vedci v nich hľadali kľúčové slová ako „vrodená porucha srdca“ a „kardiovaskulárna porucha“ a porovnávali ich s kontaktom s alkoholom.

Pomocou rozsiahlej analýzy sa podarilo zistiť, že čím viac alkoholu konzumoval otec dieťaťa, tým vyššia bola šanca, že sa u dieťaťa vyvinie vrodená srdcová porucha. Ak alkohol konzumovala matka, riziko Fallotovej tetralógie sa u dieťaťa zvýšilo o 20 percent (ide o kombináciu ochorení, ktorej hlavným príznakom je pokožka s modrastým nádychom).

Štúdia sa nesnaží poukázať na to, že pokiaľ pije alkohol otec, dieťa si ponesie viac následkov, než keď pije matka. Ani pri počte mesiacov pred počatím, počas ktorých by rodičia nemali konzumovať alkohol, si vedci nie sú takí istí.

Vrodené srdcové ochorenia vznikajú pod vplyvom viacerých faktorov, medzi ktoré nesmieme zabudnúť priradiť chromozomálne anomálie, ochorenia matky a vystavenie toxínom a terapeutickým liečivám počas tehotenstva.

Zdroj: Info.sk, DP, sagepub.com, eurekalert.org, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.